Småföretagarna håller liv i stan
Ett av våra favoritfik är Åby Konditori på Drottninggatan i centrala Norrköping. Här kliver en kund ut ur butiken.
Nästa bild är tagen genom glaset till spårvagnshållplatsen. Norrköping har spårvagnar! Det blev ett himla liv då stan ville lägga ner och köra dieselbussar i stället, som i Stockholm. Sossarna som styrde stan tänkte om och lät spårvagnarna vara kvar. Som i Göteborg, fast Norrköpings vagnar är lite smalare.
Butiker och kafeer och andra ställen med direktingång från gatan ger liv åt stan. Helt ovärderligt, men stormarknader och e-handeln har medfört en utarmning. Även i Norrköping. De som finns kvar har det ofta tufft.
Bagarn själv, Krister Anderzen, berättade häromdan om hur det är att vara småföretagare. Det mötet var på en annan lokal, i ett f d bomullsväveri inne i Industrilandskapet.
Krister är utbildad i livsmedelsbranschen och uppenbarligen tävlingsmänniska. Har med framgång tävlat med sitt kaffebröd i Sverige och tillsamman med kollegor inte helt utan framgång representerat Sverige på internationella tävlingar.
Att vara bagare innebär att stiga upp vid fyrasnåret och sen jobba hela dan. De bakar brödet i Jursla norr om Norrköpings tätort, har butik där och en i näraliggande Åby, en i Eneby centrum (en förort till Norrköping) och så den jag och min fru frekventerar på Drottninggatan. Företaget har funnits i 60 år.
Även normalt är det fullt knog. Pandemin slog hårt, men de lyckades behålla alla anställda. Nu stiger råvaror, transporter och el jättefort och det går inte att bara höja priserna, för kunderna har det också tufft. Fuska med råvarorna är ingen lösning, företagets renommé är knutet till att produkterna är bra.
Mitt i alltiihop har Krister lyckats fortsätta att ta emot praoplatser och lärlingar. Långsiktigt är det bra både för ungdomarna och företaget. Ungdomarna får kontakt med yrkeslivet, några blir intresserade av livsmedel. Krister har tagit hand om skoltrötta ungdomar som trivts bra med att jobba bland andra som jobbar. Några har sedan studerat vidare, andra är kvar. Personalomsättningen är låg på Åby Konditori AB!
Som du antyder så har man inte slantat hem pengarna bara för att man höjer priset. Det kan i stället gå så för den stackars företagaren att det slutar med en stor förlust om han försöker sig på alltför kännbara prishöjningar. Man måste dela bördorna med sina kunder - en svår balansgång. Många konkurser är följden av att företagaren tror att det bara är att lasta över kostnaderna på kunderna.
Krister berättade om en konkurrent, Sockerbagaren, som gick i konkurs eftersom deras låga priser inte täckte kostnaderna.
Samtidigt finns annan konkurrens från stormarknader som monterar ihop tårtor med färdigköpta bottnar och billigast möjliga ingredienser.
Jag och min fru fikar ju på stan typ fem gånger i veckan, en liten guldkant i tillvaron för oss båda. Vi fortsätter men drar ner på inköpen.
Många som slår igen även här i storstan. På vårt lilla torg här i utkanten av stan så har flera butikslokaler byggts om till bostäder.
Bra att det finns kämpar som klarar av att hålla verksamheten igång.
Även vi här i Nockeby har spårvagn. Den kallas för Tolvan, på 80-talet var det några klåfingriga personer som döpte om den till 112 för att alla bussar och annan SL-trafik skulle ha liknande nummer. Men alla fortsatte att kalla den för just Tolvan så de där klåfingriga gav upp och vi har nummer 12 igen.