Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Matteus kyrka återinvigd 2022

Helgo Zettervall var en av det senare 1800-talets mest produktiva och framgångsrika arkitekter. Med tiden blev han omstridd för sina kyrkorenoveringar. Han försökte inte bevara det som fanns, utan byggde om till det som det enligt honom borde ha sett ut från början. Han blev också omstridd för en del nybyggen. Använde t ex cement och äkta sten om vartannat. Men oj vad fint det kunde bli, som Matteus kyrka i Norrköping.

Församlingen hade vuxit och behövde delas, det kom order uppifrån om det. Då behövdes en ny kyrka. Det tog decennier innan projektet tog form. Till slut valde intressenterna en plats utanför det nyligen rivna tullplanket. Andra tyckte att det var väldigt långt bort. Som en kompromiss förlades entrén och tornet i riktning mot staden, d v s österut. Därmed kom koret västerut. Praktiskt men svårsmält. Kyrkan blev Östergötlands största, större än Domkyrkan i Linköping, och rymmer 1400 platser.

Då jag såg den kring 1990 var interiören svartbrun av 100 års vaxljuseldning. Allt var så mörkt. För några år sen beslutade församlingen och pastoratet och stiftet och Svenska Kyrkan att renovera den. 1400 platser behövs för det mesta inte, så en möjlighet var att minska ner kyrkorummet för att få plats med en ordentlig sakristia, församlingslokaler mm. Men efter noggranna överväganden valde man att bygga till kyrkan för att inrymma de funktionerna och bevara och återställa själva kyrkorummet

Det blev väldigt fint. Otroligt nog fanns helt intakt oljefärgsmålning kvar innanför allt sot, så taket har kunnat återställas till originalskick. Efter en del diskussioner har man också isolerat ovanpå, det ska nog fördröja framtida nedsmutsning.

Från början fanns gasljus. De är sen länge ur drift. Nu finns energisnål LED-belysning där uppe vid valven. Den tänds vid högtidliga tillfällen. Snyggt, på gränsen till pråligt men enligt min uppfattning inte över den gränsen.

Jag tog den här bilden mars 2022. Kören där framme övar inför återinvigningen. Nu har jag gjort i ordning bilden och lagt in den på Wikipedia, dels artikeln om Matteus kyrka, dels till Wikimedias tävling Wiki Loves Monuments.

Pentax K-1 med Pentax FA 35 mm f 2. Stativ. DNG-filen framkallad och försiktigt justerad i Affinity Photo.

Inlagt 2022-09-22 10:24 | Läst 1539 ggr. | Permalink

"Vacker kyrka och bra fotograferad! Zettervall har ritat även annat än kyrkor, t ex fasaden av rådhuset i Malmö. Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen vackert!
Inget fel på Zetervalls självkänsla: Bygga om till hur det BORDE ha sett ut... :-)
Svar från Måns H 2022-09-22 10:53
Den inställningen var han inte ensam om, inte heller först.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Viollet-le-Duc

Zettervalls självkänsla var inte obefogad. Han var oerhört kompetent hela vägen från undergrund till byggnad upp till tornspirans topp och samtidigt historiskt bevandrad och hemma i liturgin. Matteuskyrkan har en bitvis snudd på genial byggnadsteknik för att hålla kostnaderna nere utan tumma på kvalitén. (Läktarna ingår i stomkonstruktionen på ett sätt som jag inte begriper, men dom som begriper hyllar.)
syntax 2022-09-22 11:01
Är man i grunden kompetent, så är en välutvecklad självkänsla en naturlig konsekvens. Ändå - för mig som historiker är; "vad saker och ting BORDE ha varit" lite knepigt.
Svar från Måns H 2022-09-22 11:59
Restaureringsideologierna varierar.

Jag tycker att man ska ändra så lite som möjligt på det som finns. Dom som rev kyrkorna och byggde upp dom som de borde varit gick onödigt hårt fram, även om det blev fint (som Zettervalls verk i Uppsala Domkyrka) tappade man ju mycket historia och autenticitet.

Fredriksson Arkitektkontor här i Norrköping med i det här fallet Felix Freudenthal Lotz som ansvarig arkitekt klarar ofta avvägningen mellan bevarande, reparation, återställande och att få in nya funktioner väldigt bra.
ericborgstrom 2022-09-22 17:20
Lunds domkyrka blev pampig och även vacker tycker jag som växt upp ett kvarter därifrån. /Eric
Svar från Måns H 2022-09-22 18:20
@Erik:

Jag jobbade ett år vid Krafts Torg och blev helt tagen av domkyrkan. Massiviteten, åldern, den kompakta stämningen inne i kyrkan. Då visste jag ju inte att Georg Brunius bokstavligen byggt om kyrkan, stenarna var staplade bredvid, men tycker fortfarande att resulatet övertygar.
Intressanta tankar om Zetterwall. Har alltid sett honom som den store domkyrkomarodören. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-09-22 18:28
Tack Nisse!

Jag är påverkad av min eminente professor Göran Lindahl på konsthögskolans arkitekturskola. Han tyckte att reaktionerna mot Zettervall spårat ur. Att det faktiskt fanns väldigt mycket att ta vara på. Han ifrågasatte hur det skulle gå till att ta bort det Zettervall satt sin prägel på i Uppsala Domkyrka, d v s det mesta, och återskapa det som funnits innan. Det finns ju ingen autentisk materia att ta fram.
Vacker kyrka och bra fotograferad! Zettervall har ritat även annat än kyrkor, t ex fasaden av rådhuset i Malmö.
Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-09-23 17:53
Tack Wolfgang för omdömet om fotot!

Zettervall har ju ritat mycket. Inte minst i Lund. Norra Latin i Stockholm är ju en stor och mycket bra byggnad, nu konferensanläggning.
Den är mycket fin! Väl gjort. Lite känsla av katedral minor, osäker på stilen då jag inte är så bra på det, kanske en blandning nordisk och kontinental?
Svar från Måns H 2022-09-24 20:06
Tack Stefan!

Stilen kallas nygotik. Den fann sin inspiration i medeltida gotik (som inbland kallas spetsbågestil eftersom valven ofta var spetsiga upptill, inte rundade som i den tidigare romanska stilen).

Katedral minor är träffande, kyrkan är Östergötlands största, större än Domkyrkan i Linköping.

Svenska Wikipedia har en lättillgänglig och bra artikel om gotik:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotik
Matteus kyrka var min församlingskyrka på 50- och 60-talen och jag tyckte då att det var en stilig kyrka. Att den var Östergötlands största kyrka visste jag dock inte. Jag fär nog ta mej dit någon gång när jag besöker Norrköping för att skåda kyrkan i sin upprustade glans.
Jag tittar in i din blogg då och då, inte bara som gammal norrköpingsbo utan även som pentaxägare och ny användare av Affinity Photo.
Svar från Måns H 2022-09-28 18:46
Hej Sten! Jag bodde mittemot kyrkan kring 1990. Då var den förvisso stilig utanpå men väldigt mörk inuti. Jag fattade inte ens att det var målat trätak där uppe, allt var bara brunsvart.

Jag har ju i stort sett lyckats migrera till Affinity. Har Adobe Bridge 2022 som länk mellan datorns arkiv och Affinity. Det funkar hyfsat, men eftersom Bridge inte klarar Apple M1 måste jag köra med Rosetta 2.

Efter en period med Nikon så blev det Pentax igen för min del då K10D kom. Nu har jag K3 II och K1.

Om du börjar bli pigg på att lägga in bilder är du välkommen till Cityscapes. Det finns plats för fler bilder från Uppsala!
bildsten 2022-09-28 21:18
Jag har någon gång tänkt att gå med i Cityscapes. Gatufoto, stadslandskap och arkitekturfoto lappar över varandra och jag sysslar med alla tre, bland mycket annat.

Jag hade (och har den kvar) en Spotmatic men fick en Canon A1 av min svärfar när hans syn blev sämre. Det blev ytterligare en A1 och en F1 med tiden men min första DSLR blev en K100D som efter några år följdes av en K5. Men jag har också flera Sonykameror som kan använda både Takumar/Pentax och Canonobjektiv med hjälp av adaptrar.

Jag använder Affinity ibland istället för min gamla PS CS4, men får nästan alltid bättre resultat med PS vid rawkonverteringen via DNG converter. Men jag har använt PS i över 20 år så mycket sitter väl i fingrarna. Jag irriterar mig också på att Affinity-filerna blir så hiskeligt stora och att de inte går att se i något betraktnings- och urvalsprogram i Windows vad jag känner till. Jag använder Faststone Image Viewer för urval och startar PS, Sony Edit, Affinity och Bridge mm inifrån det programmet som dessutom kan användas för redigering och batchkonvertering mm.