Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Till internationell final i Wiki Loves Monuments!

Wikipedias fototävling Wiki Loves Monuments svenska del har avgjorts. Tio bilder har skickats till den internationella finalen, en vinnare och nio på delad andraplats.  Av dom har jag bidragit med tre. 

I grund och botten är det viktigt att Wikimedia får in dokumentära bilder som kan användas för att illustrera artiklarna på Wikipedia och mycket mer. Det man skickar in får ju återanvändas mot angivande av källan.  Personligen försöker jag i första hand lägga in bilder på objekt där det ännu fattas bild.  Vid en fototävling premieras bilder som har mer än det dokumentära värdet. Resultatet speglar ohjälpligen också juryns preferenser. I år premierade juryn kvällsbilder, gärna i motljus och gärna med dramatisk himmel.

Den här bilden på den medeltida portalen in till Garda prästgård på Gotland togs en kväll i september 2023. I efterarbetet beskar jag till kvadratiskt format och jobbade lite extra med himlen.

Stativ, Pentax K-1, Pentax FA 35mm, ISO 100.

Nästa bild är från skeppssättningen i Fröjel på Gotland. Jag langade med bilden i ett delmoment i tävlingen där man skulle ladda upp minst tio bilder från ett objekt trots att  den var tagen med mobiltelefon. Men nån i juryn gillade den starkt!

Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.

Bilden jag tycker är märkvärdig är samma skeppssättning fotad med belysning från blixten. Nån i juryn undrade över tillkomsten, men den togs i beckmörker med ljungeldarna som enda ljuskälla. Bortsett från blixtarna är DNG-filen mörk, så det var en hel del efterarbete. Ingen pixel är flyttad eller tillagd eller borttagen.

Pentax K 3 II, Sigma 17-50, stativ Berlebach Report och 30 sekunders slutartid

Länk till de premierade bilderna med kommentarer från arrangören och två jurymedlemmar:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vinnare_av_svenska_Wiki_Loves_Monuments_2023.webm

Inlagt 2024-01-12 10:34 | Läst 622 ggr. | Permalink

"Dina bilder på såväl portalen som skeppssättningen är verkligen bra, de på skeppssättningen kanske extra spektakulära (och tilltalande för juryn). Dina bilder förtjänar att premieras. Lycka till! Hälsningar Lena"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilden på portalen är superbra! Du har timat in precis när rätt ljusgenomsläpp mellan molnen har skett.
Svar från Måns H 2024-01-12 18:21
Tack Peter! Det stämmer faktiskt att jag tog tid på mig och vaktade ljuset inför avtrycket.
Den strama vita portalen ger ett grafiskt uttryck mot bakgrunden. En utmärkt bild med enkel komposition.
De två andra bilderna har vi ju sett förut och tål att ses igen, de visar ju båda skeppssättningen i ett dramatiskt ljus, minst sagt.
Roligt att bilderna sas föll juryn på läppen.
Svar från Måns H 2024-01-12 18:27
Tack Sten! Visst är det så att bildvalet speglar juryn även i den här tävlingen. Bilderna på skeppssättningen ingick ju i en serie där man skulle visa samma objekt på minst tio bilder och då hade jag ju en hel del på skeppssättningen att välja på. Oväntat men kul att dom tog med de bilderna i den vanliga tävlingen.
Hej
Dina utmärkta bilder förtjänar att gå vidare. Hoppas du vinner.
Respekt
Bob
Svar från Måns H 2024-01-12 18:27
Tack Bob och tack för ditt stöd!
Grymma bilder!!

Bra jobbat och lycka till!

Daniel
Svar från Måns H 2024-01-12 18:28
Hej Daniel och tack för uppskattning och tillönskningar!
Dina bilder på såväl portalen som skeppssättningen är verkligen bra, de på skeppssättningen kanske extra spektakulära (och tilltalande för juryn). Dina bilder förtjänar att premieras. Lycka till!
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-01-13 09:26
Tack Lena! Tidigare år har de bilder som vunnit internationellt varit just spektaktulära och ofta visat nåt välkänt monument då ljus och himml samspelat. Skeppssättningen är inte så känd utomlands men man får se, det är inte så vanligt med bilder där blixten lyser upp ett monument.
Suveräna bilder på skeppssättningen, väl värda en premiering..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2024-01-13 09:28
Tack Gunte! Skeppssättningen ligger inom gångavstånd från vårt hus på Gotland och har blivit ett favoritmotiv, inte bara stenarna utan allt runtomkring också.
Fina bilder, jag blir speciellt imponerad av blixtbilden.
/Affe
Svar från Måns H 2024-01-13 09:40
Hej Alf, kul att få just blixtbilden uppmärksammad av dig!
Portalbilden är verkligen fin men jag gillar nog skeppssättningen ännu mer. Önskar dig lycka till i finalen förstås! Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2024-01-13 09:50
Hej Björn! Skeppssättningen är ju mitt favoritmotiv, fantastisk med sin flertusenåriga historia och vackra läge. Att plåta i blixtarnas sken var nåt alldeles extra! Hälsningar! Måns
Fina bilder! Speciellt sista tycker jag är riktigt häftig!
Svar från Måns H 2024-01-13 09:58
Tack Peter! Sista är ju speciell, ett forntida monument belyst av blixten.
Underbara bilder! Grattis och lycka till!
Hälsningar Halina