Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kulturkanon

Nya kulturministern Parisa Liljestrand dömdes omgående ut av dem som inte hade en susning om vem hon är. Som DN:s kulturchef Björn Wiman skrev, i dessa sammanhang är Parisa Liljestrand inte ett oprövat kort, hon är inte ens ett kort.

Dom som känner henne tycker att hon är jättebra. Även politiska motståndare tycker så. Jag tror det kan bli bra. Sverige behöver en sån lärare. Känner vibbar som från Bengt Göransson, sosse med framtoning som en folkpartistisk folkhögskolerektor och som  blev den förste och kanske bäste innehavaren av kulturministerposten.

Och så är det ett himla liv kring kulturkanon. Kulturkanon syftar ju oftast på konst och litteratur och musik. Här en riktig kanoncanon, Pachelbels Canon i D-dur, Orchestre de Chambre de Toulouse, dirigerad av Louis Auriacombe (1968). Man behöver ha ett attention span om fem minuter, det är länge! men spänn av, koppla av och lyssna!

https://www.youtube.com/watch?v=I8GLu7P2ClM

Jag som är mest intresserad av byggnadskultur har funderat på en byggnadskulturkanon. Här mitt förslag:

1. Ales stenar får representera forntiden och kontakten med havet

2. Visby innerstad får representera medeltiden och städerna

3. Vadstena Slott får representera kungamakten

4. Röda stugor får representera folkets byggnadskultur

5. Stockholms stadshus får representera städernas självstyre

6. Kiruna kyrka får representera svenska kyrkan

7. Olidans kraftverk i Trollhättan får representera industrin

8. Byggnadsstyrelsens trevåningshus (en sorts typhus) får representera folkhemmet.

9.

10. Masonithyddan Ingvar Kamprad byggde för IKEA:s avgående post får representera företagsamheten.

-----------

Jag lämnade nr 9 tom. Kommentera gärna listan! Lägg gärna in ett förslag på vad som borde stå på nr 9 (eller högre upp eller längre ner.)

Inlagt 2022-10-23 09:12 | Läst 1219 ggr. | Permalink

"Parisa Liljestrand är okänd bland allmänheten, men det var ju även Tage Erlander, när han blev stadsminister 1946. Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns.
Jeg er ikke klog nog til at komme med forslag eller kommentarer til din liste, men jeg elsker dit fotografi - både motivet, kompositionen og farverne - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Måns H 2022-10-23 17:47
Mange tack för din kommentar!

Jag tog bilden 1973 med min Pentax S1a och kitobjektivet Takumar 55mm f2,2 och Kodachrome 64. Här är den reproducerad från omslaget till "Visby, staden inom murarna", en utredning om bevarande av staden. Den ser ungefär likadan ut nu.
Hej Måns, trevligt ämne. Föreslår gruvlaven i Blötberget som får representera gruvnäringen och grunden till den svenska industrin, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-10-23 17:53
Intressant förslag! Hittade fina bilder på laven ifråga, fastnade särskilt för den svartvita från 1957:

https://www.fotosidan.se/blogs/khaladsphotoblog/ludvika-vart-att-fota-i-blotberget.htm
9 Ådalstunneln visioner kontra verklighet
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/%C3%85dalstunneln
Svar från Måns H 2022-10-23 22:22
Det tog ett tag innan polletten trillade ner!

Representera stora visioner som bidde en tumme.

Tack Bengt!
Jag har lyssnat på Pachelbels kanon som representerade barockmusiken före J S Bach och tillhör numera popkulturen. J S Bach hade organisten och kompositören Pachelbel som förebild.
När det gäller nr 9 så kom jag tänka på Malmbanan som får representera Svenska Järnvägen.
Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-10-24 20:40
Hej Wolfgang! Pachelbergs kanon var ju väldigt populär för 50 år sen och kanske som du säger tillhör den kanske popkulturen. Jag gillar den!

Malmbanan ...... slår an särskilda strängar hos mig eftersom min morfar var med och byggde banan och sen blev ellokförare och körde på den.

Malmbanan är ju rätt lång, men Stora Bältbron är ju med i danska kanon så där har vi ett exempel......
Wolfgang 2022-10-25 00:17
Jag gillar ju Malmbanan som var en bedrift att bygga under den långa vintern. Kirunafotografen Borg Mesch har dokumenterat byggandet med storformatskameran. Jag har åkt den från Kiruna Abisko och från Abisko till Narvik flera gånger. Häftigt att Din morfar var med att bygga den och sedan blev lokförare! Utan Malmbanan hade det varit svårt att flytta malmen från Kiruna under hela året, och den är ju Sveriges "guld" som har genom exporten gett stora inkomster till Folkhemmet. Kvaliteten är av världsklass! Mvh Wolfgang
Vet absolut inget om kulturministern, men förnamnet lät intressant när jag läste utnämningarna, de flesta glömde jag annars omedelbart. Undrar vad hennes lista är, eller vad hon satt på nr 9? Hoppas hon får jobba ifred i vart fall utan onödiga gliringar. Pachelbels kanon är alltid bra. Vet inte själv om nr 9 - Öresundsbron som binder folk samman?
Svar från Måns H 2022-10-24 20:49
Jag vet inte heller nåt om Parisa, utom det jag läst efter utnämningen.

Det blir ett himla liv även framöver. SD har fått igenom idén, hon är kvinna och har iransk bakgrund.

Öresundsbron bilder förvisso samman, brodelen ser OK ut, har verkshöjd.
Nordegren och Epstein på radions P! har idag 24 oktober 2022 ett avsnitt om kulturkanon. Intressant att höra. Det är kanske 10 - 15 minuter innan slutet på programmet

Vad skulle en svensk kulturkanon innebära? De prövar argumenten för och emot med Expressens kulturchef Victor Malm och författaren Lena Andersson. Malm positiv, Andersson hårt empot åtminstone om staten ska bestämma listan, men OK att en kanon kan var en orientering för yngre människor, invandrare och turister.
Parisa Liljestrand är okänd bland allmänheten, men det var ju även Tage Erlander, när han blev stadsminister 1946. Mvh Wolfgang