Khalad Photography Blog
VÄRRE BLIR DET INTE, EFTER I MORGON VÄNDER DET!
***
Vissa saker står sig. Bilden är från dec 2008, dvs den är 10 år. Men eftersom längan är från andra halvan av 1700-talet gör det inte nå´t. Den som hör hemma i trakten kan dock se att Värdshuset ännu inte är ombyggt. Det ser dessutom ut att vara samma väder som vi haft de senaste dagarna. Just idag har dock snön regnat bort.
*
Och som sagt, värre blir det inte, i morgon vänder det eftersom det är vintersolstånd i morgon, årets mörkaste dag. Men sen går det bara åt rätt håll!
*
*
***
VRETA KLOSTERS KYRKA
***
Med solen kommer upptäckarlusten tillbaka! Efter att ha varit i Linköping ett ärende tänkte jag mig igår ut på Linköpingsslätten, men jag stannade redan vid Vreta kloster med tillhörande kyrka. Den ligger ju precis bredvid Bergs slussar och jag har näst intill dagligen passerat den på väg till och från jobbet i Malmslätt i över 20 år. Och tror ni jag stannat där nå´n gång.......?
*
Nåväl, nu låg den där i eftermiddagssolen och lyste och jag hade ingen brådska, bra tillfälle tänkte jag. Och där blev jag kvar i säkert en timme, kanske mer. Min icke-tro till trots tycker jag kyrkor både är vackra och intressanta. Framförallt är det tidsaspekten som intresserar mig. Vi har inte många byggnader som är i åldersklass med Vreta klosters kyrka, vars äldsta delar är från tidigt 1100-tal. Vid undersökning av kyrkan har man också hittat rester av runristade gravmonument som tyder på att en träkyrka funnits där tidigare. Dessa har har daterats till 1000-talets andra hälft.
(Alla sakuppgifter hämtade från Svenska Kyrkans broschyr Vreta klosters kyrka)
*
Att kyrkan var så gammal visste jag inte. Medeltid har jag trott, men det här är alltså precis i början av medeltiden. Stormanskyrka, byggd av medlemmar av den Stenkilska ätten. Och det var kung Inge d.ä. och hans drottning Helena som skänkte jorden till klostret, sannolikt, eller kanske möjligen, det äldsta i Sverige. Desto roligare var det att kyrkan var öppen så jag kunde gå in.
*
Vreta klosterkyrka
*
Klostret och kyrkan ligger på en höjd med utsikt över Linköpingsslätten och Roxen som ligger utanför bilden till vänster. Namnet Vreta sägs komma från vret = liten åkerlapp, men så små är inte åkerlapparna längre
*
Kyrkans form är ju uppenbart medeltid, det ser också jag
*
Väl upplyst ser interiören inte så mörk ut som jag trott
*
Utan den starka belysningen gör den såklart ett mörkare intryck, här koret
*
Dopfunten, formad som en kalk, har en överdel i gotländsk kalksten och som är tillverkad under senare delen av 1200-talet. Den kom sannolikt till kyrkan vid ombyggnationen efter branden 1248, kyrkan återinvigdes den 13 juni 1289 och invigdes av biskop Bengt i närvaro av hans bror kung Magnus Ladulås och dennes drottning Helvig. Och jag imponeras av storleken, dagens dopfuntar verkar små i jämförelse
*
Mot väster och ingången
*
Interiör
*
Kyrkan, sedd från klosterträdgården
*
***
AURORATEMPLET
***
Auroratemplet tillägnades slottsfrun Aurora Fredrika Taube på Finspångs Slott. Templet byggdes 1790 då Aurora var 37 år, och hon var berömd för sin skönhet och gästfrihet. Bilden är tagen i eftermiddag.
*
*
***
SKUGGORNA PÅ MUREN
***
Muren, det är den gamla bogårdsmuren ute vid St:a Maria. Kyrkans äldsta delar är från slutet av 1100-talet eller möjligen början av 1200-talet. Riktigt så gammal är inte muren men den är ändå medeltida. Kyrkan fick för något år sedan nytt spåntak av minst 150 år gammal och långsamväxande furu, tjärdoften anas fortfarande när man kommer nära. Det har inte hela muren fått, inte än i alla fall. Den vitkalkade putsen är inte heller i bästa skick och skulle behövas renoveras. Ändå är muren vacker och blir ett bra "underlag" för skuggspelet från träden intill.
*
Förstora!
*
***