Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Knäpp, Knäpping, Knäppingsborg. Släpljus

Ljuset smyger in mellan stupröret och fasaden för att lysa upp texten. Kvarteret Knäppingsborg heter så av inte helt entydiga skäl.

En strategisk plats i det som nu är Norrköping.  Sju landsvägar passerade Strömmen. Enligt legenden byggde en dansk viking, Knäpp, en borg här. Vikingar byggde inte borgar med tinnar och torn, deras borgar var befästa platser med vallar och palissader. En annan teori är att Knäpping betydde "det lilla runda berget" som låg här.

Det nutida kvarteret Knäppingsborg är uppbyggt av flera tidigare kvarter. Det känns som en liten stad i staden. I underjorden finns spår av den kanal som drev tobaksmagnaterna Swartz kvarnar. Där maldes tobaken. Deras residens står kvar. Resten av kvarteret är jättefint återanvänt till kunskapsskola, flera matställen, ett av mina favoritfik "Tinas", butiker och kontor. 

Här har man valt att måla gatunamnet och kvartersbeteckningen direkt på fasaden. Undrar om det fanns en sån tradition då huset byggdes.

Inlagt 2021-03-07 12:24 | Läst 425 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gamla fasader är nästan alltid levande, syns ju extra fint här med släpljuset. Även om det är puts är det inte dom släta putsytorna som hos moderna fasader, här är den underliggande stenytan (?) ojämn. Och det var alldeles för länge sen jag var på Tinas, mer än ett år sen. Undrar förresten om min gamla västkustbild hänger kvar därinne, en svartvit bild på en havsyta i en A2 Al-ram. Trevlig blogg med omisskännelig Norrköping- och Måns-karaktär! Hälsningar/ Björn
Släpljuset är extremt på bilden. Det gick att se skuggorna vandra i realtid! Att man fått till putsen så här är en lycklig samverkan mellan arkitekt, antikvarier och Åby Fasad som tack och lov finns och som tack och lov har kunniga hantverkare.

Jag har själv putsat om ett hus på Gotland. Valde då att behålla all puts som satt fast. Sen fick jag till samma levande yta på den nya. Nyckeln är att ha små redskap. Jag slätade med en kaunitz som bara var 4,5 x 20 centimeter. Om man jobbar med en skånska* som är 60 centimeter blir allt platt oavsett underlaget.

På Tinas tittar jag in och handlar kaffebröd och kanske nån räkmacka ett par gånger i veckan under iakttagande av fysiskt avstånd. Hänger din tavla däruppe?

* Skånska avser här ett brett brädliknande putsredskap. Sen putsen slagits på, eller sprutats på, drar hantverkaren av och slätar till. Proffsen får till det väldigt snabbt och väldigt platt.
Khalad 2021-03-07 20:25
Jo, det gör den, har för mig att den var en bit bort /in i rummet, lite till vänster. Tina köpte ju det andra lilla cafeet nere på gatan där du och jag träffades för några år sen, där hade jag ju flera saker hängande. Den här svartvita var den hon hade plockat ut av bilderna och hängt själv innan vi talade om bilderna./Björn
Svar från Måns H 2021-03-07 20:46
Ska handla hos Tinas i morron men stannar på bottenplanet. Om Tina är där kan jag hälsa och fråga.