Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ståhlbom & Co, kvarn och silo i centrala Norrköping.

"I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd, till dess du vänder åter till jorden."

Bröd har varit vår basföda sen bondestenåldern. I stället för att som tidigare jaga, fiska och samla blev vi kvar, odlade jorden, planerade för framtiden, blev underkuvade av kungar, blev beskattade. Svetten hörde till, både ute på fälten och då säden mals till mjöl.

Att mala för hand är ett tungt och enformigt jobb som flickorna fick göra. Arkeologer har hittat kvinnoskelett med deformerade tår. Deformerade därför att flickorna tog spjärn mot golvet. Sen uppfann grekerna vattenkvarnen. Här en dikt från tiden strax före Jesu födelse:

"Hold back your hand from the mill, you grinding girls; even if the cockcrow heralds the dawn, sleep on. For Demeter has imposed the labours of your hands on the nymphs, who leaping down upon the topmost part of the wheel, rotate its axle; with encircling cogs, it turns the hollow weight of the Nisyrian millstones. If we learn to feast toil-free on the fruits of the earth, we taste again the golden age."

I Norrköping byggdes vattenkvarnar under medeltiden. Östgötalagen har regler för kvarnbyggen.

Ståhlboms kvarn har medeltida anor. 1881 var ett märkesår för den kvarnbyggnad som ännu står kvar. Valven mot gatan tillkom år 1900. Malningen skedde med vattenkraft fram till 1920. 1966 lades verksamheten ner. Efter ett tag byggdes huset om för att användas som restaurangskola. Här foton från juni 2022:

1925 utvidgades verksamheten med en silobyggnad på andra sidan Västgötegatan. Den ritades av arkitekten Knut Kihlbom och utformades för att markera kvalitet och tradition och samtidigt passa in i gatumiljön. Där fanns bostad för kvarnmästaren, kontor, laboratorium och ett intrikat system för att sortera och lagra säden innan den skulle malas.

Här en bild från strömhållet:

Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm optik.

Här lite närmare:

Samma Pentax 28mm Shift objektiv.

Bild från andra hållet. Nytt parkeringshus till vänster, silon till höger, gula huset mitt fram ligger på andra sidan om Strömmen.

Portöppning. Det gick att köra häst och vagn genom byggnaden. Stålluckan i gatan användes fram till 1966 för att tippa ner säd. Detta enligt muntlig uppgift från en kompis som var med.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f 5,6.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f 5,6.

Mot Västgötegatan finns denna port:

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f 5,6.

För att flytta säden från silon till kvarnen byggdes en transportör högt över Västgötegatan.

Foto 1972 Östergötlands Museum

Centralt inne i byggnaden finns ett genomgående vertikalt schakt för transport, sortering och fördelning av säden. Upptill avslutas schaktet så här. I bloggen häromdan  kände jag vibbar bl a från filmen Metropolis och spånade hej vilt med helt andra associationer. Inuti finns dock "bara" maskineri. Nu tror jag att arkitekten, Knut Kihlbom, jazzade loss och ritade nåt som var ultramodernt 1925. Han och beställaren struntade i att den här uppstickande delen inte alls stämde med byggnaden i övrigt. Den har ju  en mer historiserande dräkt.

Fotografen Per Engström har tagit fascinerande bilder inifrån silon och även tagit bilder av ritningarna! FS-medlemmen Mats Larsson gav mig tipset, stort tack!, och den här

länken.

https://perengstromsfoto.se/stahlbom-med-rent-mjol-i-pasen/

Nu finns förslag på att silon ska återanvändas till bostäder, klätterhall med mera. Fredrikssons Arkitekter som ledda den utvändiga upprustningen 2003 finns med bland initiativtagarna, så jag känner tillförsikt inför byggnadens framtid.

Inlagt 2022-06-20 11:33 | Läst 1202 ggr. | Permalink

"Vackra bilder från Norrköping. Funderar lite på om brödet verkligen var basmaten ute på landet på medeltiden och ännu mer tveksam till det längre tillbaka. Jag har trott att jakt och fiske, bär och svamp spelat stor roll längre än man tror . Gjorde ett enda försök att googla på mat medeltiden och fann detta http://www.stockholmgamlastan.se/historia/mat-dryck/medeltidsmat.php Ganska varierad kost verkar det som, i Stockholm. Många hälsningar/ björn"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och intressant läsning, tack för det!
/B
Svar från Måns H 2022-06-20 17:14
Hej Bengt! Det var intressant kolla lite på historiken. Det som stod i Wikipedia om Ståhlboms kvarn gällde mest silon. Jag har förtydloigat där och lagt in ett par av de här bilderna. En kul grej för mig, kul att få tack!
Vackra bilder från Norrköping. Funderar lite på om brödet verkligen var basmaten ute på landet på medeltiden och ännu mer tveksam till det längre tillbaka. Jag har trott att jakt och fiske, bär och svamp spelat stor roll längre än man tror . Gjorde ett enda försök att googla på mat medeltiden och fann detta http://www.stockholmgamlastan.se/historia/mat-dryck/medeltidsmat.php
Ganska varierad kost verkar det som, i Stockholm. Många hälsningar/ björn
Svar från Måns H 2022-06-20 23:53
Hej Björn och tack för kommentarerna!

Jag tog nog i lite för mycket, överbetonade antik historik, mest för att betona hur viktigt det varit och är med brödsäd och malning. Förr var det mer varierat. Små små tegar, ko, kanske get och möjligen häst. Min pappa kom ihåg usla maten under första världskriget, rovor som knappt dög till kreatursfoder.

Det var kul att fotografera, testa nyrenoverade 20mm objektivet och en shiftoptik som blivit liggande och få lite mer inblivck i stans historia.
Du har inga planer på att göra ett litet bildreportage om spårvagnar? :)
/B
Svar från Måns H 2022-06-21 09:15
Hade inga såna planer, tack för idén!
Intressant inlägg.
Fanns så många olika yrken då som nu helt fallit i glömska.
Svar från Måns H 2022-06-21 23:18
Tack Margareta! Och hela systemet, att så mycket gjordes mitt i stan och att många bodde i eller intill arbetsplatsen.