Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Större flöde än i mannaminne i Motala Ström!

Ett mannaminne för väder är tre år*. Men SMHI har längre koll! Enligt SMHI pågår ett s k  femtioårs flöde. SMHI har utfärdat orange varning. Men visst är det  ovanligt att vårfloden inträffar mitt i februari!

Innan hela vattensystemet reglerades var det värre. Den våldsamma vårfloden i april 1788 skapade stor förstörelse bland stadens broar. Den raserade fyra av Bergsbrons stenvalv, störtade Gamlebro i djupet och ryckte bort Holmbron. Endast Saltängsbron lyckades man med stor svårighet rädda. 

I måndags såg det ut så här i Industrilandskapet mitt i stan:

1. Har aldrig sett sånt flöde!

Alla bilder med Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.

2. Vattnet någon meter högre än vanligt och strömmar vilt. 

3. Fotograf med riktig kamera dokumenterar

4. Plåtning förbereds.

5. Tagning!

6. Dammluckorna brukar vara stängda eftersom flödet dirigeras genom vattenkraftturbiner i underjorden. Nu släpps mycket vatten fram. Brunfärgat av jord från Östgötaslätten.

_________________________________________________________________________________

* Källa kåsören Red Top (Lennart Nyblom) i Dagens Nyheter.

Inlagt 2024-02-21 10:05 | Läst 723 ggr. | Permalink

"Vilket otroligt vattenflöde du visar och jag önskar att jag kunde åka dit, men det är lite i längsta laget. Krafterna är respektingivande, minst sagt. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Häftiga bilder! Finns det inga risker på dagens hus och grunder vad gäller den här vattenströmningen/vattentrycket?
Har kommunen koll på det?
/B
Svar från Måns H 2024-02-21 12:02
Visst finns risker! Källarfönstren i Arbetets Museum så nära att komma under vatten att representanter för Holmens Kraft larmade museets chef och de ser nu till at inte ha oersättliga saker i källaren. Nedströms, efter utloppen där det normalt råder havsnivå ser vattnet nu att forsa nån meter högr än vanligt.

Hus och grunder prövas nu. Eftersatt underhåll kan straffa sig.
Benganbus 2024-02-21 15:51
Vi planerar besök på Museet, kanske bäst att kolla så det står kvar innan! ;)
/B
Ps. Gärna fler legesrapporter i ämnet! :)
Svar från Måns H 2024-02-21 18:06
Det byggdes för hundra år sen och i syfte att stå kvar! Men om källaren blir vattenfylld kanske dom inte har öppet i resten av huset. Så inte fel att ringa o kolla.
Hej Måns,
Undrar om detta har någon betydelse för landets grundvattennivåer?
SMHI har väl koll på det också, eller är det stadsgeologerna som håller koll på det.
Stövlar är bra att ha i dessa tider.
Heders
Bob
Svar från Måns H 2024-02-21 12:04
Jag har inte rätt koll ------ träffar professor emeritus från SMHI Sten Bergström från SMHI snart och ska fråga.

Generellt gäller väl att grundvattnet fylls på bäst vid en långsam snösmältning så att vattnet hinner sippra ner,
ztenlund 2024-02-21 12:24
Just plötsligt höga flöden gör nog i sig inte någon stor skillnad, men det har varit rätt mycket nederbörd under ett bra tag nu, så nog har det haft en positiv inverkan.

SGU:
https://www.sgu.se/grundvatten/grundvattennivaer/aktuella-grundvattennivaer/

Där ser man också att de små magasinen, föga förvånande, reagerar snabbare än de stora (se respektive flik).
Svar från Måns H 2024-02-22 18:19
Grundvattnet fylls på mycket bra just nu bedömer Sten Bergström.
Magnifikt! Skulle vara kul att se i verkligheten.
Bra att du redovisar lite mer än "mannaminnet", det vill säga flödet år 1788.
Folk glömmer gärna bort att när det exempelvis meddelas att; "det har inte regna så mycket på 80 år" - så innebär den informationen även att det för 80 år sedan regnade just så mycket - eller mera.
Svar från Måns H 2024-02-21 12:07
Det är faktiskt inte bara kul utan lite läskigt också att gå på dom där gallerdurkarna med vattnet forsande nära under fötterna.

Och visst, flödet i Strömmen har varierat från noll (isstopp) till ännu mer än så här.
ztenlund 2024-02-21 12:14
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/historiska-oversvamningar/1900-oversvamning-i-fyrisan-1.12894

Upplands Venedig... ;)

Ett mer sentida exempel från samma härad, men det är snart elva år sedan, så det har nog utgått ur det allt kortare mannaminnet:
https://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/fran-a-till-alv-eller-det.htm
Svar från Måns H 2024-02-21 12:29
@Martin: Intressanta länkar från Uppsala, en historisk och så din nutidshistoriska!

Båda från april. Finns vårflod från mitten av februari dokumeterad på liknande sätt?
syntax 2024-02-21 13:09
Problemet med dokumentering i gamla tider är att det inte föregick någon vetenskaplig verksamhet att tala om på området. Om man utgår från det källmaterial som ändå finns, det vill säga nedteckningar som har bevarats i adelssläkternas familjearkiv, och prästernas anteckningar i kyrkoböckerna (som hade formella krav på sig) - så har det förekommit vårfloder av detta slag, och mycket värre. Det man främst kan nämna är den stora väderkrisen i slutet av 16oo-talet som fick svåra verkningar för samhällets funktion i det stora hela, och det extremt turbulenta vädret på 1740-talet och på 1770-talet.
Jag har behandlat ämnet lite kort i textdelen i den länkade bloggen här:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ur-led-var-tiden.htm

Det finns alltså en välgrundad anledning att utgå ifrån att vårfloder av detta slag, och värre, har förekommit historiskt med jämna mellanrum.
Svar från Måns H 2024-02-21 18:13
Har läst den bloggen!

Det finns metodsvårigheter också med de historiska mätningar som gjordes noga och dokumenterades noga. Skeppen var mycket lägre än dagen fartyg så temperaturmätningarna skedde närmare vattenytan. Och som bekant så har miljön kring exempelvis Observatoriekillen i Stockhlm ändrats från närmst lantlig till mitt i stan. Och så vidare.

Det kanske behövs 25 år till att mejsla ut detaljer och återkopplingar.
Mäktigt! Ser ju också i Stockholms Ström/Norrström att det har tappats ovanligt mycket vatten från Mälaren sen regnovädret 'Hans' drog förbi i augusti.. Avtappningen har pågått nästan oavbrutet sedan dess, förutom ett par veckor när vi hade 'köldknäppen' kring Jul och ett par veckor framåt. Om Atlanten fortsätter att ha rekordhöga temperaturer även framöver, och därmed laddar lågtrycken med mer fukt/nederbörd, så tillhör väl det här det man brukar kalla 'det nya normala'.. Hälsn!
Svar från Måns H 2024-02-21 12:22
Svårt detta med väder och klimat! För typ 25 år sen spådde Scientific American att det skulle ta 50 år innan vetenskapen hade fullt grepp. Nu har väl vetenskapen hyfsat grepp, men mycket återstår att få grepp om.
ehrsa 2024-02-21 12:51
Så är det, man visste inte så mycket för 50 år sen, nu vet man mer! Atlantens temperatur har man tydligen bra koll på sen 50-talet i alla fall har jag hört via radions klimatjournalistik (P1), och temperaturen har i stort sett ökat sedan dess.. Med varmast hittills under 2023, som laddar lågtrycken med mer vind och nederbörd.. Stekenjokk slog ju vindrekordet 'nyligen' för Sverige sedan mätningarna börjat här, likaså Norge slog sitt nationella vindrekord vid samma lågtryck! Sedan vad Atlantens höga temperatur beror på, ja de flesta som inte är 'faktaresistenta' ser nog den allmänna uppvärmningens orsaker till den uppvärmningen, och stavas CO2, tills annat bevisas.. Hälsn!
Svar från Måns H 2024-02-21 13:15
Samtidigt saknas ännu grepp om vad som händer när ett lager kallt smältvatten hamnar ovanpå det varmare vattnet (bl a Golfströmmen) i norra Atlanten. Globalt sett en liten detalj men betyder mycket för norra Europa och inte minst Sverige.

(I mikroskala har jag upplevt det i Antalya södra Turkiet. Det var väldigt varmt i luften, men översta decimetrarna badvatten var kalla p g a utflöde av kallt grundvatten. Kallt sötvatten flyter ovanpå varmt kallvatten om det inte blåser så hårt att vågorna rör runt.)
syntax 2024-02-21 13:26
Bra att du nämnde detta med olika vattenlager!
Är det någon som tror att forskarna ror runt och mäter med sänktermometer avseende vattnets temperatur? Nej - dom utgår från rätt svajiga satelitmätningar av ytskiktet. Dom sitter alltså på sin rumpa framför skärmen och approximerar och interpolerar.
Jag är inte överdrivet imponerad av den verksamheten.
Dramatiskt!
Fina bilder, spännande miljö.
Svar från Måns H 2024-02-21 18:00
Tack Thomas!
Vilket otroligt vattenflöde du visar och jag önskar att jag kunde åka dit, men det är lite i längsta laget. Krafterna är respektingivande, minst sagt.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-02-21 22:02
Tack Lena! Respektingivande, absolut.

Sen typ trettio år leds mesta vattnet i en vattenkrafttunnel under stan och nu vill det till att den och allt annat fungerar.
Var just i Norrköping i går och imponerades av vattenflödet. Konstaterade att jag inte sett så högt flöde någon gång men det säger inte så mkt som om du säger det, Norrköpingsbo sen länge. Utmärkta bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2024-02-22 18:28
Hej Björn och tack för bildomdömet! Jag har ju sett Strömmen både torrlagd med fullt flöde, nu mer än jag sett nån gång. 230 - 240 kubikmeter per sekund ..... genomsnittsflödet är 92 kbm/sek.