Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Reparera Zeiss Ikon Ikonta / Ercona

För tjugo år sen köpte jag en 6x9 bälgkamera för att använda på fullt allvar. Det blev inte så, men jag gillar kameran. Det är i grunden en Zeiss Ikon Ikonta 521/2. Samtidigt  står "Ercona" inpräglat i klädseln. Den var alltså tillverkad i Östtyskland. Det framgår också av objektivet. Där står Carl Zeiss Jena, 1Q, Tessar, 3,5/105, ett rött T och tillverkningsnummer 3868047. "Tessar" syftar på att objektivet har 4 element (i tre grupper). Reklamen sa "Adlerauge", örnöga, och det var inte helt fel.

Fotona i den här bloggen är tagna med ett japanskt Tessarobjektiv (se genomskärningen), alla på full öppning.

SMC Pentax-M 50mm F4 Macro

Tyvärr fattades en detalj på kameran, den överst på fotot.

Foto taget med Pentax K-1 och SMC Pentax-M Macro 1:4 50 mm och fullt öppen bländare.

Var hitta reservdel? För nåt år sen skickade jag ett objektiv, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8, till Feinmechanikermeisterin Andrea Schönfelder i Görlitz för genomgång. Hade hon hade en sån reservdel att sälja? Svar nej, men hon skrev nåt om Ersatzteilspender. Jag fattade inget, men tackade ja. Det kanske skulle komma en lista med tänkbara reservdelsdonatorer? Sen kom paketet med det iordningställda objektivet. Där låg också en noga emballerad reservdelskamera. Jag fick den på köpet!

Nu då jag skulle ta loss reservdelen visade den sig sitta hårt fast. Nitad. Till slut borrade jag upp nitningen. Det var ändå svårt att få loss grejen. Jag hade trott att den var tillverkad av aluminium, men den var av förkromad mässing, riktigt hård mässing. Under satt en ring av svart filt, kanske en ljustätning. Jag ruggade upp stiftet reservdelen skulle sättas fast på, ruggade upp hålet i reservdelen och monterade med epoxylim. Filtringen kom jag dessbättre ihåg att sätta på plats. Så här blev det:

Kamerans konstruktion är nästan identisk med senaste basmodellen från 1930-talet. Efter kriget förbättrades objektivet med bättre antireflexhantering. Jag har sett uppgifter att det kom en ny version 1952 eller 1954. Mitt exemplar är från den tiden.  Slutarmodellen Tempor var också ny, den lär vara pålitlig.

Här en titt med baksidan öppnad och skärpan på objektivets baksida.

Fantastiskt att det gick att bygga kameror för största mellanformatet så portabla. Hopfälld är den här kameran mer fickvänlig än en systemkamera för småbild med objektiv monterat. Allt ligger skyddat innanför skalet. Ett knapptryck och kameran vecklar ut sig. Men där slutar bekvämligheten. Man måste ju ladda med film, dra fram den själv, ställa in avstånd, bländare och tid och spänna slutaren. Förr fanns exponeringstabell på filmförpackningen, men nu behöver man exponera med Sunny Sixteen eller exponeringsmätare.

Bilden visar min kamera som är 165 x 90 x 47mm. Negativstorlek 57 x 87 mm = 4960 mm. Bredvid en genuint fickvänlig digitalare Canon. Sensor 42 mm².

 

Inlagt 2022-11-20 10:15 | Läst 408 ggr. | Permalink

"Kul att följa dina projekt och ännu trevligare när dom lyckas.. Reservdelskameran kan ju använda som skal till en liten digitalis :) HaD/Gunte.."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul att du lyckades med den besvärliga operationen!
Det kan kanske intressera att ditt objektiv är av räkningen den 28 maj 1936, och det lämnade VEB Carl Zeiss JENA den 3 juli 1953 i en tillverkningsomgång av 1000 st.

Det röda "T" syftar på "Transparenzoptik". Zeiss patenterade antireflexbehandlingen den 1 november 1935 (även Multi Coating).
Tack Peter för info! Jag har ju sett uppgifter om ny beräkning, men detta är alltså klassikern!

Känns bra att kameran är hel igen. Allt verkar fungera på den, men jag har inte testat tiderna. Dom verkade dock stämma för 15 år sen, bilderna blev rätt exponerade.
syntax 2022-11-20 12:18
Tja´vars.
Tessar räknades av Dr Paul Rudolph hos Zeiss år 1902. Ljusstyrkan var då f:6,3. Dr Willy Merté höjde ljusstyrka till f:2,8 för småbild år 1930 - och Dr Ernst Wandersleb höjde ljusstyrkan för 6x9 till f:3,5, och för 6x6 till f:2,8 år 1935. Det har förblivit Tessarens högsta praktiska ljusstyrka. Det har gjorts försök med ljusstyrka f:2, men med nedslående resultat.
Kul att följa dina projekt och ännu trevligare när dom lyckas..
Reservdelskameran kan ju använda som skal till en liten digitalis :)
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2022-11-20 17:35
Tack Gunte! Kul att höra att du gillar projektföljandet! Kreativ idé till återanvändning.
Hej,
Intressant att läsa, är nämligen inte så hemma på de lite äldre kamerorna. Har några stycken, men de agerar bara statister i bokhyllan 😎
Ser framemot mer teknik information.
// Conny
Svar från Måns H 2022-11-20 17:38
Tack Conny! Jag pillar vidare på kameran, försöker fixa till konstläder som lossnar i kanterna. Kanske dukumenterar lite och gör en uppföljare.