Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Breaking the silence – tips!

Se den! Titta på fotografierna! Läs texterna! Och inte minst, lyssna! Breaking the silence! 

En tillfällig utställning på Armémuseum i Stockholm (5-20/3) visar fotografier som unga israeliska soldater har tagit under sin tjänstgöring i ockuperade områden i Israel.  Soldaternas egna vittnesberättelser ackompanjerar bilderna.  En ”guide” (fd soldat) berättar om sina erfarenheter  och upplevelser vid de ”guidade” visningarna, men han berättar även om det som har fått honom och många andra fd soldater att engagera sig i rörelsen Shovrim shtika – Att bryta tystnaden – Breaking the silence.  

Vanliga unga människor i Israels armé.

Shovrim shtika – Breaking the silence är en rörelse som har grundats av fd israeliska soldater som under sin militärtjänstgöring har kommit att reflektera över Israels ockupation av palestinska områden. Medlemmar anser att ockupationen är orättfärdig, den fråntar människor försörjningsmöjligheterna, den skapar en spiral av våld. Militärtjänstgöringen i de ockuperade områdena skadar de israeliska ungdomarna för de tillåts och uppmuntras till att trakassera palestinsk civilbefolkning, att utföra provokationer för att få anledning till att gripa människor, att misshandla. Man tillåts att skapa sin egen lag som står över allt annat.  ”I am the law.”

   

Den här utställningen bidrar till att ge en ytterligare dimension till vår bild av Israel och vad som sker där. Enligt vår ”soldatguide” handlar inte dessa konflikter i grunden om motsättningar mellan israeliter och palestinier, mellan judar och muslimer, mellan islam och judendom. I stället handlar de om något universellt: vid alla kriser och konflikter ställs människor längst ner i samhällshierarkin mot varandra vilket man ser även i Europa idag. Inom den israeliska armén finns också denna hierarki som utgör en mekanism i det vardagliga soldatlivet.  De som befinner sig i arméns bottenskikt får de mest besvärliga uppgifterna att hantera, i närkontakt med ”motpartens” civila och potentiella terrorister. Konflikter och andra samhällskriser har genom tiderna gynnat ekonomisk tillväxt som i sin tur har alltid i slutändan gynnat  de välbeställda, men som de som finns längst ner i hierarkin får betala. (Obs! Min fria tolkning av visningen.)

Den vanliga unga människan kan förvandlas till ett monster under givna omständigheter…

 

Har man tid att se Armémuseets permanenta utställningar hittar man lätt likheter med ovan nämnda resonemang. Genom hela den europeiska krigshistorien har en röd tråd av maktbegär och erövringslust löpt. Och inte bara det, krigen har fört med sig enorma förluster av människoliv via fattigdom, svält och sjukdomar. Detta utöver dödstalen pga krigshandlingar som har drabbat både soldater, deras familjer (som ofta följde med på krigstågen) och civilbefolkningen. Människors lidanden under krigen och diverse konflikter har varit ofattbart stora genom historien, i alla tider.

Armfeldt klarade sig med en lätt förfrysningskada på kinden vid erövringsutryckningen till Norge 1718, tusentals av de 7500 soldaterna dog under hemfärden. 

  

 

OBS! Mitt inlägg är inte något ställningstagande hit eller dit, men allt som belyser aktuella och historiska händelser och skeenden från olika perspektiv är av stort värde. Därför är Breaking the silence en utställning värt ett besök! Just ämnet Israel är särskilt intressant för mig personligen eftersom jag har bott på en kibbutz en kort period för många år sedan.

Mer om Breaking the silence:

Diakonia: Utställning om israeliska soldater: Breaking the Silence

Dagens nyheter: Utställningen bryter tystnad om ockupationen

Observera den mycket korta utställningstiden!

Inlagt 2011-03-07 22:57 | Läst 2751 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Låter som en väldigt angelägen utställning, som man nog inte bör vara alltför känslomässigt labil när man besöker: starka, skrämmande bilder och berättelser kan jag tänka. Och när ska detta vansinne i området ta slut? Har vi inte lärt oss av historien att murar inte löser några problem?
Svar från RHelena 2011-03-08 17:37
Nog är utställningen angelägen, synd att den stannar så kort tid bara. Samtidigt är det ju en rätt stor insats som Breaking the silence gör genom att deras "guider" är egentligen en del av utställningen och de bor i Stockholm under utställningstiden.
Människan har helt klart en tendens att upprepa sin egen historia om och om igen, med nya variationer. Därför reses det nya murar och nygamla galenskaper väcks till liv.
Intressant samarbete förresten kring denna utställning: Armémuseum - Diakonia - Svenska kyrkan - Kristna Fredsrörelsen + SIDA och Folke Bernadotteakademien.
Ett perspektiv på denna fråga kan man få genom den i mina ögon mycket välskrivna och upplysande boken "Det förlorade landet" av Göran Rosenberg.

Bortom den nu rådande konflikten liksom alla andra konflikter inom området skymtar ju också de europeiska stormakternas maktspel under den tidiga delen av 1900-talet.
Svar från RHelena 2011-03-08 20:30
Den titeln ska jag leta reda på, har haft i bakhuvudet att han har skrivit i ämnet så det var ypperligt att bli påmind så här. En annan bok för den intresserade är "Inshallah: konflikten mellan Israel och Palestina". Donald Boström har samlat ihop texter från olika skribenter, även en av Rosenbergs texter finns med.

Min kompis förresten där i Vancouver flyttade med sin israeliske man från Israel till Kanada för ett antal år sedan. Han hade innerligt tröttnat på sitt land. Paradoxalt hur en del av den befintliga befolkningen vill komma ifrån Israel samtidigt som andra ser landet som det förlovade landet dit längtan går, och flyttlassen också.