Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET MULNAR I VÄSTER

***

Demokrati är inte alltid så enkelt som det kan verka. Tex att allas röst är lika mkt värd - oavsett hur mycket du kan, eller vet. Och att acceptera resultat som av många (dock färre än hälften!) känns så fel. Ändå är det precis det som är grunden i demokratin. Och demokratin har sina begränsningar. Jag låter hellre en kunnig och erfaren kirurg bedöma om någon skära i mig  än litar till en omröstning på avdelningen med läkare, sköterskor, biträden och lokalvårdare som röstar om hur man ska göra med mig. Det betyder självklart inte att jag anser att den politiska demokratin bör ifrågasättas, men det visar att också demokratin har begränsningar.

*

Jag ser för övrigt en diskussion runt valet och utfallet i USA på en annan blogg. Jag tänker också på Reagan - vad skulle en B-skådis kunna bidra med som president? Vissa saker gjorde han rätt, han öppnade tex de frysta kanalerna till Kina med sin ping-pong-politik. Kanske har Trump något att bidra med också? Det är i alla fall vad jag hoppas.

*

Samtidigt är det ju otvetydigt att jag fördömer mängder av uttalanden som han de facto gjort, och som jag själv lyssnat på. Alltså inte bara mediala historier - såna finns förvisso också. Men jag blir beklämd av att höra hans ord om invandrare, muren mot Mexiko, NATO, kriget i Syrien, frihandel, kvinnor, vapen, homosexuella,........You name it. Och beklämd blir jag av att förstå att hans stil och framtoning nu kommer sprida sig ytterligare i världen, den har redan för stor spridning om du frågar mig. Hur han blir som president vet vi inte, kanske kan nå´t bli rätt ändå. Men lite orolig är jag nog för att en person som - enligt vad jag själv kunnat se och höra och enligt min uppfattning - både är omdömeslös, vårdslös och  ändrar ståndpunkt lite för ofta ska sitta som ansvarig för världen mäktigaste nation och världens mäktigaste krigsmakt.

*

*

***

Inlagt 2016-11-09 19:01 | Läst 1169 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja, det är oroande.. känns som den här typen av ledare med oförutsägbara beteenden och politik dessutom är under 'spridning'.. Folk är så missnöjda mina sina liv att dom tycks tro att någon som är helt 'oprövad' kan förändra det hela, det räcker med att det är lite 'kul typ' över honom för att man ska ge sin röst.. mer än så är inte politiken värd! Känns som en förlängning på 'Brexit' på något sätt.. Verkar som 'media' kommer fortsätta att ha mycket att skriva om, även i framtiden..
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-11-09 22:34
Jo, så är det nog tyvärr, tack Jan!/ Björn T
Väldigt vacker bild - som skulle förtjäna ett bättre öde... ;-)

Vi skall inte glömma hur oerhört smutsig en amerikansk valkampanj är även i "normala" fall. Jag misstänker att Trump lät massmedia betala stora delar av sin kampanj, genom spektakulära uttalanden som ledde till massor av skriverier och som ständigt satte hans namn på agendan.
Svar från Khalad 2016-11-09 22:24
Vet inte riktigt vad du menar med... lät massmedia betala...., massmedia behövde nog inte övertalas. Beträffande Trumps uttalanden i kampanjen så är det väl så att antingen menade han vad han sa vilket vore bedrövligt eller också menade han inte vad han sa utan använde sina som du säger spektakulära uttalande som lockbete vilket innebär att han medvetet fört sina presumtiva väljare bakom ljuset vilket är lika illa. Jag talar - exemplifierat i min bloggtext - om de uttalanden han gjort om den politik han vill föra, inte om vad hans sagt om Hillary. Det senare handlar om en smutsig kampanj vilken jag över huvud taget inte berört.
Hälsningar/ Björn T
syntax 2016-11-09 22:40
Jag menar naturligtvis det andra alternativet; att han "...använde sina som du säger spektakulära uttalande som lockbete vilket innebär att han medvetet fört sina presumtiva väljare bakom ljuset vilket är lika illa".
Jag håller med om att det är väldigt illa, men det är en amerikansk valkampanj i sin prydno - oavsett Donald Trump.
Kloka synpunkter! Du skriver väl här vad många i världen just nu känner och jag delar din oro. Men människorna borta i väster har gjort sitt val och det får vi respektera. Den som lever får se vad det leder till.
Svar från Khalad 2016-11-09 22:25
Tack Sture, vi är ju bara åskådare, hälsningar/ Björn T
Visst är det oroande. För kanske 150 år sen hade Trump blivit utmanad på duell och förr eller senare förlorat. Nu missbrukar han det något mer städade klimatet.

Jag oroar mig allra mest för det meteorologiska klimatet eftersom han har lovat riva upp det avtal som äntligen kommit till stånd och som snarare behöver förstärkas.

(Tror det var Nixon som körde ping-pongpolitik. Reagan bidrog bl a med : Mr Gorbachev, tear down this wall.)
Måns H 2016-11-09 21:57
PS. Den som vill se lite hoppfullt på läget kan kolla Scott Adams blogg idag. Adams förutsåg Trumps seger för ett år sedan och har fortlöpande förklarat hur Trump och hans väljare fungerar. Adams är lite bisarr men har alltså fått rätt i det här fallet. Han tror Trump kommer att visa bättre sidor framöver. Det behövs.

http://blog.dilbert.com/?utm_source=dilbert.com&utm_medium=site&utm_campaign=brand-engagement&utm_content=navigation
Svar från Khalad 2016-11-09 22:31
Har definitivt inte gett upp "hoppet", säkert blir hans politik i verkligheten inte samma som den han talat om. Ändå är jag oroad och min oro handlar framförallt om säkerhetsläget i världen. Visst är klimatfrågorna viktiga men skulle vi få fler konflikter och fler stridshärdar i världen skulle det med all sannolikhet få mycket större negativa miljö- och klimateffekter än 4 eller möjligtvis 8 års fördröjda klimatöverenskommelser.
Ännu en vacker bild men jag tar nog mer till mej av din text idag och visst är det oroande, skrämmande rent ut. Dessutom har kan kongressen med sej... ÖB i världens mäktigaste krigsmakt...det gör mej illamående.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-11-09 22:33
Håller med Lena, och tack!/ Björn T
En riktigt bra bild i sammanhanget! Mörka moln vid horisonten.

Och en lika intressant diskussion om demokrati. Hur kan man hantera populister?
Man kan ju också konstatera att alla inte alltid är rationella som en demokrati förutsätter. Som en stad i England, vars enda fabrik tillverkar bilar för den Europeiska marknaden. Då är det inte så rationellt att 80% av invånarna röstar för Brexit. Det är att såga av grenen man sitter på.
Mycket forskning visar att vi inte fattar smarta, rationella beslut. Hur hanterar man det i en demokrati?
Svåra frågor som vi måste diskutera, rätt kvickt.
syntax 2016-11-09 21:54
Man kan inte "hantera" populism i en demokrati. Vad nu populism skall vara? Att politikern är populär i breda lager kanske? Om man är populär, så får det ett demokratiskt utslag. Det innebär att andra är mindre populära - och följaktligen får ett mindre väljarstöd.
Man talar även om "missnöjespolitiker". Inte heller sådant kan finnas i demokratisk bemärkelse. Om folk är missnöjda med sina politiker, så väljer dom andra. Det är en del av demokratins livsluft.
Om man får tankar om att folket skall "uppfostras", då är man inne på vägar som leder bort från demokratin.
Ingenstans i demokratins teoretiska tankegods, dess bärande förutsättningar, finns något krav på att väljarna skall vara rationella. Demokratin är mycket en konsensusmodell: en person - en röst. Så fort man ställer kravet på rationellt röstande, hamnar man i rävsaxen rörande vem som avgör vad som är rationellt (talaren som ställer kravet brukar föreslå sig själv) - och även då är man på väg bort från demokratin.
Svar från Khalad 2016-11-09 22:48
Tack Thomas. Tycker ungefär som Peter beträffande populister, däremot är det uppenbart att det finns missnöjesval där valet styrs mer av vad man är mot än det man är för. Tror inte heller det är någon tvekan om att valutgången i USA till stor del - obs inte till 100% - är att se som ett missnöjesval där en stor del av dom som röstade på Trumpf är emot 1) Hillary Clinton 2) Hela det politiska etablissemanget i Washington
När man är mer upptagen av att tydliggöra vad man är mot än för blir ju analysen av de egna kandidaternas politik knappt nödvändig. Det förklarar nog också en del Brexitväljares val. / Björn T