Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GLOBAL MEDELTEMPERATUR

***

Vi har en sån där digital termometer där man förutom aktuell temperatur kan läsa av högsta resp lägsta temperatur sedan senaste nollställning här i Korsheden. Jag har noterat att vi varit nere i 5 C nattetid nu i juli. Fortfarande är det badbart i Bartjärn men simturerna är kortare än för någon vecka sen, jag gissar vattentemperaturen nu är säg 18 C. Det varierar förstås alltid med på vilken nivå i vattnet jag mäter, det är alltid ett par grader kallare om man sticker ner fötterna, min badtermometer flyter och känselkroppen är nog bara på säg 2 decimeters djup. Min digitala termometer här på väggen anger temperaturen med stor siffernoggrannhet, den mäter tiondels grader.  Ändå stämmer den sällan med vad bilens termometer visar när jag startar den, det kan skilja både en och två grader. När jag nån gång pratar  temperatur med grannarna har vi alltid haft kallare än dom vintertid,  men oftast varmare sommartid - vårt hus ligger lågt, det är uppförssluttningar åt alla andra håll än väster. Inne i Söderbärke påverkar ju Barken en del, den är såpass stor att det märks, inte minst när jag kör över bron, tex efter att ha åkt de 21 milen från Finspång och hit. Inte nog med att temperaturen varierar efter vägen, det tar nästan tre timmar så det är klart att temperaturen hunnit ändra sig med tiden också.. Faktum är att jag inte har en aning om vad vi haft för medeltemperatur här hos oss under senaste dygnet  ens. Fö är jag säker på att Bengt däruppe vid vägen haft en helt annan medeltemperatur än vi. Förresten undrar  jag  - om vi ska jämföra medeltemperaturen en viss dag här i Korsheden med inne i Söderbärke, ska det vara lika många mätpunkter på båda ställena trots att Söderbärke har mkt större befolkning än Korsheden? Eller kanske går det efter ytan? Och ska jag ha fram årets medeltemperatur i Korsheden gäller det väl att mäta vid vartenda hus och varenda dag, varenda natt också förresten? Egentligen skulle vi alla hålla på att mäta hela tiden, annars kan det väl inte bli rätt?

*

Det är svårare på Antarktis, det är så himla stort och där finns så litet folk och ganska få termometrar. Åtminstone tror jag att termometertätheten på Antarktis är väldigt mkt lägre än här i Korsheden. Men nu har jag googlat så jag vet att den lägsta temperatur som uppnåtts på jorden var drygt -89 C och det var på Antarktis, jag kommer inte i håg vad stället hette men det låg på 3488 meters höjd. Vilken tur att dom hade en termometer just däruppe! Fast det blir ju kallare ju högre upp man kommer, typ en grad för var hundrade meter . På den tiden jag flög var det typ -50 C hela tiden, ända tills vi skulle landa. Fast det var uppe i luften förstås, nu tänker jag mer på nära jordytan. Men frågar man efter medeltemperaturen på jordytan måste man ju ha klart för sig att jordytan ligger högt i Himalaya.. Så undrar jag också, jordytan består väl av typ 70 % vatten, hur mäter man därute på havet? Det gungar ju hela tiden, det stänker vatten och så där, det är väldigt fuktig luft oftast, oj vad mkt frågor det går att hitta på. Varmaste stället på jorden tvistar man om men i Death Valley uppmätte man i alla fall 56,7 C skuggan den 10 juli 1913, det hade man kunnat fira 107-årsjubileum för i förrgår. Det anses fortfarande vara det gällande rekordet. Det ger ett temperaturspann på uppmätta naturliga temperaturer på jordytan på drygt 145 C.

*

Idag kan man mäta per satellit, det finns många vädersatelliter som kan det. Jag gissar att dom mäter hela tiden, kontinuerligt så att säga och integrerar sina mätningar både över tid och yta. Sen jämför man förstås mätningarna med dom man gjorde i fjol, dom man gjorde före datorernas tid på 50-talet tex och med mätningarna ifrån slutet av slutet av 1800-talet. Där finns kanske inga olikheter i vad olika utrustningar visar, så där som i Korsheden mellan hustermometern, biltermometern och grannarnas termometrar? Sen stoppar man in alla resultat, från alla år, från alla platser på jorden (åtminstone dom man gjorde mätningar på i slutet av 1800-talet) tillsammans med satellit-mätningarna, Antarktismätningarna och havs mätningarna. Och jordens medeltemperatur  har rasat iväg, ungefär en grad på de senaste hundra åren. Förvånansvärt nog har jag förstått att dom publicerade temperaturaserierna då och då behövts korrigeras av någon konstig anledning, mätt är väl mätt?

*

*

***

Inlagt 2020-07-12 23:49 | Läst 1685 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag vet iaf att badvattnet blir varmare när man varit i en tid, det är som kallast när man går i ;)
Fantastiskt vackra moln på bilden och fin skogssilhuett!

Jag är lite vädernörd också och här mätt i många år. Över längre tid ligger mina mätningar just en grad högre än vad långvarig statistik säger är normal för området. Visst är det så att lokala variationer spelar mycket stor roll. Mäter man på precis samma plats under lång tid kan man förstås dra slutsatser, men jag vet inte heller vad det är man måste korrigera för.

Hälsningar, Bjarne
Visst är det svårt att mäta så att måtten stämmer över tid. För hundra år sen var båtarna mindre, man mätte närmare havsytan. För hundrafemtio år sen låg Observatoriekullen i Stockholm i stans utkant. Temperaturerna där var väl inte mycket högre än ute på landet.

Andra mätställen med långa fina serier har flyttats.

För att göra mätningarna jämförbara behöver de kalibreras på nåt sätt. Där börjar man nog närma sig konsthantverket, även om de som gör det jobbar så noga och klokt dom kan.

Själva begreppet "global uppvärmning" styr tanken. Då dom lade en viktig konferens i Köpenhamn mitt i vintern bäddade det för fiaskot. Om dom lagt den på en varm plats utan AC så beslutsfattarna stånkat och svettats i värmen hade det kanske funkat bättre.

"Klimatförsämring" vore nog ett bättre ord.
Hehe..ja det blev mycket att hålla reda på nu..kör nog med mina tre nivåer, på tok för varmt, lagom och för kallt ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Kul med temperaturmätningar! Olika rekord slås mest hela tiden känns det som, juni nu senast var bland det varmaste man uppmätt i mellersta Sverige, enligt SMHI.. https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/juni-2020-rekordvarmt-framst-i-mellersta-sverige-1.159903
Lite skrämmande dock när stora delar av Sibirien drabbats av värmerekord och då tinande permafrost, både i år och även förra året om jag nu minns rätt.. Tydligen var det nytt värmerekord där nu med +38°.. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rekordvarme-i-sibirien-nytt-klimathot Fin bild med dom där vågorna, dom har nått namn som jag inte minns nu..
Hälsn!
Tack för alla trevliga kommentarer! Min naiva stil till trots finns det lite allvar bakom också. Det är definitivt inte självklart hur man tar fram den årliga globala medeltemperaturen. Förutom själva mätningarna måste det finnas ett antal konventioner för hur man viktar olika mätningar och områden. Ännu mer delikat är förstås att plocka in gamla mätningar i samma kurvor, mätningar som är gjorda på helt andra mätplatser och med helt andra utrustningar. Det är inte så att jag betvivlar att vi har en temperaturstegring och en global klimatkris men jag tycker att domedagsprofeterna är tidigt ute. Om man betänker alla dessa svårigheter kan man ju tycka att den uträknade noggrannheten i många påståenden känns tveksam, här är ett:
"According to the NOAA 2019 Global Climate Summary, the combined land and ocean temperature has increased at an average rate of 0.07°C (0.13°F) per decade since 1880; however, the average rate of increase since 1981 (0.18°C / 0.32°F) is more than twice as great."