Först husgudar och kinesiskor - nu kommer dalahästarna!
Dalahästar har ju en lång tradition, trots att jag är dalmas vet jag inte riktigt hur lång. Min första fick jag av min gudfar när jag döptes, typ nov-dec 1940. Är inte så förtjust i prydnadssaker, men den finns ju kvar förstås plus några till. Inget jag samlar på, men ändå.
Min första, som rimligen är den äldsta, är lite speciell eftersom den har både häst, vagn och mas
Nummer två är en klassisk dalahäst som jag inte vet åldern på, kommer från Ingemors föräldrahem och av form och färg är det lätt att se att den också är lite äldre
...lite äldre än dagens som brukar se ut så här ungefär
Också den här är lite speciell. Halva mitt arbetsliv arbetade jag med aluminium och jag var med när Avestaverket, Månsbo, firade sitt 50-årsjubileum 1984. Till jubiléet hade man tagit fram en dalahäst i just aluminium men fö med de klassiska formerna
Dom sista, små här är ju viktigast, ca 5 cm höga. Dom har alla fem barnbarnen älskat att leka med
Ser att jag var lite för bekväm av mig idag. Det blev inomhus och ganska nära en strukturtapet. Självklart hade det blivit snyggare med en längre brännvidd (jag använde standardzoomen och 70 mm) och utomhus där avståndet bakom motiven också kunde varit större och därmed få en vacker oskarp bakgrund. (Som jag gjorde med husgudarna). Får skärpa mig till nästa gång.
Min pappa kom från Rättvik, så vi hade många dalahästar i mitt barndomshem. Några stycken har jag, och dom påminner om glada dagar hos min farmor på 40-talet.
Ha en fin helg Björn!
Jon Anders
Ha det bra!
Jon Anders
Hälsningar Lena
Tror nog alla har minnen från dessa hästar.
Kul att se.
ing-marie
ing-marie