Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift
"Avkragning" är veckans ord enligt radions P1 i går söndag.
Kragen ifråga kom ur bruk efter 1600-talet men används fortfarande i Danmark. Wikipediabild:
Ordet finns inte med i Svenska Akademins Ordlista. Det har nog knappt använts sedan biskop Dick Helander i Strängnäs stift avsattes 1954 efter en dom i Svea Hovrätt. Detta var ju på statskyrkotiden. Helander nekade till brott, och med tiden visade sig grunderna till domen ha varit mycket tvivelaktiga. Målet togs upp igen. 1964 upphävdes domen i avgörande delar. Helander fick upprättelse, retroaktiv lön och pension.
Nu är det biskop Thomas Pettersson i Visby stift som avkragats.
Beslutet togs av kyrkans ansvarsnämnd och grundar sig på att biskopen haft en relation med en kvinnlig anställd inom stiftets förvaltning. Enligt ärkebiskopen är det inte otroheten i sig som avgjort, utan den asymmetriska maktrelationen och att förhållandet påverkat inom och utom kyrkan. Hon pekar på att ansvarsnämnden tagit beslutet, men måste rimligen ha spelat en nästintill avgörande roll ändå.
Facket påtalade för länge sen, långt innan Pettersson vigdes till ämbetet 2018, att det var brister i den psykosociala miljön i stiftsadministrationen. Sen dess har två domprostar har fått avgå. Nu biskopen. Ansvarsnämndens beslut omfattar även uppdrag som diakon eller präst. Detta verkar bero på att reglerna inte ger utrymme för mer nyanserade lösningar.
Lite konstigt ändå att detta gått så här långt och inte skötts med tidiga åtgärder eller förhandlingar under hand. Att kyrkan är en komplicerad organisation kan ha bidragit. Det finns både lekmannastyre på olika nivåer och kyrklig styrning. Första domprosten slutade inte direkt frivilligt men under långt stillsammare former. Jag hoppas och tror att kyrkan jobbar för en rimlig lösning för biskop Thomas. Att han kan jobba kvar inom kyrkan, om än inte som biskop.
Stiftet omfattar Gotland och sedan ett par decennier Svenska Kyrkan i Utlandet, SKUT. Detta är det stift där solen aldrig går ned. Ett fyrtiotal församlingar utrikes och 92 socknar på Gotland, numera sammanlagda till 39 församlingar.
Domkyrkan i Visby var från början Tyska kyrkan. På medeltiden var ju Visby en framstående handelsstad med bosättare från många håll och kontakter åt många håll, i hög grad Tyskland och Ryssland. På landsbygden finns cirka 92 landskyrkor, alla från medeltiden. Då var ju kyrkan katolsk. Gotland sorterade kyrkligt under Linköpings stift oberoende om vem som utövade den värdsliga makten. 1572 blev Gotland ett eget stift och stiftschefen superintendent. 1645 blev Gotland svenskt (nåja) och från 1772 fick stiftschefen titeln biskop.
Min familj har bott på Gotland i omgångar och har nu hus i Fröjel. Här bild på Fröjels kyrka, en kristen helgedom med ett hedniskt namn.
Apropå avkragning! ;)
/B
Anledningen till att de messianska judarna portades från kyrkomötet var att de har en unik kunskap i skriften som de "romariserade" delarna av kristendomen inte ville skulle komma till allmän kännedom. Viktiga dokument förstördes eller gömdes djupt i arkiven. Bland annat pekar skriften på att Yeshua föddes i mars och inte i december. Men romarna hade en av sina största hedniska högtider i december och det var viktigt för dem att "kristna" den så att firandet kunde fortsätta som tidigare, och de värsta orgierna flyttades från de hedniska templen till biskoparnas palats...
/Mikael
Biskop Petterson kanske inte såg det illavarslande tecknet i skyn - han var väl ute på annat... :-)
Det är ju så i landet lagom att man vanligen sprider och fördelar ansvar på ett sådant sätt, att man kan sprida och fördela även skuld. Fastän lagen om tjänstefel är återinförd, visar det sig ofta att när det går snett – då finns det ingen ansvarig (enligt fördelningsprincipen). Ingen är alltså skyldig!
Jaha – och saken kan rinna ut i sanden.
Utan att veta mycket om sakfrågan här, tycker jag att det känns bra att en hög tjänsteman tvingas ta sitt ansvar rakt av.
Avkaragad – jo´minnsan!
Jag tog fram bilden på kyrkan med halo just för att det är lite omenkänsla i den!
I övrigt så har jag läst dina synpunkter med stort intresse. Inga lätta frågor detta.
9:de gammelfarförälder till mig.
Kul och annorlunda bild..
HaD/Gunte..
Jag tog fram bilden eftersom halon ger lite vibbar av omen, nån sorts varsel. Detta fas jag mycket väl vet att halon är ett väderberoende fenomen med rätt sorts iskristaller i tillräckligt stor mängd på rätt solhöjd.
Bilden togs då det verkligen var haloväder, såna hade synts i flera timmar och jag åkte till Fröjels kyrka för att få med den och en halo.
Fototekniskt var det möjligt eftersom jag skaffat ett fisheyeobjektiv för att kunna ta så vidvinkliga bilder och råkade ha det på kameran då jag åkte iväg på morgonen i ett helt annat ärende. Att det tecknar som det gör ingår i konceptet.
Gotlända kyrkorna är vackra och även förpliktande arv!
Betr biskopen så har jag ingen insyn i var skon klämde i det här fallet. Det var ju inte relationen i sig. i alla fall har ärkebiskopen framhållit det.
Däremot har jag i andra sammanhang varit med om att det blivit jättekonstigt när chefens nya u ä relation påverkat den verksamhet som chefen chefat för.