CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Polestar 4 har kamera i stället för bakruta

Volvos premiummärke heter Polestar. Det har ett utvecklingskontor i Göteborg. Liksom Volvo Cars är företaget kinaägt. Polestar tillverkas i Kina och Sydkorea.

I helgen visades bilarna upp på Gamla Torget i Norrköping. Det fanns möjlighet att provköra. Turnén fortsätter.

Proffsigt jobbat! Laddkablarna prydligt utlagda och väl skyddade. Laddstolpar så att det räcker. Säljteamet hade regnskydd som räckte även till presumtiva kunder.

Senaste modellen är Polestar 4.

Den saknar bakruta.

I stället sitter en bakåtriktad kamera på biltaket. Man kan titta på bilden i en åtta tums skärm. Bilden är mer vidvinklig  än man skulle fått med en vanlig backspegel. Kameran är en 2,5 megapixel kamera med 121 graders bildvinkel. Enligt Polestar ska den ge exceptionell klarhet och synbarhet även i dåligt ljus och regn.

I övrigt följer Polestar 4 aktuella trender med i mitt tycke alldeles för stora hjul, pekskärm i st f knappar och låg sittställning.

Vera pluggar till civilingenjör i Uppsala. Hon har hittat ett bra sommarjobb, att åka på turnén med Polestar. På fråga vad jag tyckte sa jag att sittställningen, bristen på bakruta och hjulen inte var min grej. Om Polestar följer mina tips blir Polestar 5 en kombi med 15 eller 16 tums hjul, lite högre sittställning, manuell fönstervev på förarplatsen och bakruta som Volvo P1800 ES Fiskbilen.

Postat 2024-07-31 10:05 | Läst 591 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gnestaplanket 27 juli 2024.

Tämligen regntunga moln, nån rejäl skur och en åskknall. Under taket framför Gnesta Färghus funkade allt fint.

I vanlig ordning trevligt och fina bilder att titta på. Samtidigt klart vemodigt. Femtonde och sista Gnestaplanket. Göran Wingstrand hade satt ihop en kavalkad med minnesbilder från tidigare Plank. Här kollar Bengt Björkboms fru Tina på kavalkaden.

Här en brutal delförstoring 1:1.

Klockan 14 var det slut. Dan Crona (här bakifrån, i sin karaktäristiska hatt) tog befälet och sammankallade till gruppfoto av utställarna.  Alla som ställt ut nån gång och var på plats skulle med. Det har ju varit många utställare under alla dessa år. Dan fick till slut ihop tio.

Sista bilden här nedan: Längst till vänster står Göran Wingstrand (med sin Nikon i arbete, Göran står tvåa från höger i bilden ovan), Ronny Vervaart, Berth Ahlborg, Micke Borg, Ulf Forsberg, Bengt-Åke Strengberg, Sven Lundin, Bengt Björkbom och Kjell Carlsson.

Bengan blev ju utsedd till Gnestas Eldsjäl efter jag tror åttonde Planket. En stor inspiration för oss alla! Jag har varit och tittat några gånger, för bildernas skull men mest för att få träffa både Bengan och alla andra fotografer In Real Life. STORT TACK allesammans!

Postat 2024-07-27 21:28 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Wettex

Wettex kom, sågs och segrade. Innan Wettex kom fick man slabba med disktrasor. De var i bästa fall av riktig skurduk, annars trasor av utslitna lakan eller handdukar.

Wettexduk. Uppges numera absorbera vatten 15 gånger sin egen vikt. Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.

Wettexduken var ju ingen trasa utan en prydlig högteknologisk produkt. Och den var helsvensk! Civilingenjören Curt Lindquist hyllades för att ha kommit på en tillverkningsprocess som gav Wettexduken förmågan att suga upp 11 gånger mer vatten än sin egen vikt. Glaubersalt blandades med cellulosamassa, blandningen förstärktes med bomullsfibrer och sen tvättades glaubersaltet ur med kolsvavla varefter duken torkades. Den blev mikroporös och torkade upp vatten effektivt.

Produktionen startade i Norrköping 1949. Både glaubersalt och kolsvavla återanvändes, men det hände att en tung stank av kolsvavla spred sig över hela stan. Då meddelades att kolsvavla är ogiftigt. Numera kallas kolsvavla koldisulfid och räknas som giftig. Kommunen har försökt få fabriken flyttad, men företagsledningen har då kontrat med att det i så fall blir nedläggning eller flytt till låglöneland. Ägaren är sen länge tyska familjeföretaget Freudenberg.

Fabriken ser ännu ut som fabriker gjorde förr. Byggd för att hålla. Tegel. Skorstenar. Bevakad infart.

Exteriörerna är plåtade med Pentax K-1 och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20 mm /2,8 @ f8

 

Postat 2024-07-25 10:05 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Välkommen till Väddö!

En kompis bad om hjälp att plåta av en affisch han gjort. Kul tyckte jag!

 

Jag plåtade av utomhus i solljus. Originalet var en akvarell/gouache. Kompisen var bekymrad över buggligheten, men vi kom fram till att det kan ha sin charm att hantverket syns.

Välkommen till Väddö 27 juli eller dagarna därpå!

Postat 2024-07-23 10:05 | Läst 405 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gratis i Norrköping

ANNONS. Hela denna blogg är reklam för Norrköping.

I Norrköping är Industrilandskapet öppet för alla! Och där finns massor av fotomotiv. Här Arbetets Museum.

Arkivbild © Måns Hagberg.

Arbetets Museum har gratis inträde. Nu hänger fotoutställningen EPA Sverige där. Fotografen Benjamin Nørskov reste 4 år i Sverige, träffade och fotograferade  epa-ägare. Jag gillar verkligen utställningen. Att gilla bilar hjälper till, men det räcker med att gilla foto. 

Cecilia Linding  bor i Söderala. Därifrån kom min morfars släkt. Vid gården de bodde på har jag sett en monstertruck uppställd. Cecilia har en egen.  Det måste vara något särskilt med Söderala!

Fotot © Benjamin Nørskov

Fotot © Benjamin Nørskov

Norrköpings Stadsmuseum ligger också i Industrilandskapet. Än så länge är inträdet gratis. Utöver basutställningarna visas nu en lågmält gripande utställning, foton och texter, över Moa Martinson.

Uppväxt i yttersta armod förra sekelskiftet, en fortsatt svår tillvaro, började skriva, först i arbetarpress, sen egna böcker.

"Mor gifter sig", en boktitel som i tre ord säger att Moas mamma var ogift då hon blev med barn, en skam i sig, och sen inte "blev gift" utan gifte sig.

Utställningen är verkligen genomarbetad. Här finns bredd och djup och den är ändå lätt att ta till sig. Man får hisnande perspektiv. En horunge som överlevde där syskonen dog. Det som skilde från helt bottenlös misär var skolan. Mamman pantsatte lakanen, ofta för mat men nån gång för att köpa biljetter till någon föreställning. Moa, då Mia, arbetade sig upp under samma eländiga förhållanden. Fick fyra barn med en make som sen tog livet av sig. Gifte om sig med Harry Martinson. Blev etablerad författare om än illa sedd av borgerskapet. Och blev med tiden hyllad av statsministern, beundrad och och älskad av många.

Fotot togs av Ulf Stråhle 1959 eller lite tidigare. © Stråhle och Moas sondotter Harriet Thurgren som lånat ut bilden till Stadsmuséet.

Postat 2024-07-19 09:15 | Läst 508 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa