Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Stadsgräns

I morse tog jag mig förbi en gammal stadsgräns. Ärendet var att uppsöka vårdcentralen jag nyss listat mig på sen den förra, mer centrala, hade klappat ihop för tredje gången. Den hade startats av en doktor som ville något, sen köptes den upp, blev allt sämre, personal och patienter flydde, även jag. Sen kom den på fötter, klappade ihop, återhämtade sig lite grann, men nu är det kört igen.

På Södra Promenaden funderade jag på gamla stadsgränser. Här nånstans låg tullplanket som skilde staden från landet. Staden hade privilegier att bedriva handel, den var hamn- och stapelstad, och dom som ville in fick betala tull för medhavda varor. 1846  luckrades skråväsendet upp, alla fick tillverka varor för sig och sina underlydande.

"Hwar och en, i stad eller å landet bosatt, ware, utan särskildt tillstånd, berättigad att, med biträde af sina hemmawarande barn och lagstadda tjenstehjon eller andre hos honom mantalsskrifne eller wid jordbruk honom underlydande arbetare, åstadkomma fabriks- och handtwerksarbeten till eget och underhafwandes behof."

1864 infördes näringsfrihet. Med den allmänna moderniseringen gav man upp det där med stadstullar . I Norrköping satsade stadens fäder på  att med förebild från Wien, där man rivit sina stadsmurar och anlagt boulevarder, anlägga avenyer med alléträd i fyr- och sexdubbla led.

1869 blev första delen klar. 1896 blev hela projektet klart. Sen dess sträcker sig Södra Promenaden utefter den gamla stadskärnans södra kant. Alléerna har utsetts till byggnadsminnen.

Vårdcentralen ligger där det förr var tobaksodlingar. Den var förvånansvärt stor, 5 våningar, och ett vimmel av folk med och utan munskydd. Sen jag fått min skavank omplåstrad gick jag tillbaka till Södra Promenaden.

Kring förra sekelskiftet var Norrköping en framstående skolstad. Folkskolorna byggdes vid promenaderna. Där var luften var friskare än inne i surbullestan. Där luktade allt luktade ylle och kolrök och onämnbara dofter förekom säkert. Textilskolor och anstalter för teknisk utbildning byggdes vid promenaderna. Skulle man bli ingenjör i textilindustrin eller byggnadsingenjör fanns utbildningen här.

Läroverket (bilden ovan) utbildade de ledande familjernas gossar. Textilfabrikörer, läkare, handelsmän m fl lät sönerna plugga här. Hannes Alfvén var bästa eleven någonsin om man mäter efter att ha fått Nobelpriset i fysik. Han uppmärksammades redan som elev och fick tillgång till stjärnkikaren  i skolans lilla observatorium. Stan såg till att anlita bra arkitekter och valde Carl Larson för att måla den jättestora tavlan i trapphuset.

Framme vid Söder tull tittade jag mig omkring. Den gamla skarpa gränsen mellan stad och land är borta, det har blivit ett trafikens ingenmansland. Åt söder syntes Norrköpings Konstmuseum med sitt flacka sadeltak fritt svävande ovan tegelmurarna. Byggnaden ritades av Norrköpings stadsarkitekt Kurt von Schmalensee. Den invigdes 1946. Upplägget var tänkt i klassiska banor. Huset står i Drottninggatans förlängning och avslutar visuellt dess sträckning. Designen var modern, men påverkades säkert av bristen på funktionalismens byggnadsmaterial cement och stål. Här återfinns tegel i fasaderna och natursten på golven inomhus. Det blev sista offentliga huset på många år som byggdes för att bli riktigt fint.

1864 löstes skråväsendet upp 

Inlagt 2021-02-11 13:21 | Läst 962 ggr. | Permalink

"Intressant historielektion! Tack för den! Fina bilder, som även informerar om en bra snöröjning i Peking? Eller? /B Ps. Det vekar vara en ohejdad kapitalismen vad gärller vården och vårdcentraler numera! Även vad gäller vårdappar! Det e väl det här som kallas för valfrihet! ;) :)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant historielektion! Tack för den! Fina bilder, som även informerar om en bra snöröjning i Peking? Eller?
/B

Ps. Det vekar vara en ohejdad kapitalismen vad gärller vården och vårdcentraler numera! Även vad gäller vårdappar! Det e väl det här som kallas för valfrihet! ;) :)
Svar från Måns H 2021-02-11 18:47
Tackar tackar för bildomdömet. Jag försöker lära mig plåta med Iphone SE 2020 som har 12(!) megapixlar. De här togs med RAW och jag vattnade ur mättnaden lite.

Snöröjning? Inne i stan är trottoarerna en blandning av knögglig snö, isvallar, saltsörja och blankis. Men på Södra Promenadens GC-banor helt okej.

Jag tyckte det var en bra idé att doktorer som ville starta eget fick göra det. Nu har systemet havererat. Dom som är smartast då det gäller att plundra systemet på pengar vinner.

Delvis beror det på osmarta politiker. En väl fungerande vårdcentral får inte ha listningsstopp. Nya patienter söker sig dit tills den kollapsar. På Gotland grät doktorerna på bästa vårdcentralen offentligt. Sa att dom lägger ner om dom inte får ett listningstak. Då fick dom tidsbegränsad dispens. Här i Norrköping gäller samma för Åby VC.
Du kan din stad, roligt att se och läsa! Just det här året som gått har jag inte varit mkt i stan men dina bilder visar kända vyer. Förstår av texten att läroverket inte var allmänt utan bara för pojkar. Hur länge gällde det? Och när byggdes det? Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-02-11 23:02
Byggår 1868. Arkitekt stadsarkitekten Carl Theodor Malm, synnerligen kunnig. Ritningarna gillades av Kung. Majt 1863.

Hette ett tag Norrköpings Högre Allmänna Läroverk. Numera De Geergymnasiet. Flickor fick studera där från 1930, då 13 latinare och 1 realare.

(Jag gick på Norra Real i Stockholm, 100 % gossar ännu på 1950-talet eller senare. Vid ett jubileum i nutid sa rektor lite oförstående att det tydligen var färre flickor förr???? Och fick ett unisont svar "noll".)
Kul att få ta del av lite Norrköpingshistoria!