Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

En glad överraskning - FS-app!

Har hittat en FS-app till min N8; kul! Fast jag förstår inte vad det är för ingång jag möts av, verkar som det skulle kunna vara bilder i poolen för Bildkritik, men detta stämmer ändå inte riktigt för det är ett lite väl långsamt flöde av bilder. Ungefär som det skulle handla om något slags urval. Först en bild en timme sedan, nästa bild inlagd (?) fem timmar innan osv. Men huvudsaken är ändå att jag nu har en lättsam ingång till FS!

En väldigt viktig app har jag inte hittat; nämligen SJ:s tavla för tågavgångar på Stockholms central. Finns det en sådan app för Symbian/N8, någon som vet? Finns för IPhone vet jag. Detta är rätt angeläget nu när jag har beslutat mig för att bli en daglig tågpendlare Ua-Sthlm-Ua... Ett något märkligt beslut visserligen mot bakgrund av alla vädermödor tågpendlare numera utsätts för... Ja, jag vet, det heter vedermödor...

 

Helgerna är ofta sköna tider. Dagstidningen hinner man läsa lite bättre vilket jag har sagt förr, lite annan nytta blir det också gjort, i dag t.ex. ½-städning hemma, tvätt, friluftsliv osv. Friluftslivet bestod idag av egen inspektion av Vikingarännets is på någon kilometers sträcka, isen både såg bra ut och kändes bra. Kanon inför morgondagens masstillställning på isen när entusiaster ska ta sig från Uppsala ända till Stockholm. I medvind har det lovats! Tyvärr känner jag en viss aversion mot masstillställningar av detta slag så det blir inget åka av för egen del.

Dagens DN tog upp ett angeläget ämne idag: Pressetik: "Bra tv" kommer före. Handlar om hur viss del av tv-mediet indirekt går över lik för att fånga större publik; exemplet just nu är den unga man som avslutade sitt liv efter att mot sin vilja ha exponerats som kriminell.  En ung man med bl.a. utvecklingsstörning. Konstigt att det inte talas mer om problemet med att exponera vanliga människor (läs: folk som själva inte är mediefolk och som av den anledning saknar möjlighet att bedöma konsekvenserna av att uppträda i media i tvivelaktiga sammanhang). Varför det inte talas mer om detta handlar kanske i grunden om problemet med att mediafolk (inkl. journalister) ogärna berör den här typen av frågor som berör etik- och moralfrågor i branchen. Heder åt Lisa B./DN som nu gör detta, förstås till priset att ett par "kolleger" omgående trampar ner initiativet. 

Inlagt 2011-02-12 21:56 | Läst 2688 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det vore kul att veta vem som har kokat ihop den appen, för det är inte vi.
Svar från RHelena 2011-02-13 11:37
Så pass! Har kollat appen lite bättre nu: själva app-ikonen ser ut som ett äkta FS-logo. När man väl öppnar appen har "Fotosidan.se" ett annat typsnitt och kursiv stil. En radda med bilder följer, genom att klicka på någon bild kommer man direkt in i dennes album. Då kan man även logga in som vanligt fast det har jag ingen lust att göra när inte ni står bakom appen. Bland fotogragerna känner jag i alla fall igen en del av FS-folk (de som uppträder med eget namn).

Ni har kanske upphovsrättsliga intressen i detta?
Christer Lindh 2011-02-13 11:55
Tack för info

Jag antar att man visar något av RSS-flödena "Nya bilder" tex, den visar tumnaglar och klickar man så hamnar man i webbläsaren (för du ser ut som på datorn då, eller?)

Det är ju kul att någon gjort detta, men bättre om man kollat med oss först - så hade vi kunnat hjälpa till. Och det är inte OK att använda Fotosidans logotyp hursomhelst.

Man ser inte vem som är utvigare/konstruktör av appen?
Svar från RHelena 2011-02-13 16:38
Kan inte se vem som är upphovsmannen, inte utan att rota bättre i alla fall. Din gissning om RSS-flödet och att man därefter kommer in på webbläsaren är korrekt. FS-ikonen använder rätt typsnitt. Om den för övrigt är rätt eller inte kan jag inte svära på, men jag gick på den omedelbart. Och det är väl det som är syftet att man ska göra....
Christer Lindh 2011-02-13 16:41
Tack, jag hittade den nu via Ovi. Skall se om man kontakta den som gjort den, göra den lite mer "officiell".
Ja vad ska man med kamera till, när den finns i mobilen? Fast jag har ingen mobil. Och inte går det att ringa med någon av mina kameror heller :-)

Tänk, det är bara ett par veckor sedan jag hörde om en liknande historia här på ön, om en ung man som exponerades som kriminell och tog sitt liv. Fast det var ett antal år sedan det hände, jag tror inte att vår lokaltidning i dag skulle göra något sådant. De är starkt inriktade på att stötta kriminella ungdomar att återvända till samhället. Man har ett system där de får träffa och prata med sina offer och (anonymt) skriva i tidningen och berätta om sitt brott och göra avbön. De som underkastar sig detta åker inte i sinkabirum, men kan åläggas samhällstjänst. Programmet sägs vara mycket framgångsrikt.
Svar från RHelena 2011-02-13 12:45
Ingen mobil??!! Härligt att din sort finns fortfarande. Både min mor (75) och far (80) har mobiler sedan flera år så jag trodde nog att mobillösa människor var utdöda...;-)

När jag läste DN-artikeln kom jag att tänka på en ung kvinna på ett mentalsjukhus för många år sedan. Jag var själv rätt ung, men var ändå hennes kontaktperson. Hon var otroligt vacker samtidigt som hon var en väldigt gladlynt och lättlurad person. Hennes intelligenskvot gränsade utvecklingsstörning, men hon hade skött ett vanligt enkelt arbete. Jag förstod aldrig riktigt varför hon var intagen den korta period hon var på sjukhuset, kanske var det för att skydda henne en period. Hon steriliserades under sjukhusvistelsen, oklart om hon tillfrågades om detta eller förstod konsekvenserna. Sannolikt informerade man inte hennes pojkvän om saken. På den tiden tyckte jag att allt detta var rätt underligt, men kom inse så småningom att hela historien var förfärlig.

Idag utför inte "samhället" den här typen av övergrepp, i stället har andra typer av övergrepp tillkommit. Den här flickan hade varit ett perfekt offer för exloatering i en del mediala sammanhang, t.ex. av typen Big Brother, utan att hon hade haft någon som helst möjlighet att värja sig. Ja, detta är nog bakgrunden till att jag har extremt svårt för viss typ av reality-tv och tv-såpor där "vanliga" människor exponeras.

Bra att DN lyfter upp frågan om hur etik och moral fungerar i tv-branschen. Fast inte tror jag att det blir så mycket mer än så här denna gång...
EGW 2011-02-13 18:17
Jag kände en gång en kvinna som arbetade med utvecklinsstörda ungdomar och vuxna. Hon berättade att de ofta hade en stark önskan om ett eget barn. Men de kunde inte alls förstå vad det egentligen innebar utan uppfattade det i allmänhet som att ha en levande docka att leka med. Detta var omkring trettio år sedan, och jag hörde aldrig talas om att man steriliserade dem. I stället arbetade man med intensiv information för att få dem att frivilligt avstå. Om någon av dem verkligen fick ett barn blev det tydligen väldigt komplicerade problem. Men jag tror att grupptrycket i allmänhet fungerade. Sedan kan man fråga sig vad som är skillnaden mellan intensivt grupptryck och sterilisering. Är det bättre att säga: "Visst, det är upp till dig!"?

Det där är en fråga som på något sätt inte får plats i vår kultur.
Svar från RHelena 2011-02-13 19:12
Svåra frågor. Tvångssteriliseringar utfördes både i Sverige i Finland ända in på 70-talet fast det var väl inget man talade om. Sveriges lagstiftning ändrades 1975. I Finland (min beskrivning är därifrån) slutade man visserligen tvångsterilisera, men än i dag finns tydligen i undantagsfall möjlighet att tillgripa detta för kvinnor i mentalvården. Flickan jag beskrev var inte utvecklingsstörd, men hennes IQ låg strax ovan gränsnivån. Kanske togs hon in på mentalvården pga "asocialt beteende", för att kunna genomföra steriliseringen.

Man kommer på vidare tankar här; männen som utnyttjade denna flicka och andra likasinnade har aldrig ansetts vara asociala... Livet är märkligt, vi människor är märkliga varelser.

Mer om gårdagens rashygieniska tankar och steriliseringar: http://www.vof.se/folkvett/19921rashygienen-i-sverige