Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mörkvitt

Fint väder i går måndag! Gnistrande vitt! Men kvart över fyra hade det hunnit bli nästan mörkt. Utsikten mot Lilla Karlsö över Gannarves skeppssättning  blev så här:

Fröjel, Gotlands västra strand. Pentax K-1 med SMC Pentax FA 1:2 35mm. ISO 800.

Inlagt 2021-11-23 08:48 | Läst 598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Synnerligen vackert!/ Björn
Svar från Måns H 2021-11-24 08:44
Tack Björn!
Vackert, Gotland skulle vara otroligt bra för astrofoto. Det är nog så mörkt att det går att få bra bilder med bara ett stativ och kamera förstås
Svar från Måns H 2021-11-24 08:44
Det finns nog trakter på ön där ljusföroreningarna är små. Å andra sidan är det ofta ganska mycket fukt i luften. Riktigt krispiga dagar kunde komma i september. Nätter vet jag inte så mycket om, men det finns fs- medlemmar som är ute och plåtar då.

Tack Peter!
Fint det här Måns!
Vad gäller Gotland, så blir jag mer och mer övertygad om att Gotland var en centralmakt under slutet på folkvandringstiden och i början av Vendeltiden! Det är inte bara Beowulfeposet som antyder det utan även andra källor! Men det är svårt att nytänka, även i historia! Och har man som historiker redan lagt sin ribba, så kan det vara svårt att tänka om!
/Bengan

Ps. En något förbisedd sak i sammanhanget är att det inte fanns, eller finns, några större rovdjur på Gotland, som varg, björn osv! Det betydde att man kunde låta fåren gå lösa, och vad det betydde för mat och klädestillverkning är nog lätt att förstå!
Svar från Måns H 2021-11-24 09:32
Tack Bengt!

Det fanns och finns örn som tar lammungar. Och räv. Men inte björn och inte varg, tack för det tycker jag! Tyvärr har någon/några självsvåldigt planterat in rådjur så fästingplågan ökar. Fästingar och TBE och borrelia tar fler människoliv än björn och varg.

Beowulf och Gotland är spännande!