Diversefotografen
Säkerheten syns - ändå kan den inte hindra allt ont
Några dagars vistelse i Bryssel i början av månaden gav en känsla av att säkerheten var närvarande överallt. Det började redan på hemmaplan med begäran om utskick av personlig information innan man anländer. Jättekö till en säkerhetskontroll för att få delta i det man var utsänd för att delta i. Välbeväpnade soldater och säkerhetsfolk vart man än vände sig - på flygplatsen, ute på stan. Ändå vet man att tryggheten är bedräglig för egentligen kan det inte existera någon total trygghet, hur omfattande säkerhetsarrangemang än sätts upp. I morse på väg till jobbet lyssnade jag på radion, hörde på SvD-journalistens på plats-beskrivning från flygplatsen i Bryssel och hur hon inte lyckades hålla sig till sin yrkesroll helt, hon var omskakad, hade emellanåt svårt att hitta orden, inte konstigt alls för hon var ju inte på flygplatsen för att göra ett reportage utan råkade vara där som en vanlig passagerare. Att det var så uppenbart hur skakad hon var förde tankarna osökt även till människor i händerna på terror och krig sedan tidigare, på många håll, både i nutid och dåtid... hur de känner sig och har känt sig, rädslan, skräcken...Nedan några bilder från Bryssel, då bara någon vecka sedan, sista bilden är från Zaventems flygplats. Såg en annan Bryssel också, men det får bli ett annat inlägg, med andra bilder, en annan dag.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Diversesamling en morgon i oktober
Bilder kan bli väldigt olika trots att de är tagna inom en mycket kort tidsperiod. Se bara nedan, allesammans tagna inom 18 minuter - Uppsala i går morse när dimman låg vackert över stad och land.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
PS. Är tveksam till den nya layouten på sidan för alla bloggar... Känns som flödet med blogginlägg har trycks ihop till något mindre intressant. Fokus ligger på annonserna till höger - de behövs väl för att få ihop ekonomin - och på mittensektionen. Just mittensektionen är ganska intetsägande med etiketterna och ämneskategorier för blogginlägg. Mest lästa/aktiva bloggar nedanför hamnar också i skymundan. DS.
Några ansikten och annat på Dagnys fotofika
Annonsering till fotofikat var inte särskilt överdådig denna gång - tack vare Bengts blogginfo i sista stund och Anders påminnelse i FB-gruppen blev det det något i alla fall. Kanske räknade några ut att det inte blir något alls denna gång, men si - så kan vi ju inte ha det! Skriv in första lördagen i oktober som nästa träff redan nu!
Sju pers anslöt totalt, alla mer eller mindre bekanta för mig. Själv kom jag sent och hann aldrig träffa Per "Otten" som ska ha varit där. Vet inte om jag ska tro på det... Eftersom Ewa inte var på plats så kan det nog vara så att Per var där... (De är inte osams, det är bara det att de knappt har träffats genom åren trots bådas rätt flitiga deltagande periodvis.)
Välkommen till Dagnys! - Nikos.
.
Fredrik, Peter, Göran, Nikos och Anders.
.
Vilka roliga grejer det finns numera att fota och filma med.
.
Detta sägs föreställa ett bevis på att Per "Otten" har varit på plats... Inte övertygande tycker jag!
Innan vi skildes åt tittade vi på de fina bilder som Peter hade experimenterat fram:
.
Dags att bege sig iväg, men hojarna ska beundras först.
.
.
Diversesamling - maj i svartvitt
Den gångna månaden har varit ganska svartvit, känns det som - varför inte strunta i färgerna i foton också....
.
Vid Vättern. I verkligheten var det en praktfull solnedgång efter en ganska gråtrist dag.
.
Vid Höghuvuds kyrka. Gullvivorna var gula, absolut - men som sådana skulle de inte passa in i den svartvita kavalkaden.
.
Längs den (här osynliga) vackraste vägen i Uppland, mellan Nåntuna Lugnet och Flottsund i Uppsala. Nej, hon var inte heller svartvit.
.
Vid Hökhuvuds kyrka igen.
.
Vresigt Ekoln. Sjön glimrade inte blå denna dag....
.
En seglartävling på gång, det blev alla tänkbara väder...
.
Riktigt busväder vid Ekoln, ESK:s hamnbassäng är dock hyfsat skyddad.
.
.
Kungsängen i Uppsala, med en liten utställning i en lada och ängen full med vilda kungsängsliljor.
.
.
.
Geijersdalen, Uppsala.
.
PÅMINNELSE: FOTOFIKALÖRDAGEN NÄRMAR SIG....
.
En oas utanför stan....
Kortturer strax utanför stan skulle man vilja göra många fler än vad det brukar bli av med, men igår var det dags! En tur till den underbara oasen bara ett stenkast från stan - Linnés Hammarby. Vi vill egentligen pricka in tiden när blåsipporna blommar för vårt årliga besök. Nu var det förstås för sent för sipporna, men och andra sidan är det lite varmare nu när vi har kommit in på senvåren. Inte helt fel om man vill sträcka ut sig på en medhavd filt, till exempel bakom Linnés lilla undervisningshus uppe på kullen, strax bakom gården. En kopp kaffe från termosen eller från fiket rekommenderas också!
.
Vi tar en baklänges väg in denna gång.
.
Humlegården strax utanför den inhägnade gårdsmiljön. Humlegården har utökats till att uppfylla de krav som ställdes på storleken på en humlegård 1442 - varje bonde skulle ha minst 40 humlestörar! Just här var humlegården mycket större än så på 1600- och 1700-talen.
.
Rofyllt...
.
Sidobyggnaden med torvtaket inrymmer en liten fin konstutställning.
.
Oj vilken kakelugn!
.
Maria H:s lågmälda tavlor med botaniska motiv passar väldigt fint in i denna miljö.
.
Forfarande får vi njuta av den skira vårgrönskan - vårens bäst tid... Kanske årets bästa tid...?
.
Det lilla huset uppe på backkrönet, bakom gården.
.
Maskrosor som vårblommor får också sin plats här.
.
Gården söderifrån.
.
Nu ser vi oss omkring på annat i Hammarbys närmiljö:
En nysnickrad gärdesgård; det är kanske här fårsläppet ska bli av om några dagar?
.
Söder om Hammarby finns en by, Edeby, med ett fåtal bostadshus. Ett par av husen har många år på nacken.
.
En bekant flagga i ett fönster.
.
Det här känner jag också igen; vi gjorde så här i vårt gamla hus där vi bodde många år sedan. Kanske gjorde laven lite nytta...?
.
Fotostunden över, hämtning på gång...
Information:
Varför inte en ridtur i dessa vackra omgivningar?
Edit: Hittade information om konstnären ovan- så här skriver man om henne på webbsidan för Linnés Hammarby:
"Flora Adhelunda – Maria Hall
Oljemålningar av klassiska torpväxter som känns igen från Linnés Hammarby och Linnés Råshult. Vernissage 17 maj. Östra flygeln. "
.