Diversefotografen
Som en bal på slottet
Det var en gång en prinsessa som... Så skulle man kunna börja en liten berättelse om en bal på slottet - men egentligen var det ingen riktig bal, men en fest i alla fall. Och på slottet. En kung fanns på plats, en låtsasdito, kronan verkade vara av en billig sort i alla fall. Några drottningar och sessor, även de av sorten låtsasdito. En festlig fest på slottet ändå, kort och gott!
Gästerna välkomnades av en skönsjungande kör som inledde med Tourdion, en fransk dryckesvisa från 1500-talet. En effektfull inledning sannerligen, gästerna skred in, tagna av stundens "allvar", i en andaktsfull stämning för att tas emot av något slags "adel". Mottagarkommittén på tre "adelspersoner" skakade hand med varenda gäst, imponerande då gästernas antal överskred 500 stycken med råge! Hmm, kändes som självständighetsbalen i Helsingfors... Där skakar dock presidenten hand med ca 1800 gäster så riktigt lika är ju inte balunserna.
Quand je bois du vin clairet,
ami tout tourne, tourne, tourne, tourne,
aussi désormais je bois Anjou ou Arbois.
Chantons et buvons,
a ce flacon faison la guerre,
chanton et buvons,
mes amis, buvons donc.
Le bon vinous a ren du gais,
chantons, oublions nos peines chantons.
En mangeant d’un gras jambon,
a ce flacon faison la guerre.
Buvons bien, là buvons donc
a ce flacon faisons la guerre.
En mangeant d’un gras jambon,
a ce flacon faison la guerre.
Snart är det dags för Allmänna sångens Valborgsbal på slottet. Du vet väl att vem som helst kan delta genom att köpa en biljett antingen till balen eller till eftersläppet. Förra året var jag en självutnämnd vimmelfotograf när festfolk anlände, bilder finns att skåda här .
Lite bättre bilder idag, men inte alls lika intressanta!
I gårdagens blogg förekom bilder av "sämre kvalitet", vardagsäventyrligheter som vi kan stöta på ibland.
Idag blir det något helt annat, det vill säga foton inspirerade av någons "bokeh-bilder" här i bloggen. Trodde att denna någon var Elisabeth L, men hittar inte inlägget...! I alla fall hade någon (Torbjörn O?) kommenterat genom att snacka om lameller. Lameller? Verkade bekant, kollade nog upp sådant i somras när jag köpte mitt makroobjektiv. Men hur många lameller hade mitt nyinköp; den siffran hade jag tappat bort.
Hittade tidningen Kamera & Bilds test om makroobjektiv och där fick jag svaret: Pentax SMC-D FA 100mm f/2 har åtta lameller. Det var inte så illa. Testresultatet visade också att objektivet var ett "bra köp", men det kom jag ihåg utan någon påminnelse. Håller fullständigt med om detta omdöme efter mina nio månader med objektivet, utan att ha något annat att jämföra med. ;-)
Två bilder nedan från det gångna veckoslutet - tagna på söndagen som var en solig och vacker dag, den totala motsatsen till lördagens rusk med blåst, snöfall och regn:
Mera mera motor - närkontakt mellan två Audisar
Ohjälpligt har jag nu halkat in på motorspåret efter söndagens fotofika (tema "motor"). Dessa bilder nedan tillhör inte mina bästa, men själva ursprungssituationen var rätt märklig och det är det jag vill visa här; hur i världen hade den blåa Audin lyckats klämma in sig så här? I ett parkeringshus! En kontakt av den tredje graden?
Obs! - jag har inget med någon av bilarna att göra med...framförallt inte med den blåa! :-)
Oops... Den svarta Audin har ingen möjlighet att backa från sin knepiga belägenhet.
Vill minnas att det låg en lapp vid den svarta bilen av typen "Ursäkta" samt ett telefonnummer. Gentilt!
Ungefärligen en vecka stod bilarna som de gjorde, sedan dök räddaren upp.
Och räddaren var ingen utomjording - apropå "kontakt av tredje graden".
Själv uppfattades jag som "pressen", alltid ute efter något smaskigt att publicera. Nej, en sådan är inte jag!
Friden var nu återställd, själv är man glad att ha sluppit den här typen av närkontakter, men man måste hålla tummarna så man inte åker dit en dag, så trångt som det kan vara i vissa parkeringsgarage.
Mina motorbilder och en liten fråga
Till gårdagens fotofika hade jag med mig bilderna nedan. Det som binder samman bildserien är speglingarna, bortsett från ett tydligt undantag.
De flesta av veteranbilbilderna har en komposition där strävan har varit att inte hålla sig till det centriska.
Något för den motorcykelintresserade; vid fikat fick jag reda på att hojen i fråga var en Honda Shadow. Själv intresserade jag mig för hojen för att den var så fantastiskt vacker, ren och glänsande - verkligen värd att studeras närmare.
När jag gjorde det så insåg jag plötsligt potentialet för fler foton, med speglingen i fokus. Här tycker jag att den förbipasserande mannen med sin undrande blick, vår sheltie Micki (som inte längre finns) tittandes på honom och den märkliga skuggbildningen var lite skojiga detaljer. Den som känner igen bilden kommer ihåg alldeles rätt; jag har visat den tidigare.
Nedan är min bildserie på veteranbilder och främst detaljer. Stötte på dessa bilar i Sölvesborg i somras, det verkade handla om en spontanträff, men vad vet jag. Den sena eftermiddagen/kvällen var i alla fall vacker och mycket lämplig för en samling på Stora torget innan alla gav sig iväg mot ett "hemligt" mål med picknickkorgar.
Ett par av bilderna har jag visat tidigare fast i ett klart sämre utförande. Vid tidpunkten i fråga hade jag nämligen tillgång till enbart Picasa som redigeringsprogram i min laptop. Laptop använder jag enbart vid "sommarförvisningar" och då är det också mobilt bredband som gäller. Hemma använder jag min stationära dator med det vanliga bredbandet. Min fråga: ni som jobbar med bildredigering via en stationär dator hemmavid; hur gör ni när ni är på resande fot? Har sett att en del gör reserapporter i bloggen redan under sin resor. Ingen konst i och för sig att installera PSE/PS/Lightroom etc på en ytterligare dator, men det får man kanske inte på grund av licensrättigheten etc, kanske är programmen spärrade till och med? Webbaserade redigeringsprogram då, dvs. betalvarianter av sådana; de är väl knutna till en IP-adress? Jag hoppas att jag har använt korrekta termer så att min fråga blev tillräckligt begriplig...
Bilden här är däremot lite obegriplig .... Ett lited ledtråd: det glänsande röret nertill är ett avgasrör. Egentligen hade jag inte tänkt ta med denna foto alls till fotofikat, men tydligen hade den åkt med vid beställningen till Crimson, utan att den var ens "färdigredigerad"...
Sista bilden bjuder inte på någon vidare spegling, men de harmonierande färgerna gick inte att motstå...
Dagnys fotofika idag
Det blev ett fotofika med Dagnys kärngäng idag! Det är många fler som tillhör kärngänget, men lastbilsmek, snöyra, klocka som inte är "med en", allmän morgonsömnighet osv satte stopp för ett antal fotonördar. Det ledde till att det blev lite extra pratigt - alla med alla - vilket i vanliga fall inte är lika enkelt när vi blir många fler. Temat "motor" då? Visst, den avhandlades förstås via ett antal circulerande bilder samt en fotobok.
Så här såg det ut i Uppsala vid tidpunkten för fotofikat...
Detta inlägg är nr 2 för dagen för min del och nr 301 sedan jag startade mitt FS-fotoblogg i september 2010. Flaggade lite försiktigt i förra inlägget för att jag firade med det dåvarande inlägget, men de förväntade reaktionerna i form av ovationer och gratulationer uteblev....Eller var det ingen som orkade räkna... Numera ligger jag ju inte bland de halvflitiga bloggarna och då får man inte siffran serverad sådär utan vidare. Nåjaa, i och för sig tycker jag nog att 300 inlägg inte är direkt något att glädjas åt, jag hade nog kunnat använda den nerlagda tiden på bloggfoton och -skriverier till något mycket nyttigare och vettigare!!! Men vad skulle det varit...? ;-)
Jamen rapporten från fotofikat då?! Här kommer den, men först: nästa fotofika beräknas till den första lördagen i maj och platsen är Broströms kafé om inget annat meddelas närmare högtidsdagen. Men OBS! klockslaget ändras till kl 11.00, på prov, efter många påstötningar från när och fjärran!
Vårt gäng är rätt "modernt", dvs mobiltelefoner och fotandet med dem accepteras fullt ut, det tycker i alla fall Per och Johan.
Bert-Ola håller klart med!
Men, se där är vi ju! Skärmen på Johans Samsung är rejält stor.
Han mittemot mig var ett lämplig fotoobjekt.
Torbjörn satt lite knepigare till. Här är han försjunken i Pers fina fotobok om Arlanda.
Ett antal gammaldags foton i pappersformat gick också runt. Fast Per verkar lite konfunderad; den här känner jag igen, snodd från mig? Måste kollas!
Bert-Olas kamera är fin. Tror inte att han tog några makrobilder på oss för att stacka ihop oss till några otäcka monsterkryp...
Lena är sanslöst road av mina "motorbilder".
Men Pers bok om Arlanda var verkligen något att imponeras över! Det fanns några bekanta medverkande statister med i boken, de uppträdde i bilderna mestadels som "dagisbarn" i färgglada västar för att inte försvinna så lätt från förmyndarens övervakande blick.
Om du vill se några av de foton som Per hade i sin bok så kolla hans blogginlägg här . Andra bilder hittar du i hans album, åtminstone många av dem, tror jag.
Obs! Alla bilderna i inlägget är tagna med Pentax K7.