Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Visbybilder 1975. Plan B. Digitalisera själv. Bygga utrustning. Ljuskälla efterlyses.

Den heltäckande fotoinventeringen av Visby innerstad 1975 är alltså återfunnen till största delen. För att digitalisera de här 2300 bilderna var grundidén att övertala Region Gotland att ta hand om projektet, plan B att göra det själv. Jag skulle helst vilja göra det på plats i kommunens källararkiv eller i alla fall i lokalerna. Då skulle en portabel utrustning platsa.

Jag införskaffade en Pentax diaduplikator, tack till Fotosidekompisen som sålde den till mig! Eftersom min kamera hade APS-format visade det sig lite knepigt att få med hela negativet. Det gick, fast precis på gränsen, med 77mm brännvidd på optiken. Ena bälgpaketet fick pressas ihop, det närmast diabilden var för kort. Jag fixade ett provisoriskt rör av svart kartong. Och så införskaffade jag en LED-lampa med särskilt bra CRI-värde och byggde en liten låda med dubbla opalplastskivor och invändigt foder av aluminiumfolie för att få jämnt ljus.

Det blev så här:

Ljust vart inte jämnt. Jag fick hjälp av optikprofessorn emeritus Les Cowley, han som har sajten Atmospheric Optics, och fixade en ny ljuskälla. Det hela funkade, men var ganska otympligt. Jag använde grejorna till  en testserie på plats. Det visade sig att ljuset var väldigt mycket bättre men lätt blev ojämnt Det hade behövts en mycket stadigare rigg för att hålla lampan. Sen kom coronan och projektet kom inte vidare just då.

Sen skaffade jag en Pentax FF-kamera. Jag fick såga bort lite (inte mycket) metall från Pentax Bellows för att FF-kameran skulle passa.  Nu ser det hela klart lovande ut. 50mm lins funkar och jag har flera, bl a en skarp makrooptik. Kitet känns portabelt, kompakt, stadigt, bra ergonomi eftersom man kan luta det hela så att det känns bra. Nu behövs en liten, smidig ljuskälla, LED med absolut jämnt ljus, i kreditkortsformat. Nån som har tips?

Inlagt 2021-03-17 12:35 | Läst 639 ggr. | Permalink

"Tack Wolfgang! Projektet är ju inte alls klart, fast jag hoppas ju att det blir det. Större ljuskälla? Två nackdelar: 1. Lite svårare att montera på riggen, tar mer plats. (Bör sitta på riggen så att ljuset går att rikta in en gång för alla.) 2. Motljus då man jobbar. Men om jag inte hittar något i kreditkortsformat så blir väl en större ljuskälla lösningen."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag är stum av beundran! Fantastisk! Grattis! Kan Du inte använda en större ljuskälla som är större än hela ekipaget och på sätt utnyttjas endast ljuset i mitten av ljuskägeln som då kanske är jämnare? Mvh Wolfgang
Tack Wolfgang! Projektet är ju inte alls klart, fast jag hoppas ju att det blir det.

Större ljuskälla? Två nackdelar:

1. Lite svårare att montera på riggen, tar mer plats. (Bör sitta på riggen så att ljuset går att rikta in en gång för alla.)

2. Motljus då man jobbar.

Men om jag inte hittar något i kreditkortsformat så blir väl en större ljuskälla lösningen.