Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ny utmaning: Fotografera Folkhemmet

26 oktober 2022 blir det skarpt läge att lämna in bilder för nya utmaningen: Fotografera Folkhemmet!  Att ta bilder av stadsmiljöer från folkhemsepoken, låt oss säga mitten av 1930-talet fram till (men inte inklusive) miljonprogrammets mest storskaliga och industrialiserade delar.

Wikipedia har en bra genomgång i den här länken:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Miljonprogrammet

Bilderna ska förstås passa inom Cityscapes inriktning, alltså varken gatufoto eller renodlat arkitekturfoto utan stadsmiljö. Svartvitt eller färg är valfritt. Lägg in din bild/dina bilder på gruppen Cityscapes. Se till att "Folkhemmet" finns med bland orden i rubriken. Notera plats och gärna lite uppgifter om motivet i tillhörande text.

Antal bilder: Fram t o m 26 oktober är det fritt fram att lägga in så många bilder man vill.

De som då lämnat in fler än tre (3) bilder får då bestämma vilka tre som ska gå vidare till domaren. Jag kommer att påminna om detta! Om nån inte väljer själv plockar jag ut tre bilder efter egen smak. You have been warned.

Söndag 30 okt kl 24.00 är sista dag för inlämning.

Frågor? Kontakta mig och jag svarar alla i gruppen.

Domaren är Tomas Nyström. Han är ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen, bor i Linköping, jobbar som planarkitekt i Norrköping och är intresserad amatörfotograf med egen kamera från 8 års ålder.

Under november tar han ställning till vilken bild han bedömer som bäst i denna utmaning, att fotografera folkhemmet.

Första pris: Medlemskap hela året 2023 i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och 4 nummer av medlemstidningen Byggnadskultur.

Tomas Nyström har åtagit sig att vara domare i utmaningen Fotografera Folkhemmet.

Inlagt 2022-09-05 10:09 | Läst 563 ggr. | Permalink

"Inte helt enkelt. Jag associerar folkhemmet typ 20-40 år bakåt i tiden. Såklart finns det ett folkhem också idag, men vad är det egentligen? Bra fråga, du menar det är det vi ska svara på? Hoppas du har det fortsatt fint på Gotland!/ Björn"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilket roligt sammanträffande. Huset på bilden, ”punkt husen” som de kallades om jag inte minns fel, där min mormor bodde i många år. Och där jag på våning 5 följaktligen spenderat många lov och helger under min uppväxt på 80-talet. En bra representation av folkhemmet i Norrköping och ett roligt initiativ.
Inte helt enkelt. Jag associerar folkhemmet typ 20-40 år bakåt i tiden. Såklart finns det ett folkhem också idag, men vad är det egentligen? Bra fråga, du menar det är det vi ska svara på? Hoppas du har det fortsatt fint på Gotland!/ Björn
Svar från Måns H 2022-09-06 00:01
Folkhemmet lanserades ju i ett tal av Hjalmar Branting 1928, men den här utmaningen i Cityscapes avser stadsmiljöer från den epok då "folkhemmet" började materialiseras i byggandet. Som jag och domaren ser det från mitten av 1930-talet fram till miljonprogrammets avarter, det alltför storskaliga byggandet från mitten av 1970-talet.

Tanken bakom utmaningen är helt enkelt att ta bilder av de miljöerna.

Det finns säkert miljöer byggda senare som visar samma tänk som under folkhemsepoken. Det fanns ju också föregångare som Röda Stan i Stockholm. HSB med Sven Wallander i spetsen byggde lägenheter där även arbetarna fick badrum.

Fint här på ön, men kort, båten till fastlandet går på torsdag.
Jag tycker utmaningen inte är helt enkel då det lätt kan bli mer arkitekturbilder än cityscapesbilder…märker jag…
Svar från Måns H 2022-09-10 09:39
Jovisst är det en utmaning! Men tolkningen är ändå fri, det kanske går att se det stora i det lilla eller hitta annan lösning.