Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Slutförvaring av rotorblad

Nu då det ska bli kärnkraft i stället för vindkraft så tänker jag ändå på uranet, plutoniumet, strålningen, kvicksilvret, blyet, kokhett flytande natrium, kärnvapentillverkning, härdsmältor, terrorism och slutförvar. Jag hänger alltså inte med!

Dags för nya tag.

Hur ska vindkraften avvecklas? Kanske folkomröstning behövs. Avveckling nu eller avveckling med förstånd?

Fundamenten, de där stora plattorna av armerad betong, ligger det ju jord över. Så de är redan deponerade. Men på halvlång sikt, kanske tusen år, kommer betongen att karbonatiseras, armeringsjärnet rosta och betongen spricka. Då borde det gå att återvinna järnet och använda betongkrossen som utfyllnad nånstans. Ingen större miljöfara varken på kort eller halvlång sikt.

Tornen är av stål. De går att demontera. Färgen kan blästras bort och slutförvaras på SAKAB i Kumla. Sen kan stålet återvinnas.

Maskineriet innehåller så pass mycket värdefulla komponenter och metaller att det redan finns upparbetade återvinningstekniker.

Rotorblad. Pentax K10D med Sigma 18-50. Arkiverad DNG-fil nyframkallad med Affinity Photo och Silver Efex app.

Återstår rotorbladen. De är av glasfiberarmerad polyester eller, än värre, kolfiberarmerad epoxy. Allra värst är ytskiktet. Medan snurrorna är i drift - jag har detta från Svenskt Landskapsskydd - avger ytskiktet stora mängder mycket farliga mikroplaster. Dessa rotorblad behöver slutförvaras på ett absolut säkert sätt.

Jag kan tänka mig att ett slutförvar i bergrum. Först måste vingarna kompakteras och materialet placeras i lämpliga behållare. Kopparkapslar skulle kanske fungera, men kopparmetallen är åtråvärd. Och det skulle gå åt stora mängder koppar. Risken stor att man försöker plundra slutförvaret för kopparens skull. Då skulle rotorbladen kunna komma i kontakt med miljön. Det måste förhindras. Så man får välja något material som inte är lika stöldbegärligt, t ex betong.

Nere i bergrummen packas behållarna in med bentonitlera. Metoden är i stort sett färdigutvecklad då det gäller kärnkraftavfall. Bentonitlera är också känd som klumpbildande kattsand.

Om vatten skulle tränga in i bergrummet bildar kattsanden en tät, ganska seg inneslutning av behållarna. Då hindras både nedbrytning och borttransport via grundvattenflöden. Borde funka. Men se upp, kattsand ökar nu i pris mycket fortare än inflationen! Slutförvaringen av rotorbladen kan bli dyrare än någon tror. 

Inlagt 2023-01-19 11:00 | Läst 927 ggr. | Permalink

"Väldigt snygg bild!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Jag anar satir.
Men det är ingen tvekan om att det är enormt stor skillnad mellan riskerna med vindkraft och kärnkraft.
Terror mot kärnkraft är en särskilt stor risk. Det räcker med en virus via datorn som styr drift. Vi kan hamna i en utpressningssituation från lede fi.
Att nu starta upp ny kärnkraft är idioti och det räcker med de problem vi har med det vi har att ta hand om. Kolla in vad Tyskland och Frankrike har för problem redan nu.

Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2023-01-19 12:22
Tack Bob!

Visst har jag försökt mig på satir. Att folk värnar om sin närmiljö är helt i sin ordning, men faktum är att t ex Svenskt Landskapsskydd sprider vad jag uppfattar som desinformation.

Jag gjorde som konsult om stadsplanen för Ringhals för att det skulle gå att ställa dit några symboliska vindkraftverk. Då fick jag inblick i sårbarheten. Vill inte beskriva några detaljer. Men hu! Och som du nu påpekar så kan datorvirus räcka.

Att det är elbrist i Skåne kan ju ha en viss koppling till att kommunerna stoppat vindkraften med kommunala vetot. Jag antar att det i Lund finns några som ser det sambandet, men i resten av Skåne?
syntax 2023-01-19 13:44
Miljötalibanerna menar att allt skall gå på el.
El, el - och ännu mer el! Men elen måste komma någonstans ifrån för att möta denna brant stigande kurva. Vi kommer sedan inte ifrån att när det inte blåser så producerar vindkraften ingen el, oavsett hur många vindsnurror det finns - och som då står stilla.
När vi har teknik för att lagra stora mängder el att använda vid annan tidpunkt, då kan vi börja snacka storskalig vindkraft. Innan dess får vi laborera med den teknik som finns.
Bob Bovin 2023-01-19 16:41
Hej Peter,
Gör en jämförelse mellan drifttid per år hos kärnkraftverk och vindkraftverk.
Det är intressant.
Hur mycket energi går åt till att hantera kärnbränsle före och efter? Alltså verkningsgrad hos vind kontra kärnkraft.
Hur effektiv är kraftgrid styrningen i vårt land?
Det är satans komplicerat detta. Men varför vill så få bolag hantera kärnkraft idag?
Ha dagen
Bob
Svar från Måns H 2023-01-19 18:27
Det finns ju talibaner lite varstans.

Kärnkraftalibaner: Här i Norrköping har vi ett kommunalråd (L) som driver det där med farliga mikroplatser från rotorbladen på fullt allvar. Jag har själv sett honom stå i talarstolen och säga detta med emfas. Han jublade då regeringen tillkännagav intentionerna att släppa kärnkraften fri.

Miljötalibaner: Såna finns förvisso. Då jag sökte jobb på en länsstyrelse frågade länsrådet lite försiktigt om jag var en sån, han hade vissa problem. Näe svarade jag sanningsenligt, jag är förvisso miljöintresserad men ser till att förankra eventuella kontroversiella beslut hos länsledningen och det är länsledningens beslut som gäller.

På länsstyrelserna kan en tjänsteman reservera sig mot ett beslut och ändå jobba färdigt med det praktiska, skriva ut ledningens beslut och se till att det expedieras, komplett med den där reservationen som bilaga. Jag gjorde det inte ofta, kanske tre gånger på rätt många år.
syntax 2023-01-19 19:11
Bob
Jag har alls inget emot vindkraft. Den är bra - när det blåser. Jag tror nog att vindkraften i en totalbedömning producerar billigare el - när det blåser.
Kärnkraften är farlig och svårgreppbar i sina konsekvenser. Vindkraften förstör landskapet och möjligheten för folk att bo och verka i närheten.
Miljöpartiet sade när dom kom in i riksdagen: "Vi lovar inte guld - men gröna skogar". Numera lovar dom vare sig guld eller gröna skogar. Skogarna går åt i virkesuttag, vindkraftsparker, med mera. Resten kokas det biobränsle av.
Khalad 2023-01-19 20:05
Jag tror vi har en bred politisk enighet om att vi behöver alla energislag - vatten, vind, sol och kärnkraft. Samt inte minst olja o gas ett bra tag till. Har jag uppfattat rätt gäller det hela nuvarande reg- sidan inkl SD samt s. Utanför detta är V, mp och tv c.
Svar från Måns H 2023-01-19 21:21
@ Björn: Den enighet du beskriver var ju faktiskt stadfäst med energiöverenskommelsen. Nu tror jag att många tycker som du, åtminstone så länge som ny kärnkraft inte kommer i närheten.
Kattsand blir nog bra. Katten får gå ut och skita.

/Torbjörn
Svar från Måns H 2023-01-19 12:23
Tack Torbjörn! Kul kommentar!
Kul med satir! I Kalifornien var man tidiga med sol och vindkraft, där vet man inte hur de nu uttjänta bladen och solfångarna skall återanvändas, det blir för komplicerat, så de läggs på hög.
Svar från Måns H 2023-01-19 18:34
Tack Stefan! I USA är man generellt sett usel på att ta hand om sånt som inte ger cash direkt. Inte bara hushållssopor utan elektronik och allt möjligt går till "Landfill".

Rotorblad av glasfiberarmerad polyesterplast tror även jag är svåra att ta hand om. Möjligen kunna brännas men det är mycket och smutsigt glas kvar i så fall. Kolfiberarmerad epoxy borde kunna brännas om man inte kommer på nåt bättre.
2023-01-19 16:20   bildsten
Rotorblad av glasfiberarmerad polyester borde gå att slå sönder i en hammarkvarn och elda upp i något kraftvärmeverk. Det blir visserligen rätt mycket rester i form av glasfiber som kan ställa till det i pannan. Kolfiberarmerad epoxi är lite värre pga fibern.
Svar från Måns H 2023-01-19 18:37
Hej Sten! Jag tror ju att kolfibern skulle brinna, kolfibrerna är ju jättestarka men liksom diamanter "bara" kol och brännbara. Eller trodde, fick nåt att fundera på!
Hej Måns, kul text om en komplicerad fråga men jag tror som du att det är lättare att slutförvara en rotor än kärnavfall.... Läste någonstans att kärnkraften, räknat på hela cykeln, från uranbrytning till slutförvaring, släpper ut 10 gånger mer växthusgaser än sol- och vindkraft. Mvh Glenn
Svar från Måns H 2023-01-19 18:45
Hej Glenn! Och tack, jag försökte skoja till det lite.

Jag som jobbat mycket med vindkraft, sen 1975, har inte sett någon sådan uppgift från tillförlitlig källa. Alla tre kraftslagen ligger på storleksordnig en tiondel av fossila bränslen, detta överslagsmässigt och ur minnet. T o m vattenkraft har fossilförbrukning då man räknar från vaggan till graven.
Ja, man anar en viss ironi och satir. Mycket snygg bild (som ungdomarna ibland säger; onödigt snygg)! Den övre alltså :-)
Att vingarna lämnar ifrån sig en del plastpartiklar är så klart ett jätteproblem, om man inte gillar vindkraft. Men hur tänker man runt all annan plast i omlopp. Min fleecetröja som jag har på mig just nu är en av milliarders källor till microplaster...
/Gunnar S
Svar från Måns H 2023-01-19 18:54
Tack Gunnar för bildkommentaren! Och i övrigt har jag ungefär samma uppfattning som du. Och dessutom att mikroplaster också kommer från all plast som kastas i raviner, floder och havet och bryts ner där. Här i Sverige har vi väl lite bättre ordning. Centerna förhånade Åsa-Nissemaxist Olof Johansson fick igenom producentansvar och starten på kretslopptänk.
Har lagt in ett PS i texten. Marviken och nutiden. Som en sorts kommentar till kommentarerna.
Fint det här Måns! Jag gillar satir! 👍
Svar från Måns H 2023-01-19 22:57
Tack Bengt! Svårt med satir, men du och de andra som kommenterat har hängt med!
Väldigt snygg bild!
Svar från Måns H 2023-01-20 10:11
Tack Lena! Ditt omdöme uppskattas verkligen!
2023-01-31 22:22   Sven-Erik
Hej Måns,
Suveränt inlägg, jag skrattade gått är din fina formuleringskonst. Jag tror förresten att jag skall investera i några ton kattsand. Den kan bli värdefull om några år då vinkraftsbladen skall slutförvaras. Om sanden inte behövs kan jag ju alltid skaffa katter så är slutförvaring en av kattsanden löst.
Vänligen Sven-Erik