Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Machiavellis "Fursten" inne på anstalterna

"Fursten" är nu en av de mest utlånade böckerna i landets ungdomsvårdsanstalter och fängelser. Hur har en bok som skrevs 1513 hamnat i den positionen?

Kring år 1500 hade florentinaren Niccolò Machiavelli ungefär samma ställning som Henry Kissinger hade i kalla krigets USA. Maktens rådgivare och ambassadör. En  tidigare furstesläkt återtog makten. De nya härskarna lät häkta Machiavelli, han torterades och klarade sen med nöd och näppe att undgå dödsdom. Frigavs, flyttade till familjens gård ovanför Florens och skrev "Fursten". Av förordet att döma var syftet att komma igen som maktspelare. Men det blev inte så. Boken gavs ut fem år efter hans död.

Då bestod Italien av stadsstater. De förde ofta krig mot varann. Inne i städerna hade adelsfamiljerna egna torn att ta skydd i under grannfejderna. San Gimignanos stadssilhuett domineras ännu av tornen. Boken handlar om att överleva och styra där ingen är att lita på. 

(Visby har likheter. Stadsmur, torn som sticker upp och en historia som innefattar mycket! En länsherre i Visby, Søren Norby, slutade sina dagar 1530 utanför Florens då han deltog i en belägring där.)

Visby befäst stad

"Fursten" gnistrar av intelligens och insikt i maktens villkor. Den blev omedelbart kontroversiell. Många tycker fortfarande att den uppmanar till lömskhet och svek, andra att den är ytterligt cynisk och några att den helt enkelt är realistisk.

Jag fascineras av den utstuderade bristen på moraliska värderingar. Vad som är gott eller ont diskuteras inte alls. Inget om hur saker och ting borde vara,  eller borde bli. Bara vad hur saker och ting är.

Den som vill bli furste får släppa allt utom att manövrera för att bli furste. Den som lyckas bli furste måste först och främst överleva. Är han ute och rider måste han tänka på att fienden kan komma bakom nästa krök. Hemma i palatset finns ingen att fullt ut lita på. Lyckas han vinna territorium ska han flytta dit för att markera att han tänker behålla det. Om fursten är god eller åtminstone framstår som god är bra för att få folkets stöd. Men han ska ta till kniven vid behov. En uppstickare som hittas skuren i två delar på torget är en effektiv markering.

Att vara som det heter med dagens språkbruk "naiv" är helt fel. Machiavelli ägnar ett helt kapitel åt en framgångsrik kondottiär som tappar sin far påvens stöd, ballar ur och i desperation börjar tro på löften. Han dog 31 år gammal fråntagen sina kläder. Den som litar på motståndaren går under.

Världen har så sakteliga förflyttat sig i en riktning där krig ska undvikas. Krigsmakt heter numera försvarsmakt. Våra städer är inte längre muromgärdade. Befästa privatpalats med egna soldater förekommer inte, möjligen att några bor i svårintagliga hus och anlitar väktare. Staten har våldsmonopol.

Eller hade. Nu strider gängkriminella om marknader, makt och revir och lejer utförare där de kan. Som på Machiavellis tid. Då de tas in till ungdomsvårdsanstalter eller fängelser lånar de "Fursten". Den har blivit deras referenslitteratur. 

Att interner läser "Fursten" är nu bara att konstatera. Något för fler att läsa? Absolut! Den är ganska tunn, cirka 190  sidor, och tämligen lättillgänglig. Man kan vara, eller försöka vara, en god människa och samtidigt verkligen ha nytta av att läsa detta banbrytande verk från 1513.

 ___________________________________________________________________

Bilden från Visby © Måns Hagberg. San Gimignanobilden © Wikipedia/Liga Due. Porträttet fritt att använda enligt Wikimedia.

Inlagt 2024-07-12 12:11 | Läst 540 ggr. | Permalink

"Tack för tipset? Visst kände jag till boken men har inte läst den. Den skall jag köpa och läsa ASAP. Mvh Sven"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för tipset? Visst kände jag till boken men har inte läst den. Den skall jag köpa och läsa ASAP.
Mvh Sven
Svar från Måns H 2024-07-12 20:06
Du blir i gott sällskap om man tycker att Emmanuel Macron är gott sällskap. Hans masteruppsats på universitetet behandlade Machiavellis och Hegels filosofi.
Jag läste den för mycket länge sedan. Det är ingen uppbygglig litteratur. I den mån de gängkriminella inte redan tillämpar Machiavellis ideer så kommer de att göra det när de kommer ut.
Svar från Måns H 2024-07-12 20:20
"Fursten" är absolut inte uppbygglig litteratur!

Jag hörde för rätt länge sen en radiodiskussion om de väsensskilda bedömningarna av boken på svenska universitet. De unga studenterna tyckte att den var förfärlig. De som läste vidare efter att ha varit ute i yrkeslivet några år tyckte att det som står stämmer med hur det är.

I dagens läge tror jag att det skulle vara bra om de som har att hantera de kriminella läser boken. Samhället måste få bukt med gängkriminaliteten och behöver förstå hur dom tänker och funkar.
Referenslitteratur skriver du - bra uttryckt. Hade i realskolan en lärare i historia som länge, noggrant och ytterst livfullt undervisade om just denna italienska sen medeltidshistoria, stadsstaterna, politik och kamp. Jag tror vi elever aldrig kan glömma denna undervisning.
Svar från Måns H 2024-07-13 21:07
Bra lärare! Själv läste jag Fursten sedan jag hört om boken och diskussionerna kring den i radion.

Till exempel att Fredrik den store av Preussen skrev boken Anti-Maciavel 1740. Enligt honom smittade boken av sig på många härskare runt om i Europa med ett virus som gjorde dem till makttörstande monster med extremt låg moral och ett totalt förakt för sina folk. Usch!

Strax efter bokens utgivning startade han själv ett överfallskrig och vann! Sen byggde han upp sitt lilla land till en stormakt.
Mycket intressant blogg.
Hälsningar Halina
Jag tror det finns en viss omedvetenhet här och var! ;)
/B