CITYSCAPES: BLOGGEN
Psykologiska institutionen i Lund
Mitt första jobb var i Stockholm, men efter några veckor så behövde filialen i Lund ha nån mer som ritade. Jag förhandlade upp lönen till 10 kronor i timmen och åkte till Lund. Kontoret låg bredvid Lundagård och jag skrev in mig på universitetet, lika mycket för att träffa tjejer som att studera psykologi, förhoppningsvis gestaltpsykologi.
Gestaltpsykologi (av tyska Gestaltpsychologie) är en psykologisk inriktning som menar att människan behöver förstå saker som helheter och som försöker beskriva sådana helheter utifrån deras gestaltkvaliteter. Dess sätt att närma sig människans sätt att ta till sig omgivningen verkade intressant för mig som arkitekt i början av yrkeslivet!
Det visade sig att utbildningen inte var vad jag hoppats på utan var målinriktad för att ta fram psykologer till offentliga tjänster. Men laborationer och tester var intressanta! Då jag växte upp hade mitt färgseende varit ifrågasatt, men nu testades vi med samtidens bästa metoder. Mitt visade sig tillhöra de bästa 10 procenten. Jag fick vara med om att ta fram färgkartor. Sen dess har jag tagit ifrågasättanden av mitt färgseende med jämnmod.
Bra gick också ett mekaniskt test där man skulle sätta ihop demonterade prylar. Jag hann med alla, inklusive ett sjutillhållarlås, inom utsatt tid. Det konfunderade testledaren.
Mindre bra men verkligen lärorikt var ett test om förmågan att genomföra en intervju. Det blev underkänt för min del. Men eftersnacket då testledaren förklarade att jag väjt undan för de svåra frågorna tog jag med mig ut i yrkeslivet och kanske också livet utanför jobbet.
Psykologiska institutionen var inrymd i Kungshuset, mellan domkyrkan och kårhuset. Det uppfördes 1578-84 på order av Frederik III av Danmark. Sen har det byggts på och byggts om många gånger.
Trappan fascinerade mig. Den utfördes 1732 av akademitimmerman Per Nilsson. Stegen var av massiv ek, uppenbarligen huggna ur ekstockar. Ytterändarna var inmurade i trapphusets stenväggar. Innerändarna var staplade på varann och hade med åren torkat ihop och krympt. På 1960-talet lutade stegen minst sagt betänkligt mot mitten. Jag ville ta ett foto men kunde inte, 55mm objektivet hade alldeles för snäv bildvinkel.
September 2009 kom jag dit igen. Då var trappan återställd. Medhavda kameran var en digital Pentax K20D försedd med ett fisheyeobjektiv med 180 graders diagonal bildvinkel. Bilden nyframkallad med Affinity Photo!
Trevlig stund på boendet
Min frus boende håller på att byta ägare. "Lilla familjeföretaget" A&O Ansvar och Omsorg med 2000 anställda har sålts till ett annat "familjeföretag", danska Forenede med 6000 anställda. Jag har varit direkt orolig, man vet vad man har men inte vad man får. Personalen verkar ha haft liknande känslor. Men nu verkar en viss framtidstro ha sipprat ner i verksamheten.
Att plåta i en boendemiljö gör man ju inte hur som helst, men nu var personalen positiv, kul att få en dokumentation innan röda rockarna byts mot gröna! Min fru tog inte heller illa upp.
Då jag kom in i går såg det direkt trevligt ut. Kameran kom fram och personalen var alltså med på plåtandet.
Vi vill också bli fotograferade! Fru E i tyckte att detta skulle kunna bli ett bra minne.
Mänsklig kontakt är A och O i vården och jag hoppas att man fortsätter på det här sättet.
Kamera Pentax K-1, objektiv Pentax FA 135mm 2,8 IF. ISO 400. Bländaren råkade stå på 7,1 så exponeringstiderna blev kring 1/15 sekund. 135mm fungerade bra i sammanhanget, jag behövde inte tränga mig på.
Fixat Pentax S1 som låst sig.
Min fina Pentax S1 som jag fick 1961 hade låst sig. Varken avtrycket eller att dra fram funkade. På nätet hittade jag tips om hur problemet kanske kan lösas på en Spotmatic.
http://forum.mflenses.com/jammed-spotmatic-t7169.html
Men min Pentax var annorlunda. Jag kollade vidare och hittade verkstadshandboken på nätet. Enligt den var det fjädern C19 som skulle bytas. Denna sitter helt oåtkomligt, inget för mig. Så här var alltså läget med bottenplattan avskruvad. Bilden från bloggen häromdan "Misslyckad reparation Pentax kamera":
https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/misslyckad-reparation-pentax-kamera.htm
Då tipsade FREDRIK PERSSON om en video som gäller Pentax SV, en snarlik kamera till S1! Länk:
https://www.youtube.com/watch?v=CsTY_Dnqlqk
Videon är bra, men i det kritiska momentet kommer teknikerns hand emellan.
Här nedan är videon översatt till stillbild. Pilen A visar en hävarm (svart metall, man ser översta rektangulära delen) som har låst sig på fel ställe. Ibland går det att dra ner den och få den att ta fäste där pilen B visar. Ibland, som i mitt fall, måste man lossa flathuvade skruven (blank) som båda pilarna visar mot. Cirka 1 1/4 varv var lagom. Då sitter den detaljen löst. Man kan då dra ner svarta hävarmen och få den att ta fäste där den ska. Det var inte helt lätt! Det är en rätt stark fjäder som tar emot. Men jag lyckades på fjärde eller femte försöket.
Sen ska man förstås dra fast skruven igen.
Så här ser det ut efter åtgärden och när frammatningsspaken har dragit fram filmen och spänt slutaren. (I det här fallet torrsim utan film). Hävarmen har tagit fäste där den ska, pil B visar platsen.
Så här ser det ut sen man tryckt på slutarknappen.
Hur förebygga återfall? Jag vet ju inte, men kollade att allt var lagom åtdraget. Sen gjorde jag rent med bomullstrasa ochen sån där smal tandborste. Applicerade lite, lite olja där jag kom åt. Inte direkt ur flaskan utan tog en liten droppe i taget. Enligt verkstadshandboken ska oljan leta sig in av kapillärkraften. Och så torkade jag bort bort överskottet.
Så var det dags att skruva fast bottenlocket. Första gången tog det mig jättelång tid att hantera de där små skruvarna, de minsta är M 1,7. Nu använde jag en skruvmejsel som är lite magnetisk för att lyfta dit skruven. Det gick undan, och jag började känna mig lite mallig över att ha bemästrat detta.
Högmod går före fall. Plötsligt var en sån där M 1,7 skruv borta! Efter stort letande hittade jag den på golvet. Så här borde jag jobbat från början, i ett kartonglock med kant som hindrar sånt man tappar att åka iväg:
Fika på Vetekornet
Värsta flödena på åratal har ställt till det på sina håll här i östra Östergötland. Samtidigt smälte isbarken på trottoarerna bort. Min fru och jag tordes ta oss ut på stan igen.
Här fick färgerna mig att ta fram Iphonen.
Iphonebild, apparaten valde att inte ta i RAW. Den här bilden är jpg nästan direkt ur luren ifråga.
Vidare mot kafé Vetekornet. Inget varar för evigt, och ett tag såg det verkligen mörkt ut, men nu kommer vi ut på stan om vädret inte är för bedrövligt. Vi är stamkunder på de fem närmaste fiken. Här bild från Vetekornet i Norrköping.
Iphone jpg-bild konverterad till svartvitt i Silver Efex och Affinity photo.
Misslyckad reparation Pentax kamera - FIXAT!
Misslyckanden ska rapporteras tycker jag. Då slipper andra göra onödiga misstag. Och kanske kan nån ge sig attan på att lyckas där andra rapporterat misslyckanden!
Mitt aktuella misslyckande var att laga min Pentax S1 som jag fick 1961. Den är tämligen nyservad, men häromveckan var det tvärstopp i maskineriet då jag skulle blindavfyra. Jag hittade ett tips på nätet. Problemet går ofta att fixa själv på en Spotmatic. Och dom är ju snarlika. Så här skulle fixas och rapporteras! Länk till Spotmaticreparation:
http://forum.mflenses.com/jammed-spotmatic-t7169.html
Man börjar med att ta bort bottenplattan. Den sitter med 4 skruvar. Lätt som en plätt trodde jag. Men icke, spåren i skruvskallarna var smalare än moderna skruvmejslar och skruvarna satt hårt fast.
Jag letade reda på skruvmejslar av äldre årgång, rensade spåren i skruvarna och slipade till mejslarna lite grann. Då gick det att lossa skruvarna. Sen var det bara att lyfta bort bottenplattan. Den passade exakt, det här är kvalitetsgrejor.
Därinne såg det inte ut som i en Spotmatic. Inget verkade ha hoppat ur, allt såg helt ut.
Det står R på knappen man trycker in för att frigöra tandade hjulet i filmbanan. Då kan man spola tillbaka filmen. Lite till vänster, ovanför röda pricken, centrum för axeln som frammatningsspaken sitter på. Rött lack, fabriksinställningar som fabriken låste 1961. Hur jag än fipplade förblev frammatningen och därmed avtrycket låst.
Ny vända på Internet. Jag hittade verkstadshandboken till Pentax S3. Den ska också gälla för S1 och S1a. På felsökningslistan stod "mitt" fel allra överst, och även boten: Byt fjädern C19. En sprängskiss visade var fjädern ifråga sitter:
Att byta verkar kräva en omfattande demontering. Jag klarar inte den reparationen själv, hade fullt sjå att pilla dit de där fyra skruvarna som håller bottenplattan. M 1,4 är smått! Och jag har ju ingen fjäder C19 heller. Kameran får nog bli stående oreparerad i vitrinskåpet, men jag ska väl ändå kolla med servicemannen, jag är rätt så fästad vid första egna kameran.
-----
PS: Fredriks länk om Pentax SV visade en metod som funkade för min S1! Återkommer med ny blogg med detaljerna.