Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Svartvit sökarbild hjälper hjärnan ta svartvita bilder

För svartvita bilder har svartvita sökarbilder sina fördelar. I stället för att blicken fastnar på form och färg kan man titta efter komposition och grafik. Svartvit sökarbild finns i Live View på mina Pentaxkameror, men återfinns säkert hos många fler fabrikat, särskilt de spegellösa.

Med en matkasse i ena handen och kameran i den andra kliver jag här ut från livsmedelsbutiken som ligger i gallerian Domino i centrala Norrköping. Den byggdes av Konsum, det fanns Konsumbutik där, sen ändrades allt och ingen mat fanns att köpa, sen kom lågpriskedjan Netto med livsmedel och så köpte Coop den och skulle fortsätta med lågprisprofilen. Nu har Kooperativa Förbundet en butik på plats igen. Fast det där med lågpriser har också hunnit bli historia.

Åter till ämnet, foto. Så här blev första bilden.

Pentax K-1 med objektiv Pentax Shift. Orange filter.

Och så här den andra:

Orange filter även i denna bild

Och här en som togs utan orange filter:

K-1 med Pentax Shift utan filter, svrtvitkonverterad med Silver Efex

Sen kom jag åt att plåta sökarbilden med mobilkameran. Med gulfilter eller som i det här fallet orange filter på objektivet ser sökarbilden jättekonstig ut:

Med svartvitfunktionen inkopplad blir den så här:

Färgspåren i sökarbilden syntes inte med blotta ögat, det har väl med uppladdningsfrekvens och mobilkamerans slutartid att göra.

Och så här blev bilden i svartvitt:

Drottninggatan Norrköping. Till höger Stadstornet som hör till St Olofs kyrka.

Här nedan valvet genom Stadstornet. På medeltiden hade kyrkorna stigluckor i muren. Stadstornet är ju mycket senare men äger samma idé, att ha en försvarbar ingång till kyrkogården.

Och här St Olofs kyrka:

Inlagt 2023-04-23 08:51 | Läst 698 ggr. | Permalink

"Bra tips! En metod som är lätt att glömma bort och som nog många fotografer "springer förbi" vid fotograferingen. Med tanke på att man "kan ju alltid skruva lite på inställningarna vid konverteringen efteråt". För mig är en del av tjusningen med analogt svartvitt foto att jag aldrig vet hur resultatet kommer att bli förrän filmen är framkallad och bilderna poppar upp på skärmen efter digitaliseringen. Så var det för 55 år sedan när jag började bekanta mig med mörkrummet och så är det fortfarande, många rullar och tusentals svartvita foton senare. MVH J O"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns,
Var ett tag sedan jag var här på Fotosidan. Har haft fullt upp med FFIM.se , fotografering och uppdatering av min egen hemsida (titta gärna in www.connym.se )
Men nu har jag läst om dina funderingar och fotografering, med kameran i sv/ läge.
Jag är själv väldigt förtjust i sv/v, men har ändå alltid kameran på "normal"-läge. (plåtar allt i RÅ-format).
Är väl en vana från förr, SLR-analogtiden, att se allt i färg.
Vid efterbehandlingen i LRc så konverterar jag istället till sv/v och då oftast med Fujis Acros inställning. Sedan "leker" jag lite med svart och vit punkt, samt övriga spakar, tills jag hittar den stämning jag är ute efter.
Lite som förr, att välja kopieringspapper och framkallare, hårt eller mjukt resultat.
Ibland så lägger jag på lite "korn", tycker det är en god stämningsförstärkare.
Det blev en lång harang, men så har jag ju inte heller skrivit här på länge 😁
Ha de gott
//Conny
PS Glömde ju berömma dina bilder. De två sista är mina favoriter.
Svar från Måns H 2023-04-23 09:20
Hej Conny! För jättelänge sen kunde även jag "se" i svartvitt fast spegelreflexsökaren ju är i färg. Sen vande jag av mig.

Nu då jag hittade den här möjligheten att se bilden svartvit i sökaren tycker jag att det är en hjälp. Bildfilen blir i DNG/RAW, den får jag ju konvertera i efterbehandlingen.

Intressant att få ta del av ditt arbetssätt! Ska testa lite spakande.
Bra tips!
En metod som är lätt att glömma bort och som nog många fotografer "springer förbi" vid fotograferingen.
Med tanke på att man "kan ju alltid skruva lite på inställningarna vid konverteringen efteråt".
För mig är en del av tjusningen med analogt svartvitt foto att jag aldrig vet hur resultatet kommer att bli förrän filmen är framkallad och bilderna poppar upp på skärmen efter digitaliseringen.
Så var det för 55 år sedan när jag började bekanta mig med mörkrummet och så är det fortfarande, många rullar och tusentals svartvita foton senare.

MVH J O
Svar från Måns H 2023-04-23 18:13
Tack Jan Olof för kommentaren "bra tips", bloggen var tänkt så.

Jag plåtade svartvitt för ännu längre sen, hade tillgång till mörkrum på skolan. Då hade jag bättre blick för att ta motiv i monokrom än nu.

Svartvitt är väl lite av en egen konstart ungefär som etsningar är lite av en egen konstart jämfört med målningar. Väl värd att ägna sig åt!