Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Test ta fram "flare" med ett Zeissobjektiv

På väg mot Halvars Kiosk vid stadens Södra Promenad tyckte jag att ljuset var fint och tog en bild.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f 8

På kamerans skärm såg bilden okej men tämligen ointressant ut. Då kom jag ihåg roadmovien med Magnumfotografen Thomas Hoepker som Fotosidan tipsat om. I den finns några korta sekvenser där linsfel ger "flare". Effekten livar upp ett par transportsträckor och antyder att solen lyser utanför bildutsnittet.

https://www.svtplay.se/video/8D933Rq/dear-memories-magnumfotografen-thomas-hoepker

Objektivet som satt på kameran kan uppvisa såna artefakter! Då jag köpte det var artefakterna ett av flera problem. Efter proffsrenovering hos Fotoservice Olbrich, Inhaber Andrea Schönfelder blev det i toppskick. Hon är finmekanikermästare och levererar kvalité. Ett stort motljusskydd tog i stort sett bort artefakterna.

Jag skruvade av motljusskyddet och testade. Oj oj oj vad med artefakter det gick att få fram.

Absolut i överkant. Nästa test blev bättre. Men sen var det slut, jag fick inte fram fler "flares" utan fortsatte till Halvars Kiosk. 

Är bilden artistisk? Kommentera gärna.

Här står min Pentax K-1 på sockeln till Carl Milles staty av Louis De Geer i Norrköping. På kameran Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8, framför den det stora motljusskyddet.

Inlagt 2024-08-05 10:05 | Läst 540 ggr. | Permalink

"Tycker det blir fint i lagom dos, det förstärker det oftast starka motljuset och ger nog lite '3D' känsla i bilden tycker jag! Just nu har jag lite sånt i mitt nyopererade vänster öga, även utan en kamera.. Hälsn!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker det blir fint i lagom dos, det förstärker det oftast starka motljuset och ger nog lite '3D' känsla i bilden tycker jag! Just nu har jag lite sånt i mitt nyopererade vänster öga, även utan en kamera..
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-08-05 12:04
Tack Jan!

Du skriver nyopererat, är det för grå starr och plastlins? Jag har såna i båda ögonen. Det tog ett tag (sex veckor) att se bra efter resp operation och jag har sen dess tendenser till starbursts. Fantastiskt i alla fall vad som numera kan göras!

Minns en kompis som var segelsömmare långt upp i åren. Fick grå starr, opererades på ett återbud och fortsatte segelsömma dan efter operationen. Hans berättelse gjorde mig tryggare då det blev dags för min del.
ehrsa 2024-08-05 13:03
Hej! Måns. Troligen får jag också operera för grå starr framöver, har lite sånt men den nuvarande operationen får läka en tid först. Jag fick en större blödning inuti vänstra ögat (mitt bästa öga) efter en natts sömn för drygt två månader sen, och vaknade med en mörk klump uppe i 'högra hörnet' av synfältet, och när den fick starkt ljus mot sig lyste den röd/orange.. Då var det lätt att förstå att det var en blödning, fick en akuttid hos SÖS ögon då, men man gjorde inget för att istället se hur kroppen själv tog hand om det, en vecka senare så vaknade jag på morgonen med att blodrester hade spridit ut sig i 'glaskroppen' från den 'mörka klumpen' och blev lite som en hopskrynklad men ändå transparent suddig plastpåse, man såg i stort sett inte längre några detaljer i synfältet där, men ändå något mer allra längst till vänster i synfältet. Förra onsdagen två månader senare så opererades ögat på S:t Eriks ögonsjukhus som numera ligger i 'Hagastaden' vid Karolinska.

Man sög ut 'glaskroppen' och ersatte den med koksaltlösning och en luftbubbla som fortfarande ligger och skvalpar nertill inne i ögat, med lite vågor nu när jag skriver detta.. Det är som att ha ett 'vattenpass' inne i ögat.. Jag skulle varit bra på att hänga upp tavlor rakt för några dagar sen när vattennivån var högre. men den minskar lite för varje dag kan jag se, helt enligt plan.. Kan läsa hyfsat nu men med visst brus, och det blir ännu bättre framöver enligt utsago från expertisen! Ska på återbesök igen 15/8, får se hur det är då, men redan nu klart mycket bättre än innan..

Det var intressant att följa operationen på 'närhåll' så här.. Jag såg ju allt dom gjorde tydligt med det befintliga ögat under pågående process.. Såg 'sugen' och blodresterna som sögs in i den och en massa mönster och min egen näthinna i ögat, en massa färger och annat, fick en psykedelisk känsla, har aldrig testat narkotika/svamp men kanske var upplevelsen liknande, andra har sagt så också enligt läkaren.. Ingen smärta alls egentligen, men ändå en konstig känsla så klart! Det hela tog c:a 25 min.. Blödningen beror troligen på min 'typ 2' diabetes och att man blir äldre..
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-08-06 10:45
Tillönskar dig en god bättring!