Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GRÖNFINK KANSKE?

***

50 meter från vårt hus finns en liten parkeringsplats, nedanför ligger en grässlänt och en badvik. P-platsen avskärmas från grässlänten av diverse buskar. Några säkert planterade avsiktligt av kommunen, några som bara spritt sig från omgivande trädgårdar. Där finn ett par bukettaplar också, dom anar jag har samband med våra, även om dom här har ett lite annat stuk på frukterna, minst dubbelt så stora som i våra. Tänker att dom kanske inte är helt "renrasiga".

*

Nåväl, när jag tar bilen och kör ut på Pirvägen händer att jag ser att det rör sig inne i buskarna. Har jag då telet på kameran händer det att jag bara stannar till och vevar ner fönstret. Just så gick det till här. Först trodde jag det var sidensvansar, det har hänt flera gånger förut. 

*

Det första jag fick syn på var den här, rimligtvis en pilfink

*

Här blänkte det till av gult så jag tänkte, kanske i sidensvans ändå, fast jag såg ju att det inte stämde

*

Inte bara gul, den där kraftiga näbben liknar också sidensvansens trots att jag nu såg tydligt att det inte alls var en sån

*

Jaha tänkte jag, jag får slå upp i fågelboken hemma. Jag gissade på nå´n av dom där som jag tycker ser rätt lika ut, gulsparv, grönsiska och grönfink. Väl hemma fick jag det till grönfink.

*

Lite längre ner i sluttningen finns det fler träd av bukettapeltypen

*

***

Inlagt 2022-11-05 17:31 | Läst 651 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, nog är det grönfink alltid. Sidensvans är betydligt större och grönsiska märkbart mindre. Och sen det där med färger och teckning.

Käk tycks dom i alla fall ha gott om hos er....
Svar från Khalad 2022-11-05 18:39
Hej Per, tack för kommentar! Sidensvans känner jag väl igen, den har jag rätt ofta på besök. Det var bara när jag med fågeln nästan dold såg det gula på vingarna som jag funderade ett ögonblick. Däremot jämför jag gärna, hade inte klart för mig att grönfinken också har den kraftiga näbben. Och gott om käk har dom!
Grönfinkar är riktigt fina! Och ganska tuffa, det kan bli tämligen hårda tag vid fågelmatningen :-)
Svar från Khalad 2022-11-06 22:15
Tack Christer, här var ett par tre stycken och massor av bär så det gick lugnt till, tack!
Alltid skoj när man fotograferar en art som man får leta lite bland fågelböcker för att artbestämma. -Fina bilder!
Svar från Khalad 2022-11-06 22:16
Det är det, tack Morgan!
Fina bilder som alltid och dina texter är fantastiska där orden fångar intresset. Du har både gåvan att fota och skriva. När jag köpte min stuga för drygt 2 år sedan kunde jag knappt en endaste fågel. Har gjort som du, fotat och sedan kollat vilken fågel det kan vara. Har nu fått ihop 16 olika arter. Det är roande att sitta och kika på dem. Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-11-06 22:20
Tack för snälla ord Nina! Inte heller jag kan fåglar, skaffade mitt första riktiga tele för 4-5 år sedan och sen dess gör jag som du, lär mig någon då och då. börjar ha svårt att röra mig i skog och mark så det blir inte så många nya, men et är ändå roligt att försöka då och då.
Ser ut att vara bra omgivning för bärätande fåglar, trevligt.
Svar från Khalad 2022-11-06 22:20
Det är det definitivt, tack Peter!
Vilket lyxfågelliv mycket bärfrukt.
Gör precis så tittar tänker och slår i bok...funkar för det mesta
Mvh N
Svar från Khalad 2022-11-06 22:21
Hej Nini, det tror jag nog man kan kalla det, lyxliv alltså :-) Tack Nini!
Kul läsning och fina bilder Björn. Det är lite kul när man inte kan fågelarterna riktigt, så får man slå upp fågelboken där hemma och titta på bilderna och avgöra. Gör likadant och gjorde precis likadant med just grönfinken här hemma vid fågelbordet :)
Svar från Khalad 2022-11-06 22:23
Tack för det Joakim! Du ser, sitter jag inte på altan, sitter jag i bilen :-) Även med begränsad rörlighet är det skoj att försöka då och då .
VIsst är det en grönfink. Det verkar vara väldigt bra förutsättningar för småfåglar i dessa buskar. Bekvämt att kunna sitta i bilen och bevaka dem.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-11-06 22:25
Hej Lena, bättre kan det nog inte vara, massor av bär i de flesta trädgårdar liksom här. Och vissa har ju förstånd att göra det bekvämt för sig, tack lena!
Härligt höstsprakande bilder. Det är intressant att fota fåglar och sedan försöka identifiera dem via internet, ett roligt sätt att lära sig om naturen. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2022-11-06 22:27
Tack Mats, jag provar med fåglar då och då men tar mig inte ut i skog mark på riktigt längre, ändå roligt. Oftast blir det fågelboken för mig, jag skaffade en som jag tycker är riktigt bra för 13-14 år sen.