Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Lyckats göra Wikipediaartikel om Mästerby komministerboställe

Då man lägger in bilder i Wikipedia så kan frivilliga krafter se till att koppla ihop bilderna med en befintlig artikel eller göra en ny. Men inte alltid. Förra året plåtade jag komministerbostället i Mästerby på Gotland. Knackade på, en vänlig dam öppnade och visst, det var okej att fotografera åt Wikipedia. Huvudbilden var inte helt lätt att få till, det behövdes stativ, shiftobjektiv, tur med ljuset och en del efterarbete.

Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm

Sen lade jag in bilderna på "Wiki loves Monuments". En bild på ladan kom med på en lista, men inget mer. I går försökte jag på egen hand och lyckades få ihop en artikel! Här kopia på artikeln:

"


I Mästerby socken på Gotland finns ett så kallat komministerboställe. Det var en boplats för kyrkoherdens närmaste medarbetare. (Sveriges mest kända komministerboställe är Råshult i Småland där Carl Linneaus föddes och växte upp.)

Länsstyrelsen utnämnde år 1997 bostället till byggnadsminne. Det har beteckningen "Fjäle komministerboställe i Mästerby" och har fastighetsbetckning Mästerby Fjäle 1:4. Det hör till Gotlands viktigaste boställen och är det bäst bevarade av denna typ.

Huvudbyggningen uppfördes under 1800-talets första hälft. En envånings parstuga i kalksten med sadeltak utan gavelutsprång. En flygel är sammanbyggd med huvudbyggnaden. Deras strama arkitektur är typisk för Gotland för denna tid. På tomten finns en samtidigt uppförd lada.

"

Det finns bildtexter också men ni fattar säkert ändå!

______________________

PS. Två timmar efter det att jag lade in artikeln som den ser ut ovan ingrep admonistratören Yger och städade upp den. Den blev kortare och det står inget om vad komminister är. Yger är en fenomenal administratör med hundratusentals kollar och korrigringar. Så här ser artikeln nu ut i Wikipedia:

Mästerby komministerboställe i Mästerby socken på Gotland utnämndes 1997 av Länsstyrelsen i Gotlands län till byggnadsminne. Det har beteckningen "Fjäle komministerboställe i Mästerby" och har fastighetsbetckning Mästerby Fjäle 1:4. Det hör till Gotlands viktigaste boställen och är det bäst bevarade av denna typ.

Huvudbyggningen uppfördes under 1800-talets första hälft. En envånings parstuga i kalksten med sadeltak utan gavelutsprång. En flygel är sammanbyggd med huvudbyggnaden. Deras strama arkitektur är typisk för Gotland för denna tid.

På tomten finns en samtidigt uppförd lada.

 

Inlagt 2024-11-03 10:02 | Läst 252 ggr. | Permalink

"Javars, jag skulle kunna bo där också! ;)) Fina bilder och kul att få till en fin artikel! /Komminister von Knorring."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Javars, jag skulle kunna bo där också! ;)) Fina bilder och kul att få till en fin artikel! /Komminister von Knorring.
Svar från Måns H 2024-11-03 13:22
Hej Tommy! Ett par timmar sen jag lagt in artikeln städade administratören Yger upp den och tog bort allt om komminister och exemplet Råshult.

År nu genuint osäker på vad komminister står för!

Bostället är iallafall fint, det är jag säker på.
Tovok 2024-11-03 13:30
Enl. SAOB, (det gäller ju att ha tillförlitliga källor!) :)
Person som innehar ordinarie prästerlig tjänst i ett pastorat (i moder- l. annexförsamling) utan att vara pastoratets kyrkoherde (förr äv. utan att hava sin tjänstgöring förlagd till kapellförsamling).
Med (Ko-) minister, alltså! :)
/Tommy.
Svar från Måns H 2024-11-03 19:09
Hej Tommy! Tack för SAOB!

Ska försöka sätta mig in i komministerboställenas historia tillräckligt för att kunna sätta in några meningar i Wikipediaartikeln.

Sen nåt år stavar jag mig igenom "Prästerna" av Gunnar Wetterberg. Tjuvtittade nu på sid 228. Där står det om "Kaplanernas ställning regleras". Stort skeende i slutet av 1600-talet.

Deras uppgifter förtydligades (medtjänare i ordet), avlöningsfrågan reglerades, och att de som inte hade egna boställen skulle få sådana. Kaplaner kallade sedermera komministrar.

Wetterberg hänvisar till 1686 års kyrkolag, kungliga brev och 1681 års löneförordning som kom att gälla till 1862.
Snyggt fotat och stilen känns igen från barndomshemmet. Flygeln såg ingefär ut så fast oputsad.
Trodde att kominister var ett annat namn på lantbrukssminister ;))
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2024-11-03 17:46
Tack Gunte! Du bodde kanske både fint och lite omodernt? Ko-minister stämmer inte i detr här fallet, det saknas ett"m".
Språk år svårt vad gäller komminister! Om det nu är så? ;)
Men jag kommer ihåg en film, "Fritz the Cat", där några poliser slår med batonger på en demonstrant! Demonstranten skriker, "slå mig inte, jag är ju antikommunist!"
En av poliserna säger då, "Jag ger fasen i vilken typ av kommunist du är!"
B)
Svar från Måns H 2024-11-03 19:28
Kollade SAOB som anger "[avnylat. comminister, eg.: medtjänare, av com (se KON-) o. minister, tjänare (se MINISTER)]"

Intressant med ord. Jg har inte tänkt på minister som tjänare men föralldel, statsministern är statens tjänare och miljö- och klimatministern borde vara klimatets tjänare. Ecklestiastikministern hade många uppgifter men det ingick ju att vara de kyrkliga angelägenheternas tjänare.

(Har inte sett filmen men kände igen kommentaren, den blev viral!)
Används inte förkortningen VDM (Verbi Divini Minister, dvs Guds Ords Tjänare) som tillägg till prästers namn längre? Därav följer ju rimligen att en komminister är en "medtjänare"...

Och, rimligen borde en "magister" ha en högre status än en "minister" om man ser det rent språkligt.
Svar från Måns H 2024-11-03 21:32
VDM, vet ej. Tommy kanske vet?

"Medtjänare" stämmer i betydelsen ordets medtjänare.

Jag kollade på "magister" i SAOL och oj oj oj vad med betydelser! -
Tovok 2024-11-03 21:58
Nja, det finns de som använder VDM, men det är ingen officiell titel. "Gud ords tjänare" är ju något en är om en är präst! :) Det poängterar prästens roll som predikant. Skillnaden mellan kyrkoherden och komministern numera är att kyrkoherden är chef och leder en församling eller ett pastorat (flera församlingar som hör samman), om en förenklar det hela lite...! :) /Tommy.