Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Rullbar fotoväska nu med kullagrade hjul

Med sina 25 centimeters hjul tar sig den här "fotoväskan" fram både i asfaltdjungeln och i naturen. I lättare terräng, uppför och nedför trappor. Mycket lättare än att kånka på grejerna. Då jag åker till fritidshuset på Gotland följer 2 DSLR kamerahus, ett stort telezoom, några objektiv, stativ och lite småprylar med. Ibland kan det vara bra att ha med alltihopa i fält, men för det mesta räcker det med en kamera och kanske ett eller två extra objektiv. 

Här ett foto från 2020 då väskan var ganska ny. Kossorna tyckte nog att den luktade intressant. Dom slickade i alla fall på den.

Väskan kändes jättebra från början, men jag var inte helt nöjd med hjulen. De var av plast och glidlagrade, med plast mot metallaxeln. Väskan gick lätt att dra, men däcken var så mjuka att vasst grus fastnade. Hjulen funkade ändå OK och skulle nog ha hållit ännu några år fast de börjat glappa och inte rullade riktigt lika lätt. Men nu har jag bytt till kullagrade hjul. Går lätt, helt glappfritt och däcken har en slät yta som klarat grus bra.

Kullagren förefaller rejält dimensionerade, innerdiameter 12,7 mm (1/2"), ytterdiameter 28,575 mm (1 1/8 ") och har metalltätning på en sida.

De sitter monterade i (förkromad) plast. Inte helt optimalt eftersom plast inte ger samma stöd för ytterringen som stål. Metalltätningen skyddar mot damm och hjälper till att hålla fettet på plats, men det ena lagret sitter oskyddat. Om det skulle bli utsatt för ordentlig väta ska man nog torka torrt och eventuellt fetta in.

Sammantaget känns det här som en bra uppgradering! Om jag skulle köpa nytt blev det en sån här med tillvalet kullagrade hjul.

Väskan heter Andersen Royal Shopper, tyskt kvalitetsfabrikat. Lätt och stark. Fällbar. Hjulen går lätt att ta av. Funkar fint också för att dra maten, klarar upp till 50 kilo. Den finns i olika storlekar. Den här har handtaget 106 cm högt, passar mig som är lång. Väskan kostade 1600:- på Gunne´s i Mantorp för fem år sen. Hjulen nu 400:- inkl frakt från Käpprätt.se.

Inlagt 2024-09-04 09:19 | Läst 284 ggr. | Permalink

"Vi har alla olika behov, men att dra kamerautrustning måste vara mitt sista val. Jag har lika många (troligen mer 🤫) än frun har handväskor. Har haft ryggsäckar, slingväska, axelremsväskor och allt vad de kan tänkas heta. De två väskor som jag nu använder till 95% är två axelremsväskor avsedda för ett DSLR samt ett 70-200/2,8. De är lagom stora att jag i den ena får in tex mitt kamerahus + 17-28/2,8 samt ett makro i väskan. I den andra ligger ligger kamerahus med 300/4pf. Jag går ju oftast i skogen, på ängar och hedar och att dra en väska är inte att tänka på"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vi har alla olika behov, men att dra kamerautrustning måste vara mitt sista val. Jag har lika många (troligen mer 🤫) än frun har handväskor. Har haft ryggsäckar, slingväska, axelremsväskor och allt vad de kan tänkas heta. De två väskor som jag nu använder till 95% är två axelremsväskor avsedda för ett DSLR samt ett 70-200/2,8. De är lagom stora att jag i den ena får in tex mitt kamerahus + 17-28/2,8 samt ett makro i väskan. I den andra ligger ligger kamerahus med 300/4pf. Jag går ju oftast i skogen, på ängar och hedar och att dra en väska är inte att tänka på
Svar från Måns H 2024-09-04 20:36
Tack Peter för din kommentar! Visst har vi alla olika behov. Själv har jag svårt för remmar runt halsen och gillar inte heller axelremsväskor eller ryggor, så efter att ha testat sånt blev den här rullbara vad jag behövde. Stora hjulen gör hela skillnaden, med dom går man utan vidare i lättare terräng där de vanliga små hjulen skulle varit helt värdelösa. Att ta sig över stättor går, men då känns rullväskan åbäkig.
Har ibland råkat råkat träffa en äldre 'fågelfotande' kvinna (kanske min ålder..) som drar en 'dramaten' med hjul, och om jag minns rätt så har hon i den en Nikon Z8 med ett Z 180 - 600 mm. och en D500 med okänd bestyckning.. Själv så har jag ju min Z50 bestyckad med samma fina Z 180 - 600 mm. som då blir x1,5 i brännvidd, den kombon funkar bra att bära diagonalt över ena eller andra axeln med en rätt så bred axelrem. Men skulle aldrig vilja ha med mig två kameror, men det fungerar bra för henne, har sett fantastiska Havsörnsbilder som hon visade en gång när två individer satt i ett träd vid Isbladskärret på Djurgården, då hade hon en D850 i vagnen istället för den Z8 hon har nu.. Hälsn!
Svar från Måns H 2024-09-04 20:41
Hej Jan! Jo, den här väskan är en sån där DraMaten fast med extra stora hjul. Numera har jag den med mig mest varje dag, för det mesta med ett kamerahus och nåt extra objektiv. Drar även maten, en stor papperskasse passar lagom med kameran i en tygpåse över.
Det gäller att hitta lösningar som fungerar och med den här behöver du inte ha något som hänger på kroppen. Det skaver när det är varmt och man inte har något tjockt plagg på sej. Tungt kan det bli också, beroende på hur mycket man vill ha med sej. Jag antar att du dessutom använder den att dra andra saker i. Charmig bild när ungdjuren "provsmakar" på din väska.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-09-05 00:27
Tack Lena! Idén kom upp här på Fotosidan, det var väl närmast proffsfotografer som slet ut sig med att kånka prylar. Nån hade byggt rullbar väska själv eftersom dom som finns att köpa har för små hjul för att funka på annat än slätt underlag. Jag funderade i samma banor och hittade sen den här. 25 cm hjul gör enorm skillnad! Först provade jag att ha en Domkeväska som nån sorts inredning, men sen visade det sig funka med att ha utrustningen i originalfodral eller tygpåsar som fanns på Myrorna.

Och visst drar jag maten och postpaketen också, allt får plats.
Det var ju en rätt präktig "dramaten" med lika präktig prislapp, men det måste nog bli en sådan med stora hjul vad det lider. Det går ju uppenbarligen att frakta annat i den också. Det känns lite onödigt att behöva ta bilen till affären 350 m bort bara för att matlistan säger att det här blir för tungt.
Svar från Måns H 2024-09-05 11:07
Hej Sten! Jag baxnade för priset men det var ett bra köp! Lätt o stark och det finns reservdelar. Använder den mer o mer, numera varenda dag. Bilen står still i garage utom för längre resor.

Idag ligger nog en sån här ofta på ca 2.500:-. Men hittade nu en på käpprätt.se för 1.989:- komplett m kullagrade hjul. (Det var där jag köpte hjulen, affären funkade som den skulle.)
Tack för inspirationen! Jag beställde den största modellen med vattentät säck och 29-cm hjul (med luft). Har hittills bara testat den när jag handlat, och den fungerar klockrent. Kommer bli bra nu när jag planerar inköp av ett par lite tyngre objektiv :)
Svar från Måns H 2024-09-19 10:19
Hoppas du blir nöjd! Vattentät säck låter bra, min duger men skulle med fördel ha haft ett lite bredare lock.