Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kan man idag använda ryskbyggd optik?

Kan man idag använda ett objektiv gjort i ryska delrepubliken av SSSR, Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik?

Jag köpte ett begagnat MC Helios-44K-4 58mm f/2 från Ryssland för ett år sen. Det var mest en kul grej och en chans att titta på den "swirly bokeh" bilderna ibland kan visa. Och en inblick i historien. Objektivet stammar från en tysk Zeisskonstruktion Biotar från mellankrigstiden. Den sovjetiska kopian/varianten tillverkades i kopiösa mängder. Den lär vara den systemkameraoptik som tillverkats i störst upplaga.

Inköpet var inget ställningstagande för varken kommunismen, Sovjetunionen eller Rysslands nuvarande styre. Men nu tittar jag lite fundersamt på det. Är det besmittat? Kan en kameraoptik vara medskyldig? Har mitt inköp bidragit till att legitimera regimen? Är jag medskyldig om jag använder det?

Den amerikanska firma som sålt nutida Zenitprodukter lägger ner sin verksamhet som en markering mot Rysslands krig mot Ukraina. Men de rear ut de produkter som finns i lagret.

T v nöjer jag mig med att konstatera att mitt inköp skedde i ett annat historiskt skede än det vi nu lever i. Och att jag häromdan hittade ett motljusskydd nere på Myrornas butik i mitt kvarter och vill testa det.

Jo, jag tycker att objektivet verkar trivas med att slippa lite ströljus. Och att det har en del positiva egenskaper - helt okej skärpa och en färgteckning som är lätt att ta fram med lite "kontrast" i framkallningen. Särskilt i närbilder. Närbilderna nedan togs i den här bildens absoluta mittzon.

En sån här översiktsbild skulle nog funka minst lika bra med en hyfsad mobiltelefon. Strömparken, Norrköping, 30 april 2022.

Körsbärsblommor, närbild 0,5 meter. De återfinns en halvmeter från damens vänstra hand i översiktsbilden

Anddrakar i bäcken nedanför damens vänstra hand i översiktsbilden.

Magnoliablom - trädet står bakom staketet i fonden på översiktsbilden.

Inlagt 2022-05-01 18:53 | Läst 594 ggr. | Permalink

"Det är klart du ska fortsätta använda dina objektiv oavsett var dom har sitt ursprung. Precis som du nämner i tidigare kommentar så är även jag, som är flitig användare av dessa objektiv, inte ute efter skärpa utan mer en målerisk bild. Man behöver inte alltid ha knivskarpa bilder. Isåfall hade man väl valt något annat objektiv. Finfina bilder förresten :) Mvh Susanne"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fortsätt med ditt objektiv du. Men är det verkligen rätt översiktsbild?
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-05-01 19:13
Tack för lugnade besked Gunnar!

Jodå, det är rätt översiktsbild, om du utgår från damens vänstra hand och kollar på trädstammen så finns lilla blommande kvisten där.
mombasa 2022-05-01 20:33
Tack, där dök den upp. Men anddrrakarna simmar fortfarande i de okända. Håller med Wofgang G. Så det blir Nynningens Majakovskij-platta ikväll. (Och Anna Karenina.)
/Gunnar S
Det är nog riktigt att Helios 2/58mm har tillverkats i kopiösa mängder - ändå tror jag inte att det objektivet innehar rekordet. Det hålls säkerligen fortfarande av Tessar och alla dess kopior som: Skopar, Elmar, Solinar, Xenar, med mera - och inte att förglömma den Sovjetbyggda Tessarkopian Industar, som ensam antagligen har tillverkats i större antal än Helios.

Det är klart att man kan använda gamla Sovjetobjektiv. Det är ju inte Sovjetunionen som har överfallit Ukraina, det är Ryssland i ledning av Putin.
För den delen är många gamla Sovjetobjektiv tillverkade just i Ukraina, nämligen i Kiev vid Zavod Arsenal.
Svar från Måns H 2022-05-01 23:40
Tack Peter för info och stöttning!

Jag har ju ingen info om "flest byggda" utan har sett uppgiften nånstans. Kollade ett varv extra på Kievbyggda objektiv, det finns flera som är intressanta även idag.
syntax 2022-05-02 11:47
Såhär fritt ur minnet kommer jag på följande gluggar som (bland annat) är tillverkade av Zavod Arsenal i Kiev:

Jupiter 12 - 2,8/35mm (Biogonkopia)
Jupiter 8 - 2/50mm (Sonnarkopia)
Helios 103 -1,8/53mm (Summicronkopia)
Jupiter 9 - 2/85mm (Sonnarkopia)
Jupiter 11 - 4/135mm (Sonnarkopia)

Det finns säkert fler.
Du kan använda Ditt objektiv med gott samvete. Det har inget med Ukraina-kriget att göra! Jag själv lyssnar ju både på Tjajkovskij, Prokovjev och liknande. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-05-01 23:43
Tack Wolfgang! Egna samvetet sa okej, men det finns en omvärld som ibland är alltför snabb att fördöma. Därför tog jag upp frågan i bloggen, att få frågan vädrad och utvädrad.
Fina bilder hela serien. Tror att största vinsten med gamla objektiv är kicken att ta bilder utan att vara ute efter max skärpa eller perfekt teknik över huvud taget :-) Hälsningar/ Björn
PS Såklart kan man fortfarande vara intresserad av och glädja sig åt rysk kultur och gamla fina ryska produkter.
Svar från Måns H 2022-05-02 00:06
Tack Björn!

Stämmer att det är en viss kick att ta bilder utan max skärpa/perfekt teknik. Med både det här och ett par andra veteraner så har jag slutat försöka få fram klinisk skärpa utan tittar mer måleriskt.

Ditt ps är vad verkligheten borde vara, men det finns dom bara kan fördöma. Ingen idé att bry sig för mycket om dom.
Det är klart du ska fortsätta använda dina objektiv oavsett var dom har sitt ursprung. Precis som du nämner i tidigare kommentar så är även jag, som är flitig användare av dessa objektiv, inte ute efter skärpa utan mer en målerisk bild. Man behöver inte alltid ha knivskarpa bilder. Isåfall hade man väl valt något annat objektiv.
Finfina bilder förresten :)
Mvh Susanne
Svar från Måns H 2022-05-05 09:52
Tack Susanne för bra kommentar. Just det där mer måleriska i st f klinisk perfektion kan vara fint ibland!