Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Spårbara pengar?

Går det att spåra kontanter? Vad tror ni? Eftersom de används allt mindre i vardagen men är svårumbärliga för den i storstadsdjungeln (eller för den delen småstadsdjungeln) som inte vill kunna spåras vore det kanske intressant.

Sedlarna har ju nummer, varje exemplar är unikt. Om varje sedel och varje mottagare registreras varje gång den passerar en bank, bankomat eller växlingskontor skulle pengaflödet kunna observeras i detalj. En sedel som påträffas vid ett polisingripande skulle kunna spåras bakåt. Vem som tog ut den från vilken bankomat och när detta skedde.Tillämpat i stor skala skulle ex vis polisen kunna följa pengarna ungefär som man nu spårar vissa substanser i avloppsvattnet.

Eller är det redan så? Jag har noll koll. Skulle vara intressant att höra vad ni känner till.

Jag ville ju illustrera med bild, men mina sedlar var så skrynkliga att det var enklare att skanna. Skanna funkade, men Photoshop CS6 vägrade ta emot bild av sedlar! Affinity Photo gjorde det, men jag klarade inte att  lägga in mörkare bakgrund. "Flood fill" var inställt på vitt och jag hittade inte hur man ändrade det. För att vara en god medborgare körde jag dock "Posterize"  så att avbildningen inte är exakt. 

Inlagt 2021-06-03 10:22 | Läst 1099 ggr. | Permalink

"Sveriges beredskap är mycket dålig om det händer något! Några exempel är Tsunamin och nu Coronan! Och skulle "proppen" gå, så vad skall vi betala med, och vad skall vi åka med! De e bara att stoppa huvudet i sanden, gilla läget, för vad skall man annars göra? :) ;)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kryptovalutorna är omöjliga (just nu i vart fall) att spåra. Det förklarar en del av deras popularitet. Finemang för kriminella storaffärer.
Svar från Måns H 2021-06-03 10:49
Stämmer! Men dom är opraktiska för kriminella småaffärer.
Det skulle kunna fungera om det fanns/finns sedelläsare! När man betalar så skannas sedeln! Och jämförs via ett sedelregister! :)
Svar från Måns H 2021-06-03 18:19
Det var ju så länge sen att jag hunnit glömma, men jag ser framför mig det fanns affärer som hade sedelläsare. Personalen matade in sedeln och maskinen kollade att den var OK.

Annars tänkte jag mest på steget innan, då pengarna tas ut från ex vis bankomaten. Med förhandsregistrering av varje sedel och koll på till vem den matats ut skulle det gå att hålla viss koll. Om vi vill ha det och om det vore etiskt försvarbart tål att diskuteras.
Som redan sagts, det gör det nog. Men vid småköp anses nog inte sedelläsare nödvändiga. Och jag tror att kontanthanteringen kostnader nu driver bort resten av kontanthandeln. Vad snyggt det blev med sedelbilderna, jag har nästan glömt hur dom ser ut........Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-06-03 18:32
Ingen vill ju ha kontanthandel utom seniorer som annars inte kan köpa mat för dagen och knarkköpare som inte vill bli spårade. Som jag svarade till Bengan tänkte jag mer på systemnivå - i domstol kan väl vilken advokat som helst prata bort att pengarna senast togs ut av en viss kund.
Måns, det här är ju också ett av exemplen på hur en del samhälksfunktioner urholkas. Du tog ju bl.a. upp telefoni som hamnat i radioskugga ute på Gotland. Vi har ett sådant område på Skogsö också där täckningen är nära 0.

Vad gör vi den dagen någon kapar betalsystemen och/eller kontanter avskaffats eller handeln vägrar ta emot dem eller det bara blir strömlöst? En försmak av detta hände under Alfrida. Vi har bara en matbutik i vår håla och den var helsvart ett bra tag. Folk fick inte vara i butiken av säkerhetsskäl och inga kassor funkade. Jag undrar om de ens kunde få upp handkassan med kontanter när strömmen gått. De kunde f.ö. säkert inte ta emot kontanter ändå eftersom de inte kunde köra kassaregistreringen heller.

Minns att strömmen inte kom tillbaka till delar av Roslagen på två-tre veckor där det var som värst.

"Just in time"-samhället har funkat tillräckligt bra så pass länge att få på allvar tror att det någonsin kan braka ihop på allvar. Beredskapen vi har i dessa avseenden är nog nära 0 och hur många är det som förtfarande har en grundmurad tro på att MSB har råkoll på läget efter pandemiförvirringen de och regionerna gått vilse i under de senaste åren? Det gick nog tyvärr lite väl snabbt att riva Civilförsvaret.

Det som skrämmer mig mest är att ytterst ytterst få ens pratar om hur vi praktiskt ska lösa varuutbytet när det elektroniska blivit utslaget och inga andra betalningsmedel finns ute i befolkningen i tillräcklig mängd. För mig låter det som om plundring kommer vara det som kvarstår och byteshandel i bästa fall. Hur länge gunkar det upplägget - en vecka?

Kostnader för kontanthanteringen? Ja men vad blir alternativkostnaden för samhället när /om det brakar att inte betala för den försäkringspremien för samhället som kontanterna innebär och är det verkligen seriöst att outsourca det beslutet till affärslivet? Hallå? Var är regeringen och "the deep state"? Är det 20 åriga snorisar uppvuxna i Bullerbyn och helt utan historiska insikter och fullständigt i avsaknad av svänghjul som rattar Sveriges monetära system numera?

Vem behöver egentligen svara politiskt för ett "beslut" som detta? Förmodligen ingen - eftersom det väl egentligen inte finns någon som ens känns vid att ert fattats något politiskt beslut i frågan.
Sven Blomquist 2021-06-03 18:12
Sveriges bästa gren är inte beredskap. Optimism och framtidstro är liksom roligare! Det är också svårt för våra politiker att sälja in förslag som kostar pengar idag och som kanske kommer till användning om några år, även om de då räddar liv och egendom och hela samhället. Politiker tänker sällan (har det visat sig) längre än till nästa val.
Svar från Måns H 2021-06-03 18:44
@ Sten-Åke: Jag känner på ungefär samma sätt som du. Då jag jobbade i Alingsås kommun kommer jag ihåg socialchefen Kettil Zaring som helt frankt såg till att beredskapslagra fungerande vedeldade fältspisar som ansågs totalt onödiga av dom som aldrig varit med om ett strömavbrott. Dom tyckte att han var knäpp men skulle nog ha accepterat att få varm mat om allt var utslaget.

Ett tag ville ju Boverket förbjuda vedeldade spisar och värmekällor, men tack och lov vart det ett sånt himla liv från dom som såg beredskapsaspekten att Boverket backade. Vårt förra fritidshus kändes som en överlevnadsmaskin, vedpis, ved i vedboden, kakelugnar, egen brunn som man kunde hinka upp vatten från, torrdass. Det vi har nu på Gotland har kakelugn och det finns torrdass men vattnet finns nere i en djupborrad brunn. (Grannen har en brunn som det går att hinka upp vatten från. Bra grannrelationer måste vårdas.)

Och tror om du att inget beslut har fattats, utan att samhället har abdikerat från sitt ansvar och låter kortsiktigheten bestämma.
Svar från Måns H 2021-06-03 18:52
@ Sven: Stämmer. Vi hade ju ett militärt försvar men lade ner det för att i stället starta upp en liten krigsmakt med legosoldater för att strida nån annanstans. Detta utan att kunna försvara hemmabasen.

Hur långsiktigt politiker tänker varierar nog. Och så måste dom som tänker så ha med sig partiet och riksdagen och allmänna opinionen.

Om jag får raljera lite så återberättar jag här en historia som en C-riksdagsman gärna drog. Det var en framtida auktion på hjärnor. Somliga drog bra bud, men så kom det allra högsta budet! Det lades på en hjärna från en riksdagsman. Högsta budet därför att den var helt oanvänd.
Sten-Åke Sändh 2021-06-04 10:35
Jag har sagt det förr Måns: Vi sägs ha en represenrativ Riksdag men sanni gen är ju att den är långtifrån detta. Förr fanns en ordentlig överrepresentatopn av nykterister men idag är det nog betydligt allvarligare att den nästan är kemiskt ren från äldre. Länge har det väl främst varit gamla Socialministern Barbro Wästerholm.

En undersökning DN gjorde för några månader sedan pekade på att om Riksdagen skulle vara representariv så skulle vi ha ca 90 stycken representanter över 65 idag. Varför är detta viktigt då? Jo de som är så gamla och äldre växte upp i krigsskugga och hade föräldrar som var i sina bästa år under WW II och de hade dessutom i son tur vuxit upp även under sina föräldrars krigsskugga från WW I.

När min pappa byggde vårt hur på Skogsö så fick det två vedkaminer - en i källaren och en i köket. Dessutom ett jäkla tegelröse till öppenspis som min kusin smidde en svängbar arm som fanns förr uppe i Hälsningland som han kunde hänga kokkärl i över elden. Inga som byggt hus senare har byggt så. Möjligen en braskamin. Idag vet jag inte ens om det skulle nli en sådan. Idag är det energieffektiva luftvärmepumpar som ofta installeras och det är ju förståeligt för det är ett väldigt enkelt och billigt sätt att ofta mer än halvera sin elförbrukning och drastiskt öka komforten.

Luftvärmepumpar är ju en ren befrielse. För så sent som för ett år sedan tog det oss en halv dag att elda upp till 20 grader från säg 5 grader. Idag väcker vi pumpen från underhållsvärnen på 5 grader och när vi kommer ut ett par timmar senare så är det 21 grader. Inte behöver man hugga heller om man inte vill.

En sak jag inte begriper är varför det varit så viktigt för Miljöpartiet att subventionera elcyklar. Det hade nog varit betydligt miljöeffektivare i så fall att subventionera luftvärmepumpar och fasa ut vedeldning som verkligen är skitig och direktverkande el som är verkligt elineffektivt. .... men det är väl just det som gjort att MP rent obegripligt i dessa tider parkerat under 4%. Detta också trots att miljöaktivisten Björn Wiman på DN skrikit sig hes i sin megafon.
Ett problem med kontanter i butiker är att vi som jobbar i butik tydligen måste registrera vilken kund som betalat kontant och be kunden redogöra vart kontanterna kommer ifrån (när det handlar om större belopp). Det finns flera exempel på butiker som åkt på att betala vite för att de inte kan redovisa dessa uppgifter.

Visst kan jag förstå att man vill minska risken för penningtvätt, men så länge kontanter är ett giltigt betalningsmedel tycker inte jag det är rimligt att en kund ska behöva uppge namn och var pengarna kommer från.
Svar från Måns H 2021-06-03 21:02
Min fundering är mer på systemnivå. Om polisen gör ett beslag av knarkrelaterade kontanter och det sen går att ta reda på till vem varje sedel senast betalades ut från en bankomat eller växlingskontor skulle polismakten kunna komma längre i sina spaningar. Men visst finns etiska problem, vi skulle närma oss ett Stasisamhälle.

Att jobba i butik och be kunden redogöra ser jag som ............ låt oss säga svårhanterligt. Inga problem om man känner kunden och vet att han är OK, då går det att förklara att så här måste vi göra. Men om "Alexander", 22, kommer in med en kasse pengar och vill köpa en ny BMW klart vanskligt på ett flertal sätt. (Jag refererar till P1-programmet med knarklangaren "Alexander" som gjorde så.)

Tack Anders för att du sätter ljus på problemet!
Sten-Åke Sändh 2021-06-04 10:59
Håller med. Satir Jesper tog ju upp detta. Kommer man med en liten påse pengar portas man. Om man däremot kommer med en riktigt stor påse, så finns alltid dörrar som står öppna.

Man håller ofta allmänheten med en moral men den är mest till för just allmänheten.
Vilken kulturkrock det här är för mig, som mestadels hållit till i USA, där cash fortfarande är king, senaste decenniet. Här är det höga kortavgifter och en ibland sund misstänksamhet mot allt som kan spåras, så de flesta föredrar kontanter. Sist jag kom hem till Sverige med lite överblivna kontanter var det halvt omöjligt att använda dem. På apoteket såg kassören först ut som en fågelholk, sedan blev han jätteglad när jag halade fram mina tjugolappar. Han förstod direkt att jag inte riktigt hörde hemma i Stockholm längre och vi snackade en stund om det och varifrån han kom.

Jag tror att det är viktigt att ha kontanterna kvar. Man vet aldrig, det kan hända något som gör att elektroniska betalningar inte fungerar, utan att för den skull vara kriminell.
Svar från Måns H 2021-06-03 23:59
Då jag var i USA för hemskt länge sen var kontanter det självklara betalningssättet för småutgifter typ lunch och livsmedel, men det fanns samtidigt en viss misstänksamhet om man inte hade nåt plastkort eller checkkonto alls. Jag fick på amerikanskt manér hjälp med bankkontakt av en kollega på stället där jag jobbade, så jag hade checkkonto där lönen sattes in. Och blev pådyvlad ett plastkort av nåt bensinföretag, använde det 1 gång så jag märkte inte av några avgifter.

Sverige är jättekonstigt. Världens modernaste land fattar noll av vad som händer och kan hända. Erlander hade alltid ett "worst case" med i sitt tänkande, det gav realism.

Ett milt worst case är en veckas strömavbrott. Sverige skulle klappa ihop totalt. Montörerna skulle inte kunna tanka sina fordon och komma ut och laga felen. Ingen telefoni. Inga pengar. På Gotlands landsbygd för typ 60-70 år sen fanns ställen där man inte ens skulle märka nåt eftersom landsbygden inte var helt elektrifierad. Man cyklade till Ferdinand Pettersson Mekaniska Verkstad eller nån kollega till honom och fick radiobatteriet laddat. Radiostationen hade massiv batteribackup och troligen nån generator också.

(USA är också jättekonstigt. Envar sin egen skarprättare . Amerikanerna vill inte fatta att det dör 7 personer inom familjen pga okunnighet om hur man handskas med vapen, självmord och familjedramer för varje som skjuts ihjäl därför att man vill skydda sig. Och den allt värre kluvenheten mellan deplorables och det man i USA kallar liberaler.)
Sten-Åke Sändh 2021-06-04 10:53
Idag kom en blänkare om kryptovalutor och att få betalar skatt trots att de som gått in tidigt i de pyramidspelen tjänat mycket pengar.

Om nu tjuvar och banditer älskar dessa valutor och inte kan spåras i sina aktiviteter så är ju det allvarligt. Personligen tror jag många underskattat betydelsen av kontanter som symbolisk bas i det monetära systemet. Om ett land helt saknar fysisk valuta så undrar jag om inte det sänker acceptabsribban för användning av vilken annan valuta som helst. Varför ska då överhuvudtaget några transaktioner göras i kronor om folket hellre ger sig in i Bitcoin eller motsvarande med stark ininitial tombolaekonomi där ingen behöver betala skatt längre. Låter inte det som ett starkt receot för att helt skrota välfärdsstaten. Om folk tror att de kan bli rika utan ansträngning så ska vi nog inte underskatta kraften i detta. Allt annat är oansvarigt och naivt.

Den senaste tiden har kursen för Bitcoin rusat -smaka på det! Med Bitcoin och krypto frikopplas i än högre grad de finansielka systemen från realekonomin. Vill vi verkigen det? Här har ju kineserna vädrat problem och förbjudit Bitcoin i Kina. De har helt riktigt insett att om man bara står och tittar på så kommer man bli överklrd som nation och helt tappa kontrollen.
MattiasL 2021-06-05 00:15
Flera bra poänger. Jag tror att kryptovalutorna innebär många fler och större problem än kontanter. Håller också med om detta med worst case. Ett sådant tänkande måste man ha på alla nivåer egentligen. Jag har en plan b och c för det mesta, och min kloka fru har sett till att vi har flera system som är oberoende av varandra i huset. Eftersom fjärrvärme inte är en grej här så har vi olja, gas, ved och el som kan användas till uppvärmning om det kniper.

Jo, båda länderna är märkliga. Jag kan verkligen uppskatta den svenska kulturen av att ha tillit till samhället. Det har vi väl också bra skäl till i stort sett, även om den väl ruckats en hel del på sistone. Men den är också lite bekymmersam. Den tilliten saknas här, och det är lite synd, men det för det fina med sig att folk är rätt bra på att klara av mycket själva och bygger egna nätverk för att hjälpa till där det behövs.
Sveriges beredskap är mycket dålig om det händer något! Några exempel är Tsunamin och nu Coronan! Och skulle "proppen" gå, så vad skall vi betala med, och vad skall vi åka med! De e bara att stoppa huvudet i sanden, gilla läget, för vad skall man annars göra? :) ;)
Sven Blomquist 2021-06-04 08:36
Det sägs ju att delat ansvar är ingens ansvar. Det var kanske det som inträffade under Covid-19. För många kockar helt enkelt.