Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Undergjutning - Nu med mer info!

Idag fanns en Skanska-tekniker på plats vid spårvägsrälsbytet på Nygatan i Norrköping Han verkade proffsig.

Jag passade på att fråga mer om den utlovade vibrationsisoleringen.Han visste inte att Skanska lovat nåt i den vägen i sin information.

Jag: Ligger alltihopa nu på nån gummimatta?

Svar: Nej. Rälsen är inklädd i gummi, men det är för att isolera den elektriskt mot marken så att det inte kommer ut läckströmmar. Nån mer påtaglig annan effekt har det gummit nog inte.

Jag: Så om det blir mindre vibrationer så beror det på att rälsen blir ny, noga injusterad och ligger stadigt på betong?

Svar: Ja, så kan det nog vara.

Sen återgick han till jobbet. Geodesiapparaten såg proffsig ut.  Stativet också. Jag har ett likadant fast betydligt äldre. Sen man sparkat ner metallfötterna i jorden så  rör det sig inte alls.

---------------

Gårdagens blogg:

Morfar jobbade som rallare och var med och byggde järnväg upp till Kiruna och sen Malmbanan. På den tiden byggde man banvallen först, lade sen ut sliprarna, spikade sen fast skenorna på sliprarna och sist lite finjustering.

Spårvägsräls läggs oftast utan sliprar. Skenorna har en extra bred fot. Avståndet hålls korrekt med  tvärstag av järn. Med tillräckligt bra undergrund håller det länge, men inte hur länge som helst.  

Här i Norrköping byts nu spårvägsrälsen ut på Nygatan och flera andra sträckor.

Numera jobbar man inte som min morfar. De nya rälerna sätts upp på små stag en bra bit från underlaget. Det är tomt under skenorna.

Sen genomför byggarna en undergjutning så att rälsen vilar på betong. På lappar på portarna till hyreshusen stod att vibrationshämmande åtgärder skulle genomföras. Om de ska lyckas till 100 % så behövs både gummikuddar för att ta upp vertikala vibrationer och att man schaktar ned för avskärande konstruktioner i sidled. Det skulle bli både dyrt och besvärligt, så här är det nog bara gummimatta nånstans under betongen.

En fråga som verkligen hänger i luften är varför alla åtgärder görs på en gång. Här i Norrköping grävs Östra Promenaden upp för ett tvåårigt jobb, Nygatan nåt liknande, en mängd andra gator är avstängda, trottoarerna grävs upp för att fibrer ska fram. T o m elsparkcykelåkarna får svårt att ta sig fram. Samtidigt repareras den tvärgående kringfartsled som bilisterna hänvisas till.

På lunchen idag hörde jag trafikplaneringsregionrådet försöka förklara. Det är olyckligt, men ibland blir det så. Somliga jobb har varit försenade och kommer äntligen i gång, andra följer tidplan och somliga tidigareläggs. Då blir det struligt värre men går förhoppningsvis över.

Inlagt 2021-10-12 09:28 | Läst 903 ggr. | Permalink

"I Stockholm har väl varje årtionde haft sitt kaos men det är nog svårt att toppa den nuvarande röran kring Slussen. Verkar tyvärr vara en hel del kvar att göra såg jag förra veckan när jag passerade med tunnelbanan från Gamla Stan till Slussen. En sak som gjort att det dragit ut på tiden kring Slussen har nog också varit utgrävningarna som gjorts innan man överhuvudtaget kunnat börja bygga. Jag tog faktiskt en serie bilder av utgrävningen vid Stadsmuseet för museets räkning då museets andra fotografer var upptagna med annat. https://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5000-Alla-fotografier/Skiss/1011/SSM_10001266S.jpg.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5000-Alla-fotografier%2F%3Fq%3DS%25C3%25A4ndh%2520slussen"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Lärorikt att se bilderna. Jag kände inte till konstruktionstyp och arbetsgång.

När det nu gäller det roligaste man vet i denna stad (Stockholm) - att gräva upp gator, så gräver man upp på ett tiotal ställen samtidigt inom aktuellt område. Sedan alternerar man mellan uppgrävningarna. Man förlänger alltså den enskilde uppgrävningens tid med övrigt antal uppgrävda platser. Jag känner inte till vilka mer exakta vinster man har med detta - men förlorarna är vi som bor och förflyttar oss.
Svar från Måns H 2021-10-12 11:35
Hej Peter!

Då jag jobbade på Gotlands kommun frågade jag gatuchefen Ivar Plahn om samma sak. Han sa att dom hade samråd en gång i veckan med alla inblandade (utom allmänheten) för att planera ingreppen. Att de tog sån tid berodde på att det ligger många ledningar i gatan. Helst vill man ha stråken vid sidan om varann, men även då tar det ett tag innan fyllnadsmaterialet satt sig tillräckligt över de djupaste schakten för att det ska gå att återställa beläggningen. Jamen det går väl att vibrera sa jag. Jodå sa han, men det behöver sätta sig det där sista också.

Han hade grävt om hela Visby för att få ordning på ett tidigare rätt rörigt (!) VA-system. Efter kommunsammanslagningen fick han ansvar för hela ön. Det kunde vara kaos under mark i de små tätorterna. Han suckade men sa att man har ju i alla fall jobb fram till pensionen.
Intressant beskrivning i bild och ord av modern spårläggningsteknik.
Svar från Måns H 2021-10-12 11:43
Tack Sture! Tekniken är ny även för mig. Upp och nedvänd på sätt och vis, men förhoppningsvis smart att kunna finjustera först, sen fixera med betong.
I Stockholm har väl varje årtionde haft sitt kaos men det är nog svårt att toppa den nuvarande röran kring Slussen. Verkar tyvärr vara en hel del kvar att göra såg jag förra veckan när jag passerade med tunnelbanan från Gamla Stan till Slussen.

En sak som gjort att det dragit ut på tiden kring Slussen har nog också varit utgrävningarna som gjorts innan man överhuvudtaget kunnat börja bygga. Jag tog faktiskt en serie bilder av utgrävningen vid Stadsmuseet för museets räkning då museets andra fotografer var upptagna med annat.

https://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/archives/5000-Alla-fotografier/Skiss/1011/SSM_10001266S.jpg.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5000-Alla-fotografier%2F%3Fq%3DS%25C3%25A4ndh%2520slussen
Svar från Måns H 2021-10-12 21:43
Tack Sten-Åke! Ska kolla!

(Då vi flyttade från stan 1971 var citysaneringen en för mig bidragande faktor. Stans centrum en grushög sen länge och skulle så förbli.)
Mycket intressant, kände inte heller till hur spårvagnsspåren läggs. Utmärkta illustrativa bilder.. Den dämpande gummimattan visste jag inte heller om, få se om den gör skillnad. Fö undviker jag åka in i Norrköping centrum just nu, svårt att ta sig fram, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-10-12 21:47
Hej Björn! Fick mer info idag om gummimattan som alltså inte finns i det här projektet. Har kompletterat inlägget och det får ligga kvar i morgon också.

(Gummidämpning tillämpas ibland men alltså inte här.)

F ö undviker jag också att åka bil i Norrköpings centrum just nu. Jag bor ju där, men kommer man ut med bilen och finns nån väg hem sen?
Invecklade grejer och bra information om hur det går till..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-10-12 21:48
Tack Gunte, fick litet mer info idag och har kompletterat inlägget.