Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Slite i våra hjärtan

En försommarvecka 1967 åkte jag och min blivande fru Karin runt på Gotland. Kallt och ruggigt. Vi frös i sommarkläderna från varmare Stockholm. Jag fällde upp bilens tygtak och satte på värmen. Vi försökte utan framgång hitta uppvärmt nattlogi.

Slite var speciellt. Kalkdamm överallt. Husen hade vita tak. Dammet från cementfabriken hade bitit sig fast. Fabriken låg mitt i köpingen. Den syntes och den lät.

Ett stenkast från fabriken låg Slitebadens Hotell, en lätt bedagad anläggning som före kriget tävlat med Snäck som fashionabelt semestermål. Vi åt lunch där. Söder om hotellet fanns tennisbanor och badstrand.

Hamnen var avspärrad. Helt normalt. 1967 var det besöksförbud för utlänningar på stora delar av norra Gotland och hamnen hade militärt intresse. Den hade anor från stenåldern, var aktiv på vikingatiden och befästes allt mer under kommande århundraden. Enholmen nederst på flygbilden här nedan har omfattande lämningar.

Jämfört med idag var själva kalkbrottet bara ett myggbett i Moder Jord. Det syns på flygbilden, den rundade vita ytan. Där fanns kalksten och lermärgel i rätta proportioner. Perfekt. Stenkol togs in i hamnen, förflyttades med transportör tvärs över gatan och matades in i ugnarna. Efter bränningen maldes klinkern till pulverformig cement som gick med bil eller båt till slutkund. Disponenten bodde i disponentvillan (innanför C i Cementfabriken på fotot). Ett klassiskt brukssamhälle.

Flygfoto från 1960-talet. Källa: Lantmäteriets historiska arkiv.

Sen då vi flyttat till ön fick vi vänner och bekanta från trakten. En ledamot i byggnadsnämnden, Rolf Bengtsson, förklarade hur orten fungerade. Han var  centerpartist sen ungdomen och fick jobb på cementfabrikens labb. I bruksorten Slite var det stört omöjligt att vara politiskt aktiv om man inte var sosse, så han konverterade helt enkelt till (S). Han var omtyckt och respekterad i alla läger. De få gånger det var partiskiljande omröstningar var Rolf obrottsligt lojal med partiet. Som pensionär återvände han till (C).

Här en nytagen bild. Fabriken har blivit mycket större. Den ligger lika nära bostäderna som förr. På 1970-talet byggde fabriken effektiv rening och då tvättade regnet bort det vita från taken. 

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20 mm f 2,8. Bilden perspektivjusterad i efterbehandlingen.

Spännande fortsättning följer. Var det i Slite som Sveriges Natoanslutning förbereddes?

Inlagt 2022-07-22 13:30 | Läst 923 ggr. | Permalink

"Intressant, och jag läser gärna vidare på det som följer! /B"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, och jag läser gärna vidare på det som följer!
/B
Tack Bengan! Fortfarande lite Coviddimmig hittade jag en kulturartikel i SvD om NordStream. Strindberg hade åkallat Makterna. Ska blanda ihop den med egna minnen och nyligt besök på platsen.

(Hoppas vara på bättringsvägen, tar lite i taget.)
Intressant reportage, aldrig varit på Gotland.
Svar från Måns H 2022-07-22 21:37
Tack Stefan! Gotland kan nog vara värt "en kort resa långt bort" som båtbolaget uttrycker det. Ön har en egen historia och hade eget språk, gutamålet, som ännu hålls levande. Som skåneboende kan du säkert känna igen en hel del, men ön är ändå annorlunda.