Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vinterbyggen

Innan modernismen slog igenom byggde man på senvåren, sommaren och tidig höst. Då det började våras vandrade dalfolket till Stockholm för att arbeta på byggen och traskade hem igen då vintern nalkades. Samma i och runt Göteborg. Med modernismen skulle naturen besegras. Staten uppmuntrade vinterbyggen för att få jämnare sysselsättning i byggbranschen. Ibland vann naturen. Paradexemplet var det höghus i Finland där betongen frusit till is i stället för att hårdna. Då betongen tinade kollapsade bygget. Det hände en helg, ingen människa skadades.

Nu då staten släppt tyglarna är det tidsvinsten med vinterbyggen som uppväger kostnaderna för snöskottning, inklädning, extra lyse och uppvärmning.  Beställaren vill helst ha inflyttning veckan innan han lagt beställningen. Byggare är entreprenörer. De tar jobbet först och tar problemen med den orimliga tidplanen senare.

Att klä in hela bygget som den här bilden från Norrköping visar är bra, men löser inte alla problem. Betong måste härda. Färg måste torka. Bygget innanför plastsjoken tog mycket längre tid än utlovat. Bilden togs i oktober, planerad inflyttning i april. Det gick inte. Framemot jul började det bli klart.

Arkivbild. Pentax K-5.

Bygget på bilden nedan växer med en våning varannan vecka ungefär. Byggelementen kommer färdiga från fabrik och borde vara torra.  Byggarna plastar in allteftersom och sätter in värme "inomhus". Ändå tror jag att de första som flyttar in kommer att känna av fukt och rå luft.

Pentax K-1 med Pentax 35 mm FA F/2 @5,6. 1/10 sek. ISO 3200.

Den som tänker bygga ett hus för egen räkning gör klokt i att bygga då vädret är gynnsamt. Det vill säga undvika att bygga på vintern.

Inlagt 2022-01-22 09:43 | Läst 1147 ggr. | Permalink

"Hejsan. Den sista bilden är suggestiv och spöklik med alla upplysta fönster. En gammal regel är att måla de månader som inte har "r" i sig - dvs maj, juni, juli, augusti. Så sa den gubbe i höstas som ska måla taknocken på min villa nästa år. - Hälsar NL"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker huset på bilden står nära en fuktkälla! Hoppas man tänk på det! ;)
Om man ficknde välja plats för sitt hus, sedan välja virke, kanske tom från egen skog och byggtid på året, det vore nog bra!!
/B
Svar från Måns H 2022-01-22 11:22
Vattennivån på platsen är lika med havets. Bygget verkar såtillvida genomtänkt att det är grundlagt på berg. Resten av tomten består till stora delar av kraftverkstunnelmynning. Delar av Motala Ström rinner också förbi huset i sitt gamla läge.

Norrköping är rätt bra på att bygga i och nära vatten. Man har hållit på i några hundra år och lärt sig. Nu tillkommer havsnivåhöjningen, huset tål väl ett par meter, ungefär samma som huset där jag bor.

Sen behövs det en damm tvärs över Bråviken och att pumpa Strömmens vatten ut till havet. Eller att man gör dammen vid Öresund och Bälten. Eller över Engelska kanalen och Nordsjön.

Bönderna som byggde själva kollade in rätt plats jättenoga. Torrt, inte förbruka åkermark, sol och vind beaktades. Brunn skulle kunna grävas. Virket fälldes på vintern då träden var tomma på näring. Det fick torka nåt år. Ibland timrade man upp huset i skogen och det fick torka där innan man demonterade och byggde klart hemma.
... men om vattennivån är lika med havets skulle jag bli orolig om det är normen för framtiden. Är det något som jag tycker är konstigt i vår tid är att man är så pass blind för hur "havets" nivå faktiskt varierat i olika delar av landet över tid. Även om vi knappast riskerar dessa nivåer i närtid så kommer jag ju ihåg när vi inspekterade var "högsta kustlinjen" nått på en exkursion från Stockholm till Orsa med Stockholms Universitet i början på 80-talet. Där uppe i Dalarna låg den väl på en bit över 200 meter högre än idag, vilket redan då var svårt att ta in.

Om begreppet som ju är ett geografiskt fackbegrepp är okänt för en allmänhet, så har WIKI som vanligt ett svar:

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gsta_kustlinjen
Svar från Måns H 2022-01-22 18:04
Officiellt så tror jag att Norrköping "avvaktar kraftfull" så som Peter citerar Palme.

Inre hamnen ska bli en "ny" stadsdel, glassiga bostäder i st f ruffiga industrier, och "strandnära", det ska locka hit inflyttare. Arkitektskisserna är fulla av folk som paddlar kanot eller sitter på kajkanten.

Samtidigt ska tågstationen byggas om totalt. Där har kommunen VALT BORT ("bort" saknades i kommentaren, jag har lagt till ordet i efterhand) det alternativ som jag tyckte var bäst p g a befarad havsnivåhöjning.

Jag tror att det bakom kulisserna skissas på att bygga damm över Bråviken. Men bara att ta fram en MKB kommer att ta tjugo år, så inget händer inom överskådlig tid.

(Vårt hus på Gotland står vad som var strand för 8- 10000 år sen. 25 meter över nuvarande havet. Geologin är komplex, våran tomtmark består av kalkgrus på kalkberg som ligger på urtidslera.)
För sådär en 8 år sedan kom upprepade larmrapporter om havets snabba stigning. Det hade ännu inte skett - men skulle göra det i framtiden (som vanligt). Man talade om en höjning av havsytan upp till sju meter (!) - och att utvecklingen mot denna höjning skulle starta tämligen på direkten.
Stockholms stad började faktiskt så smått inleda någon slags planförsök i den riktningen – men dom lär få vänta. Liksom jag väntar intresserat... De mätningar jag har gjort vid sommarvillan på Åland, ger synnerligen lugnande besked vad det gäller den senaste 60-årsperioden.
Jag säger som Olof Palme brukade säga när han misstänkte att folk snackade skit: ”Jag avvaktar – kraftfullt!”
Svar från Måns H 2022-01-22 17:54
Ju längre norrut desto bättre funkar landhöjningen!

Falsterbo behöver nu bygga vall mot havet.

Gotland tog beslut för några år sen att planera för 2 meters vattenståndshöjning. Första bygglovet som kunde fått avslag p g a detta avsåg ett hus i Slite. Det skulle ligga på samma nivå som rätt många andra i samma rad. Jag som då jobbade åt länsstyrelsen ansåg att det var OK att bygga huset ändå. Antingen får man så småningom skydda hela raden. Eller, om det inte skulle gå, konstatera att det tyvärr inte går. Så den kåken står där nu.
Sten-Åke Sändh 2022-01-22 18:30
Visst, i stora delar av Sverige parerar ju landhöjningen som väl är ca en meter vid Höga Kusten per år och ca 50 cm vid Stockholm men det hindrade ju inte at det bkev full panik i Stockholm en vår för ca 15 år sedan då Mälaren steg knappt en meter. Det hotade att rinna ner i T-banans kulvertar och tunnlar vid Gamla Stan. Skulle vattnet stiga några meter i Saltsjön och rinna in i Mälaren så hotas väl dessutom dricksvattnet för kanske 3 miljoner svenskar. Så det här är allvar och ett viktigt skäl att Slussen nu byggs om.

Än har vi kanske en viss tid på oss men att tro på en evigt stabil havsnivå känns inte särskilt trovärdigt för mig i alla fall. Stigande havsnivåer märks snabbast efter oceanernas stränder där erosionen redan påverkar många. Efter randhavens stränder som i exv. Östersjön går det långsammare men även dessa kommer påverkas och vi ser erosionens verkningar även där men i mindre skala än så länge.

Det ska bli intressant att se vad de kommer göra i min stad Vaxholm där de nu officiellt startat ombyggnaden av hamnarna. Jag har svårt att se hur man ska kunna ta höjd för höjda havsnivåer vid de ombyggnaderna om man inte gör som i S:t Petersburg och bygger slussar och portar mot havet exv. ute vid Oxdjupet och Kodjupet och Skurusundet/Baggensstäket.

Historiskt har ju hamnar uppe i Norrland övergivits och flyttats till nya ställen. Inga större problem med en enklare bebyggelse i trä innan vi fick för oss att varenda större nytt bostadsområde i Sverige ska ligga max 3 meter över havsytan för att det ska gå att sälja. I restemän av världen exv. i Asien är inte detta någor som händer idag och inte i morgon. Jag såg själv hur det såg ut efter Sri Lankas västkust efter Tsunamin.

Norr om Hikkaduwa träffades exv. ett fullt tåg där många hundra sökt skydd undan vågorna av sådana krafter att vagnarrna kastades rakt in i en skog av palmer. Många hundra dog. Kustslätten efter stora delar av Sri Lanka ligger bara några få meter ö.h. och utgörs bara av sand. Den största delen av befolkningen bor på kustslätterna både där, i Indien och i Kina. För att skydda en del byggnader mot den stigande havsnivån hade en del lagt en massa sandsäcker framför trappor och murar mot havet och det var ju närmast patetiskt att se.

I Sverige är det väl främst i Skåne man nu planerar att bygga muran mot havet för där är det akut redan. I Göteborg var det bara något år sedan Göta Älv steg så högt att vattnet rann ner i någon elcentral efter älven och det blev kortis.

På de flesta ställen är det ingen panik men det kommer det möjligen att bli om man inte bryr sig om att skaffa sig lite framförhållning och det har föresvävat mig att det kanske inte kommer vara idealiskt att bo där jag bor i axholm på Hamngatan men å andra sidan skulle jag snabbt få sjötomt på Skogsö och kanske rent av bygga en brygga direkt där min tomtväg lämnar tomten idag. Det jämnar säkert ut sig för mig åtminstone. Blir det för djäkligt så får jag väl flytta till Skogsö för gott. :-)
Hejsan. Den sista bilden är suggestiv och spöklik med alla upplysta fönster.

En gammal regel är att måla de månader som inte har "r" i sig - dvs maj, juni, juli, augusti. Så sa den gubbe i höstas som ska måla taknocken på min villa nästa år. - Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-01-22 17:41
Bilden är tagen innan dom släckte ner för kvällen. Arbete pågår för att bygga klart innanför fasaderna. Ska bli lägenheter i blandade upplåtelseformer.

Taknocken ----- då vill man ju att vädret är torrt och förblir torrt och inte alltför varmt att jobba. Maj / juni skulle jag satsa på.

Plåttaket på vårt hus på Gotland målades om av proffs just den tiden. Dom fick bort gammal färg med högtrycksspruta med extra högt tryck, det blev vattenblästring, och deras jobb har hållit bra.
Hejsan. Den sista bilden är suggestiv och spöklik med alla upplysta fönster.

En gammal regel är att måla de månader som inte har "r" i sig - dvs maj, juni, juli, augusti. Så sa den gubbe i höstas som ska måla taknocken på min villa. - Hälsar NL