Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Silversmed i stan

Det finns riktiga konsthantverkare!

Den här broschen har min dotter ärvt från min mamma som fått det i gåva. Den är tillverkad i Norge i samisk tradition. Den har en urgammal funktion, att fästa ihop ett plagg och samtidigt vara ett smycke.

För några veckor sen hade ett av de kupade silverlöven kommit bort. Jag kollade med silversmeden Ulf Johansson på Johansson & Schöttles guldsmedsatelje i kvarteret Konstantinopel här i Norrköping. Jovisst sa han, vi nytillverkar detaljen, ser till att alla sitter fast och putsar upp broschen. Och nämnde en högst rimlig kostnad. Häromdan var jobbet klart. Det hade Oskar Johansson gjort. Silverlöven hade återfått sin spegling och det går inte att se vilket som är nytt:

Så här ser gatan ut i skymningsljuset

Känns fint att allt inte bara är slit och släng, att omsorg och kunnande finns kvar!

Inlagt 2023-11-12 11:52 | Läst 385 ggr. | Permalink

"Vackert smycke. För några år seda besökte vi Juhls i Kauotkeino där de tillverakar tarditionella samesmycken. Förutom stor butik och galleri fanns möjlighet att se på när silversmederna gjorde smyckena. Tommy S."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint glitter i den broschen, du får kanske passa på när Antikrundan är i trakten.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-11-12 18:26
Tack Gunte! Jag fastnade direkt för glittret och så speglingarna! Den är inte till salu. Värd mer för oss inom familjen är ute på marknaden.
Vackert smycke. För några år seda besökte vi Juhls i Kauotkeino där de tillverakar tarditionella samesmycken. Förutom stor butik och galleri fanns möjlighet att se på när silversmederna gjorde smyckena.

Tommy S.
Svar från Måns H 2023-11-12 18:53
Detta kommer just från Juhls! Silversmed Johansson här i Norrköping såg direkt att det var etniskt / samiskt och kände igen Juhls då han tittade på baksidan.
sodeto 2023-11-12 19:01
Jag skulle inte ha vetat om hela stället om inte en av min frus ungdomsbekanta skulle ha utbildat sig till silversmed bl.a just på Juhls. Det är nog ett ställe som är värt ett besök, förutom smideriet är det arkitektoniskt speciellt.

Tommy
Svar från Måns H 2023-11-12 19:09
Jag minns inte exakt vem / vilka mamma fick smycket av, men sannolikt var hennes syster i Kiruna den som valt ut det. Orterna ligger ju nära varann med norrländska mått mätt.