Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kemisk valkompass. Valhemligheten.

Det kom en kul kemisk valkompass till familjens brevlåda för ohyggligt länge sen. Här har jag rekonstruerat den fritt ur minnet.

Alla i familjen provade. Fläcken förblev istadigt blå hur mycket man än pustade på den. Det här var nog 1952, trevlige högerpartisten Hjalmarsson försökte bryta demoniseringen partiet utsattes för.

Inför valet nyss testade jag ett antal valkompasser. Dom speglade möjligen vad partierna för ögonblicket säger sig vilja, men kunde förstås inte säga nåt om sannolikheten för att de lyckas.

1952 års test var faktiskt på sitt sätt mer givande. (Jag tror att alla fattade att blå färgen inte kunde ändras). Partierna stod nog också tämligen stadigt för det de stod för.

-------

På radion hörde jag igår den tyskfödde person som genom att skriva till EU fått vårt system ändrat. Han tyckte att de där öppna ställen var oförenliga med valhemligheten och fick EU med sig. EU har självklart noll koll på hur det svenska systemet tillämpas. Så här gick det till första gången jag röstade:

Hemma sa dom ifrån att man ska ha med sig valsedlar för att inte behöva ta någon sådan på plats. Det hade kommit massor av valsedlar i brevlådan så det var inget problem.

Då jag närmade mig valplatsen hade valarbetare från samtliga partier bildat häck utanför lokalen. Alla höll fram sitt partis valsedlar. Tack tack sa jag, jag har med mig hemifrån.

En alternativ strategi var ju att ta en sedel från varje parti. Alla visste att det var så man gjorde. Så en högerman kunde ta med sig en valsedel även från kommunisterna.

Det fanns möjligen dom som ville visa vad dom stod och tydligt valde ut en (1) valsedel. Jag har inte sett det, men det lär ha förekommit.

Om man inte fått med sig nån valsedel in i lokalen så fanns där de öppna ställ som användes fram till förra valet. Den som inte ville visa sitt val tog med sig ett brett urval in till lilla tämligen hemliga valbåset.

Inga problem med valhemligheten. Och ett stort stöd för skogs- och pappersnäringen med alla dessa valsedlar. De flesta gick till energiåtervinning.

Inlagt 2022-09-18 09:20 | Läst 777 ggr. | Permalink

"Kul det där med den blå punkten - det visste jag inte. Det här med röstsedlarna orsakade ju långa köer i årets val, men visst är valhemligheten viktig. Om man gör en undersökning om svenskarnas demokratisyn så kommer vi högt upp - men att fråga om man föredrar demokrati före något annat styrelsesätt blir ju lite: "Som man ropar får man svar". Om man istället undersöker svenskarnas åsikter om vad som skall tillåtas en svår politisk motståndare, visar det sig att svenskarna är ett av världens mest intoleranta folk (!). Det betyder att speciellt i Sverige är valhemligheten en nyckelfråga för en fungerande demokrati."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul det där med den blå punkten - det visste jag inte.

Det här med röstsedlarna orsakade ju långa köer i årets val, men visst är valhemligheten viktig.
Om man gör en undersökning om svenskarnas demokratisyn så kommer vi högt upp - men att fråga om man föredrar demokrati före något annat styrelsesätt blir ju lite:
"Som man ropar får man svar".
Om man istället undersöker svenskarnas åsikter om vad som skall tillåtas en svår politisk motståndare, visar det sig att svenskarna är ett av världens mest intoleranta folk (!).
Det betyder att speciellt i Sverige är valhemligheten en nyckelfråga för en fungerande demokrati.
Svar från Måns H 2022-09-18 11:45
Jag tror att kortet med blå punkten var en liten kul grej som kanske bara delades ut i begränsad omfattning.

Det där med svenskarna som ett av världens mest intoleranta folk har jag inte sett förut. Vi är ju extrema i ett antal avseenden så det kanske stämmer. Men Paludan får linda in koraner i bacon och bränna dom i invandrartäta områden.

Var hittar man källan till det om mest intolerant?
syntax 2022-09-18 13:48
https://ledarsidorna.se/2022/07/demokrati-inte-sjalvklar-for-svenska-valjare/

”När så pass stor andel svenskar hävdar att grundläggande fri- och rättigheter mestadels är till för dem som har samma åsikter som en själv eller de som liknar den grupp man själv tillhör så vittnar det om att en djupare förståelse om vad demokrati kräver i form av politisk tolerans saknas hos alltför många medborgare”.

Att sedan Paludan får linda in koraner i bacon och bränna dom i invandrartäta områden, vittnar inte om svenskarnas tolerans utan om tidigare generationens förmåga att skriva en bra grundlag.
Svensken i gemen har för det mesta inte varit det minsta tolerant inför dessa händelser.
Svar från Måns H 2022-09-18 17:53
Tack för källan! Jag letade efter urkällan, SOMs fördjupade undersökning, men hittade den inte. Inte heller nåt om att svenskar skulle vara mindre toleranta än andra.

Det hindrar inte att jag också tror att siffrorna är relevanta .Personligen tyckte jag att det var fel att låta Paludan agera som han fick, att låta honom dundra från nån talarstol på neutral plats vore lagom enligt mig.

Inom min yrkeskår där ju flertalet är tämligen högutbildade finns ett massivt motstånd mot avvikelser från aktuell norm, man ska vara troende nymodernist. Då det kommer till kritan går det ändå att stå på sig. Jag trodde att jag skulle bli exkommunicerad eftersom jag gillade tegeltak och spröjsade fönster, men blev det inte. Däremot har det varit stört omöjligt att få arkitektförbundet att låta några representanter sätta sig ner och dricka kaffe ihop med Arkitekturupproret.
syntax 2022-09-18 18:58
Det låter som om ni arkitekter lider under ett ganska förkvävande paradigm. Vi kan kanske enas om att intoleransen mot oliktänkande är stor här i landet - och att det därför är väldigt viktigt med valhemligheten, så att folk verkligen törs rösta på det som dom tycker.
Svar från Måns H 2022-09-18 20:04
Valhemligheten behövs absolut!

Och visst är trycket att tycka likadant som sin grupp väldigt påtagligt. Inte bara bland arkitekter. Hos oss väldigt påtagligt, kåren är lite av en sekt där man får sticka ut men bara inom modernismens ramar. Det är f ö likadant i England, Charles III driver ju arkitektursynpunkter på tvärs mot modernismen och har mötts av både oförstående, va fattar karln ingenting, och direkt kritik. Har en blogg i det ämnet pg.
syntax 2022-09-18 20:12
Kul! Den ser jag fram emot.
Det där tror jag inte riktigt på. Någon kan säkert ha skrivit till någon EU-instans, men det är knappast en enskild person som ligger bakom. Valobservatörer har under senare år ifrågasatt upplägget med valsedlarna och frågor har även ställts från kommissionen. Det kom en utredning bl a 2016 där frågan togs upp, men det hände ingenting direkt. Det tas dock upp i regeringens promemoria från 2018 som en av flera anledningar att en del utländska medborgare som röstat i EU-valet i Sverige haft en begränsad förståelse för systemet, och där kommer säkert den där tysken in.

En klassiker, som du skriver, är att helt enkelt ta flera valsedlar för att förvirra ”fienden”…

Så här lät det från Justitiedepartementet 2018 i en promemoria:

”Det finns också vissa indikationer på att förståelsen för det svenska systemet minskat på senare år, bl.a. bland utländska medborgare som röstar i Sverige i Europaparlamentsvalet. Det finns anledning att ta denna utveckling på allvar eftersom väljarnas förtroende för valsystemets förmåga att säkerställa korrekta och legitima resultat, utan yttre påverkan och med bibehållen integritet, är grundläggande för deltagandet och demokratins funktionssätt.
Det grundläggande syftet med regeringsformens och vallagens bestämmelser om genomförande av allmänna val är att säkerställa riktiga och demokratiskt legitima valresultat. Som 2015års vallagsutredning är inne på har kravet att val ska vara hemliga ansetts tillgodosett genom vallagens bestämmelser om hur en röst görs i ordning (se t.ex. Valprövningsnämndens beslut 1994:30 och 2014:52). Regeringen har inte ifrågasatt den bedömningen men ändå konstaterat att frågan har väckt debatt och att invändningar rests mot att den plats där valsedlarna finns utlagda inte skyddas mot insyn (prop. 2017/18:38 s. 73). Liknande frågor har väckts i ett ärende som initierats av Europeiska kommissionen. I en skrivelse till kommissionen har framhållits att de svenska reglerna tillgodoser kraven om hemlig röstning vid val men att det kan finnas skäl att se över om det svenska valförfarandet ytterligare kan förbättras (dnr Ju2015/02545/L6). Regeringen har gjort bedömningen att det finns anledning att fortsatt överväga hur skyddet för enskilda väljare mot yttre påverkan vid röstning kan stärkas ytterligare (prop. 2017/18:38 s. 69).”

Tillägg: I grunden är det förstås bra att införa förbättringar som minskar risken för ifrågasättande av valens legitimitet. Däremot måste man av uppenbara skäl göra ett bättre jobb än vad som var fallet nu senast med de långa köer som det blev på en del håll.
Svar från Måns H 2022-09-18 11:56
Tack Martin för jättebra genomgång! Tysken som skrev brev slog tydligen in en öppen dörr.

Där jag röstade förra söndagen i Norrköping var det en minutlång kö, alltså helt OK, och jag som hade svårt att hitta de valsedlar jag letade efter bakom den där skärmen fick hjälp.

Så borde det förstås vara överallt.

Just Sthlm C kan nog vara svårt att fixa. Om folk antingen förtidsröstade i god tid eller gick till sin ordinarie vallokal skulle problemet inte finnas. Det kan vara alltför inbjudande att tänka äh, jag röstar på Centralen i kväll. Vad tror du?
ztenlund 2022-09-19 10:34
Det var ju inte bara Stockholm C, även om det var ett av de värsta exemplen. En fråga i sammanhanget är förstås också om det finns alternativ till Stockholm C för förtidsröstning (på valdagen).

Sedan var jag faktiskt förbi Stockholm C och tänkte att jag kanske skulle passa på då jag varit in i en butik i närheten, men det var på lördagen. Redan då var det tydlig kö… Jag struntade i det av det skälet och röstade i ordinarie lokal på söndagen istället. I det fallet var det inget problem, åtminstone inte lite efter kl 18 då jag var där, men det har ju sett väldigt olika ut. Jag uppfattade det som att i och med lokalbyte och uppdelning på valdistrikt så hade det blivit tre valsedelbås istället för ett valsedelställ, då alla förut hade ett gemensamt ställ i den gamla lokalen som nog använts sedan Hedenhös.
Fyndigt av det partiet.
Jag förstod vad som va Pg, därför röstade vi 09.00! Ibland undrar jag om man testar nya funktioner eller om man bara höftar? När vi kom in lokalen så såg jag direkt att det skulle ta längre tid i vallokalen! Inget konstigt att uppfatta det tyckte jag! Och då borde man ha tagit höjd för det!
/B
Svar från Måns H 2022-09-19 10:08
Tack Bengt! Jag tror man bara höftar.

Bra idé att testa nya funktioner! I det här fallet, bygga upp en valplats och ta dit en skock pensionärer blandat med 18-åringar och notera vad som behöver justeras.

Datorsimulering? Då behövs indata, för helt nya grejer alltså fullskaleförsök.