APROPÅ POPULISM
På förekommen anledning - som det brukar heta - har jag idag funderat över ordet populism. Frågan om populism känns viktigare än nånsin. Dom flesta tycks vara överens om att populism inte är så eftersträvansvärt och det tycker inte jag heller. Bra exempel idag är väl blivande (11 dagar kvar) amerikanske presidenten Donald Trump, och SD ett annat.
*
Det är ju inte så att vissa åsikter i sig kan betraktas som populistiska, det handlar mer om hur åsikterna motiveras och framförs och om de tillåts vara en del i ett komplicerat sammanhang. Eller för att ta det med Wikipedias ord "Populism, politisk rörelse som vädjar till "folket" och "sunt förnuft" samt angriper en politisk eller social elit, ofta utan grund i en politisk ideologi." Och lite senare i Wikipedias text "Kännetecknande för populism är att det rör sig om politik med förenklade lösningar på svåra politiska problem" samt "ett vi-mot-dom-tänkande (folket mot eliten, svenskar mot invandrare, land-mot-land), med argument om det "sunda förnuftet"". Det vore ju korkat att inte ta in det här så att jag kan värna mig mot populistiska resonemang.
*
Bilden ovan Sjöviksvägen i Finspång dagen före julafton och har naturligtvis inget samband med texten
*
***
Tyvärr har medier en tendens att, mer eller mindre omedvetet, agera förstärkare eller megafon åt de som vill sprida oro och rädsla - eftersom rädsla antydningar om fara säljer. Gissa en gång vilken av följande två löpsedlar som säljer flest tidningar: "Dödsfällorna i jultrafiken" eller "Ovanligt få olyckor i jultrafiken" ...
Det finns ju ett berömt citat från 1933 som man önskar att fler skulle begrunda idag: "We have nothing to fear, but fear itself"
En som är populär i politiken, ådrar sig naturligtvis missnöje från sådana politiker som är mindre populära. Då är det fult att vara populär - men om man själv är populär, då är det bra... ;-)
SD brukar ju anges som ett populistisk parti, så även i din text här ovan. Ändå kunde jag nyss läsa i Aftonbladet/Inizio att SD ”äger” fler viktiga frågor än något annat parti. Den av Inizio ställda frågan var; vilket parti har den bästa politiken i de stora sakfrågorna. SD ligger alltså bäst till i de stora sakfrågorna – populärt alltså. Att ligga bäst till i det sammanhanget - kan det vara populism?
Inom politik är det enkelt att bli populär och i alla fall kortsiktigt få en del av opinionen med sig - så länge man inte behöver ta ansvar för den politik man säger sig stå för. När man plötsligt måste göra det kan det gå fort utför med populariteten. Fråga miljöpartiet :-)
Först sticker du alltså ut hakan rejält, sedan kan du inte ta ett ganska hovsamt svar - som dessutom inte var riktat till dig, utan till en annans kommentar. Man kan nog inte värja sig för tanken att du mest vill utgjuta dig Ex Chatedra - inte lyssna på andra.
Då Björn skall du få orera ifred. Den som gitter kan läsa.