Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

På allmän begäran - glöggrecept med eller utan vodka!

Allmän begäran är väl lite att ta i, men det är faktiskt två digitala FS-kompisar(EGW och Maria O) som har krävt bevisföring i form av ett glöggrecept efter gårdagens  blogg. Råkade då nämna att jag hade fått smaka på en god glögg som jag inte fick köpa. Det blir faktiskt två recept för jag vet inte riktigt vilken av sorterna jag fick i min mugg. 

 

 

Apelsinglögg

  • 5 dl apelsinjuice
  • 3 dl äppeljuice
  • 2 apelsiner (i skivor)
  • 3 msk honung
  • 1 kanelstång
  • ½ tsk lätt stötta kardemummakärnor
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • ev 1 dl vodka

Blanda alltsammans i en kastrull (utom vodka). Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda 10-15 min. Sila av apelsinskivorna. Tillsätt ev vodka. Servera med en apelsinskiva i varje glas. Kan förberedas dagen innan.

 

 

Apelsin- och ingefärsglögg

 1 liter äppeljuice

  • 3 sköljda skivade apelsiner
  • 3 msk honung
  • 3 kanelstänger
  • 1 tsk lätt stötta kardemummakärnor
  • 5 cm färsk ingefära i bitar (gärna krossade)

Enligt receptet ovan, men serveras förslagsvis med en kanelstång som dekoration. Ok att spetsa med vodka om man vill.

 

 

Det blev två recept, osäker vilken man bjöd på i butiken, ingen vodka i alla fall fanns det i. Och som sagt, det var ju ganska otroligt att butikens fruktansvarige hade gjort glöggen själv. Detta kan nog bara hända på landet. Fick sedan häftet med lite olika recept, men häftet var också "hemgjort", inget reklamhäfte...

Bilderna togs i går kväll, i morse och på eftermiddagen:

  1. I går kväll när den första lilla blötsnön hade fallit; första advent! Uppsala slott.
  2. I morse efter att jag hade vaknat alldeles för tidigt och var alldeles för tidig till jobbet också. Men tid till foto blev det längs vägen. Använde mitt ”bästa” stativ, dvs den jag nästan alltid har med till och från jobbet = cykeln. Stadsparken.
  3. På eftermiddagen, inte så sent, men redan mörkt. Det ”bästa” stativet kommer åter till användning. Fyrisån, nedanför Islandsfallet vid Stadsparken.

Nu känner jag mig som en kokboks- och receptbloggare. Ohusligheten till trots. Är orolig för att den så allmänt spridda advents- och julhysterin greppar tag i mig nu; lovar att inte publicera några fler liknande blogginlägg! Kanske slipper jag farsoten om jag kan hålla mitt löfte... Vill inte heller vara någon smittspridare...

 

Inlagt 2011-11-28 19:11 | Läst 4572 ggr. | Permalink

"Tack för receptet! Blev jättenyfiken när jag läste din blogg i går. Glögg räknas väl som drink, så då slipper du hamna i kokboksträsket ;-) Fina nattbilder, gillar särskilt den första! Cheers Ylva"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack, låter jättegott! Gillar första bilden med reflexer och slottet!
Ha en fin kväll!
Ewa
Svar från RHelena 2011-11-28 20:16
Tack Ewa! Om det är något jag gillar vid advents- och juletiden så är det glögg! Helst något som inte är så sött heller och det är nog inte dessa.
Så nu är det du, Leila och Per Morberg alltså..:-)

Jag tackar så jättemycket för receptet, nu kanske jag kan klunka i mig lite glögg med sprit i...:-) Tycker inte om det annars...

Tokgillar bilden med ljusslingorna - så himla fin!

Känner du att hysterin hugger tag i dig, vänd dig till mig då - jag står emot!

/maria
Svar från RHelena 2011-11-28 20:26
Leila och Per M kommer inte få någon konkurrens av mig! Detta inlägg ska bli mitt enda och sista inhopp i branchen.... Jag är också ganska bra på att stå emot julhysterin. Vi lärde oss det ett år när vi kom hem från en semester precis inför julaftonen. Innan vi reste hade vi inte gjort någonting för julen, inte ens köpt julklappar. Det blev en väldigt bra jul! Roligt att du gillar bilden med ljusslingorna! Ljus, ljus, mer ljus, i alla former, det behöver vi nu!
Åh, jag måste verkligen prova detta! Tusen tack för att du delade med dig. :)
Först bilden är stämningsfull, med snön och ljusen! :)
/Anna
Svar från RHelena 2011-11-28 20:31
Tack Anna! Fast recepten... det är tack vare Maria och Ernst-Göran jag nu har blivit glöggbloggare...
Kan tänka mig att en och annan tänker: "Nu j-r går det utför här på FS-bloggen, fattades bara detta.." ;-)

Du minns väl att det nalkas mot fotofika...?
enanse 2011-11-28 20:50
På lördag, eller hur? Kl 10 på Broströms. :)
Svar från RHelena 2011-11-28 21:18
Helt rätt!
Tack för receptet! Blev jättenyfiken när jag läste din blogg i går. Glögg räknas väl som drink, så då slipper du hamna i kokboksträsket ;-)
Fina nattbilder, gillar särskilt den första!
Cheers Ylva
Svar från RHelena 2011-11-29 20:56
Tack själv! Skönt att du kom på att glögg är en drink och jag slipper förknippas med kokböcker!
Hjärtligt tack för recepten! Nu får det bli lite glögg i år, för första gången sedan vi kom till Canada.

Fint illustrerat är det också, detta första blad i "Raunis kokbok" :-)

Jag minns en gång när jag var medlem i en av Sveriges första mejlinglistor för dataknuttar. Tro det eller ej, men matrecept var ett stående och polulärt inslag på listan!
Svar från RHelena 2011-11-29 21:02
Nej du, någon kokbok blir det inte! Lite förvånande med matrecept på dataknuttarnas maillistor, men kanske är det ett uttryck för mångas intresse för det som ingår i livets grundbehov - att äta. Själv "samlar" jag på recept både via nätet, tidningar, bokböcker - men jag gillar egentligen inte själva matlagningen så mycket, annat än vid ytterst få tillfällen. Man kan idka matintresset på många sätt - läsa recept är ett sätt så gott som något annat!
Att ni har hållit er ifrån glöggen så länge, det är på tiden göra något åt det!