Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Rätt och fel sätt att göra rent kamerasensorn

Nu har DP Review efter omfattande försök med allt från eldkastare till fungerande metoder hittat den metod som "by far" fungerar bäst för att ta bort damm på sensorn.

https://www.dpreview.com/videos/1134966267/dpreview-tv-the-right-and-wrong-way-to-clean-your-camera-s-sensor?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

Jag har samma bedömning. Det hade limmat fast sig pollenkorn jättehårt på sensorn. Jag provade Apotekets blåstuta, funkade inte alls, Hama tuta, funkade lite, hemgjord spatel med Optinett våtduk, viss hjälp, samma spatel med mikrofiberduk och isopropanol från Kjell, viss hjälp, samma med destillerat vatten, (ett test jag ångrar) men lik förbannat många små små fläckar kvar.

Sen provade jag Pentax verktyg. 600:- plus frakt var lite dyrt tyckte jag. Köpte från Microglobe London för 375:- med frakt. Det var innan Brexit,  nu tror jag att Cyberphoto m fl svenska företag är lämpliga inköpskällor.



Man trycker ner polyuretankudden lagom hårt (som avtryckaren på kameran halvvägs), drar rakt upp, flyttar skräpet till ett litet block med lagom klibbigt papper som medföljer och upprepar proceduren tills man gått över hela sensorytan. I mitt extrema fall behövdes tre vändor för att få 99% rent. Kamerans dammvarning såg inget alls, men med provfoto f/22 mot vit yta och mycket kontrast i Photoshop fanns ett par prickar kvar.

Själva verktyget ska inte förbrukas, men lilla blocket med lagom klibbigt papper tar väl slut så småningom.  Jag kvar samma kit som jag köpte för 8 år sen och det fungerar.

Pentax Imagesensor Cleaning Kit O-ICK1 var namnet.

Inlagt 2022-05-03 08:48 | Läst 713 ggr. | Permalink

"Intressant, har aldrig använt klibb men har läst en del positiva recensioner om det. Jag har alltid använt våt spatel och en torr spatel, kostar 250:- för fyra set, oftast går det två per gång så 125:- per rengörning. Har man tre hus och rengör två/tre gånger per år så blir det ju några pengar. Om man använder klibbpinne så blir ju det billigare om det räcker med det. Har alltid varit rädd att det skulle sätta sig klibb på sensorn så att det bara skulle bli värre, men så är det tydligen inte"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, har aldrig använt klibb men har läst en del positiva recensioner om det. Jag har alltid använt våt spatel och en torr spatel, kostar 250:- för fyra set, oftast går det två per gång så 125:- per rengörning. Har man tre hus och rengör två/tre gånger per år så blir det ju några pengar. Om man använder klibbpinne så blir ju det billigare om det räcker med det. Har alltid varit rädd att det skulle sätta sig klibb på sensorn så att det bara skulle bli värre, men så är det tydligen inte
Svar från Måns H 2022-05-03 13:56
Förstår vad du menar. Teoretiskt skulle ju nån sorts tejp funka, men riskerna tornar upp sig, jag har aldrig försökt.

Det här är en kvalitetsprodukt och om priset satts mer överkomligt så skulle nog många använda den. Kollade nu på Cyberphoto. 849:- tar emot! Microglobe tar nu 44 pund och är utanför EU. Jag kollade på Ebay och från Japan går det att få den för 435:- inkl porto från en välrenommerad säljare. Sen riskerar man tull och moms.

https://www.ebay.com/itm/254252113015?hash=item3b329b5c77:g:0j8AAOSwsFheHrG~
Det påminner mig om mina skitiga sensorer. Jag har haft den där mojängen och tyckte den funkade bra. Sen slarvade jag bort den. Dags för en ny tror jag.
Svar från Måns H 2022-05-03 21:21
Hej Mattias! Jag har min kvar i kuvertet den kom i, än så länge ej borttappad.