Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Nya analoga kameror från Pentax?

Pentax var ett entusiastfabrikat par excellence* i Japan. Bra ergonomi, bra optik och gärna nätt format till överkomlig kostnad. Många var verkligen snygga. Produktplacering var väl knappt påtänkt, men hur det nu gick till använde Ringo Starr en Pentax Spotmatic i "A Hard Day´s Night",  tappade kameran i en vattenpöl och fortsatte knäppa, en produktplacering som nog sålde! Mellanformatarna var direkt bra, kompakterna många, och så fanns pyttesmå systemkameror för 110-formatet.

Numera ägs Pentax av Ricoh. Pentax är stort på glasögonlinser mm och tillverkar ju digitala kameror. Jag har själv en K-1 och en K 3 II. Bra ergonomi, vädertätning, bildstabilisering i kamerahuset och det finns bra optik. Men nyheterna duggar inte så tätt numera och allt färre tredjepartstillverkare av optik tillhandahåller objektiv med K-bajonetten. Var finns framtidstron?

Inför julen 2022 gick Pentax ut med en video om att utveckla nya analoga kameror. Gissningsvis är utspelet en markering av Pentax som varumärke och att det finns en vilja att bygga vidare på det.

Skärmdump.

Själva kunnandet är centralt. Det går inte att bygga mekaniska spegelreflexkameror utan erfarenhet om allt som ingår. De som kunde har gått i pension. Pentax samlar nu arbetsgrupper för att ta vara på deras kunskaper och försöka föra den vidare.

Skärmdump.

Inriktningen är på att börja med en kompaktkamera som instegsmodell, sen en SLR och sist det svåraste av allt, en helmekanisk SLR. Kamerorna ska få reservdelsförsörjning  och service.

Pentax har bara lovat att studera detta seriöst för att fatta beslut senare om vägen framåt verkar framkomlig.

Jag tror att Pentax att en K 1000 Limited, d v s en kvalitetsupplaga av den kamera som flest fotografer börjat med redan på fotoskolan, skulle kunna finna köpare. Den var inte Pentax snyggaste kamera, inte heller den minsta, och den kändes lite klonkig. Men den såldes mest och väldigt många tog den till sitt hjärta.

En K 1000 Limited skulle enligt mig ha samma mekanik som i de första helmetallvarianterna (fast kanske snävare toleranser, det kostar inte så mycket numera) och ha alla komponenter kompatibla med dessa. Det skulle ge reservdelsförsörjning för lång tid framöver. En adapter till M42 borde skickas med! Om det dessutom gick att ordna framåtkompabilitet till de senaste objektiven vore det inte fel.

Här nedan en Pentax Program A, en budgetvariant som introducerades 1984 av en mer avancerad modell. Att använda är den inte helt olik en Nikon F3, d v s man kör mest på elektronik för exponeringen, men det går att bestämma själv också. Kameran är påfallande liten och nätt. Jag köpte denna på Myrorna med öppet köp eftersom den inte fungerade, men med ett nytt batteri så gick den igång och verkar helt OK.

______________________________

* Nikon och Canon siktade på proffssegmentet, Pentax småbild mest på entusiasterna. Men innan nån går i taket så är det bäst att framhålla Minolta och Olympus som andra bra japanska entusiastmärken och att Yashica varit med väldigt länge.

Inlagt 2023-02-25 21:44 | Läst 924 ggr. | Permalink

"Ja, det verkar som om filmhajpen inte bara håller i sig utan ökar. Men det blir inte lätt att konkurrera med de billiga begagnade som ännu finns i mängd, och världsekonomiskt håller folk hårdare i börsen."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag undrar om inte detta är rosenröda drömmar? Mobilen dödar redan kompaktkamerorna, och sedan kommer kamerorna i mellanklass - och att tillverka avancerade kameror bara för proffs och mycket dedicerade amatörer blir svårt, gruppen är för liten för att bära en sådan produktion.
Sedan har vi ju det där lilla kruxet att kameror för film, behöver just film. Leica står i dagarna med skägget i brevlådan med sin återintroducerade mekaniska M6 för film - film som det är mycket svårt att få tag på.
Jag har hört rykten om att förhandsbeställningar på denna M6 har annullerats när spekulanter har fått klart för sig att det är mycket svårt att få tag på film.

Hoppas att jag har alldeles fel!
Wolfgang 2023-02-26 13:51
Peter, det hade varit kul, om en Contax rangefinder hade tillverkats på nytt och om priset hade varit rimligt!! Mvh Wolfgang
syntax 2023-02-26 15:14
En Contax II består av 730 delar efter 600 ritningar. 2200 måttuppgifter skall stämma, vilket då hanterades i 80 fasta kontrollrutiner....
Ja, du förstår.
Wolfgang 2023-02-26 17:11
Jag förstår! Jag har också hört att det omöjligt att bygga en ny Contaflex på grund dagens prisnivå. Mvh Wolfgang
Jag har en Pentax K1000 som jag köpte i början av 80-talet för just kr 1.000,- och den funkar fortfarande med alla sina slutartider fast jag aldrig har låtit renovera den! Detta är ovanligt, när det gäller andra kända kameramärken. Jag har lånat den till mitt barnbarn som då och då använder den. Jag har till den en 50:a och en 135:an med perfekta linser.
Det hade varit kul om Pentax hade kommit med en ny K-1000 och den hade kostat mycket mindre än Leica M6. Jag har inget problem med att köpa svartvit film som är mer intressant för mig än färgfilm.
Efterfrågan styr ju produktionen. Ilford har börjat tillverka även Kentemere och har en hel palett med sina egna olika filmer. Formapan satsar också och Adox har kommit igång. Kodak finns kvar, men är mycket dyrare än de andra. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-02-26 17:57
Jag hoppas ju också att Pentax lyckas återuppliva K1000. Dert finns snyggare modeller, det finns smidigare, men K1000 är ingen lyxgrej utan brux utan flärd

Den var ju i o f s en lågprismodell, men robust och pålitlig, och tillverkades i ett par miljoner exemplar. Tidiga helmetallutförandet verkar ha hållit bäst.

Enligt Wikipedia så lades tillverkningen ner efter en rekordlång produktion eftersom kostnaderna för monteringen ökat även i Kina dit man lagt monteringen och galvanometern som visade ljusvärdet blivit allt dyrare och svårare att få tag på. Det har nog blivit ännu mycket svårare nu.
Ja, det verkar som om filmhajpen inte bara håller i sig utan ökar. Men det blir inte lätt att konkurrera med de billiga begagnade som ännu finns i mängd, och världsekonomiskt håller folk hårdare i börsen.