CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hägern sedd i stadslandskapet

Besviken över att Landerholms konditori hade stängt, min fru skulle ju fått nåt gott därifrån, kom jag till Gamlebro. En vingbred fågel kom utefter vattnet, kurvade upp och satte sig på sin fiskeplats. Det var länge sen jag såg hägern. Ett fint återseende. 

På boendet hade en omtänksam tjej sparat jordgubbstårta åt min fru och mig. Den var riktigt god. Sen en stadspromenad i solvärmen och varsin liten mjukglass. Carpe diem heter det visst.

Postat 2023-06-25 20:27 | Läst 883 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Reservhamn för Visby ska utredas, igen

I slutspurten inför sommaren gav regeringen Trafikverket i uppdrag att utreda reserv för Visby hamn.

Det brukar vara så att regeringen vill städa bordet innan sommaren. I det här fallet också att statsråden kanske vill ha med sig nåt till gotlänningarna inför Almedalsveckan.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/06/trafikverket-ska-utreda-en-eventuell-reservhamn-pa-gotland/

Frågan har varit uppe förr. Jag har själv stått i Kappelshamns pyttelilla hamnterminal och lyssnat på kommunstyrelsens tankar, hur få staten investera? Klintehamn har haft  färjetrafik till fastlandet, dit var kortaste vägen från Västervik, men hamnen är för liten för dagens stora färjor. Båten till Karlsö får plats.

Slite har ett bra hamnläge. Då Sverige omfattade även nuvarande Finland och delar av Baltikum kändes läget på öns östsida centralt. På 16- och 1700talen fanns planer på att göra Slite till stad och att befästa hamnen. Kustartilleriet hade fantastiska anläggningar ända in på 1990-talet. Då valde Sverige bort att försvara sitt territorium inklusive Gotland. Anläggningarna lades ner. 

För några år sen avtalade tekniska nämnden på Region Gotland med Nord Stream att upplåta hamnen i Slite som bas för bygget av pipelinen. Ryssen skulle bekosta en väl behövlig upprustning. Beslutet togs bisarrt nog på nämndnivå. Inför Nord Stream 2 var det mesta upplagt för en liknande affär, men det blev ingen. Det var väl regeringen som ringde Region Gotland och avstyrkte. Det blev Karlshamn som ställde upp som bas för bygget av Nord Stream 2.

Här bild på Slite hamn. Där finns en del att göra om det ska bli en bra reservhamn.

Postat 2023-06-24 22:55 | Läst 606 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Försöka leva som en vovve – ta dagen som den kommer, bli glad av alla de små glädjeämnena och inte vara långsint

I DN häromdan intervjuades en psykolog om sommarstressen. "Mitt tips är att försöka leva som en Golden retriever – ta dagen som den kommer, bli glad av alla de små glädjeämnena i tillvaron som att ta ett bad eller umgås med vänner – och händer något negativt så är man inte heller särskilt långsint."

Under arbetsåret måste man väl vara ekorre också, men att strunta i stressa på semestern låter vettigt.

Grannarna har en vovve som lever så. Igår hade Maya sprungit runt med husse i terrängen och simmat motsvarande simborgarmärket. Maya är en "Tollare", kärt barn har många namn och det fullständiga rasnamnet är Nova Scotia duck tolling retriever. Hon blir glad av alla de små gädjeämnena i tillvaron och är inte särskilt långsint. En trevlig vovve att ha som granne också.

Postat 2023-06-21 17:24 | Läst 613 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Östra Promenaden, en gård

I Norrköping har en riktig kamera respekt med sig! Folk flyttar sig för att inte störa bilden. Med riktig kamera och dessutom stativ blir man insläppt på gårdarna! 

Häromdan då jag plåtade på Östra Promenaden, blogglänk  Östra Promenaden , tog jag ett foto in genom en grind. En tjej som bodde där släppte in mig på gården. Bra lägenheter här sa hon, och nu är ju gatan hur fin som helst.

Gårdsmiljön var fri från uthus med mera. Idén att rensa bort sånt låg med i funkisen. Den kom tidigt till uttryck i kv Cepheus i Gamla Stan i Stockholm. I stället för att riva rasket ansåg man sig göra en kulturgärning genom att rensa ur på gårdarna och slå ihop dessa till en stor gemensam gård. I stället för bleka snoriga rännstensungar skulle stan berikas med friska barn i sund miljö. Det blev en förebild i arkitektutbildningen och fick genomslag på många håll.

Båda bilderna tagna med Pentax K-1, Pentax 28mm Shift, f11 ISO 100, stativ.

Postat 2023-06-20 11:01 | Läst 725 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Östra Promenaden

Kring 1850 föreslog en av Norrköpings ledande män, tobaksfabrikanten och i dagens penningvärde miljardären Erik Swartz, att stan skulle omgärdas av esplanader av kontinentalt snitt. På egen bekostnad lät han trädgårdsarkitekten Knut Forsberg göra en förprojektering. Förslaget antogs. 1858 anlades de första delarna. 1881 började Östra Promenaden anläggas.

Den var säkert fin i början, men då trafiken ökade efter andra världskriget blev förhållandena allt sämre. Marken skakade av tunga genomfartstrafiken. Fönsterrutorna skallrade. Folk som så kunde flyttade. Under jord byggdes ledningar kors och tvärs. Asfalten bredde ut sig. Träden stod kvar men mådde allt sämre.

Kring 1990 jobbade jag i stan. Åke Nisbeth från Riksantikvarieämbetet ringde och sa att nu ville ämbetet göra Promenaderna till byggnadsminnen. De var ju ett signum för Norrköping och av riksintresse. Vadå, göra träd till byggnadsminnen sa jag, då finns mycket att tänka igenom! Politikerna var förvånansvärt positivt inställda. Min BN-ordförande Rune Rosenqvist (S) sa direkt att om Riksantikvarieämbetet vill detta så ska vi ställa upp!

Åke Nisbeth gjorde ett bra jobb. Byggnadsminnebestämmelserna utarbetades i samförstånd mellan ämbetet, stan och länsstyrelsen. Det blev inte trädindividerna utan helheten som  byggnadsminnesförklarades. I Östra Promenadens fall helheten, 100 meters bredd från fasad till fasad.

Ibland förtvivlar jag över Norrköpings klantighet, men här har stan gjort ett bra jobb. Stadsträdgårdsmästaren såg till att sticklingar togs från friska träd och sattes på tillväxt på Billbäcks plantskola ute i Svärtinge. Lindarna växte och växte. Med tiden stod det klart att de måste omplanteras medan de fortfarande var hanterbara. Två ton tunga och sju meter höga. Egentligen skulle en avlastande kringfartsled byggas först, men lindarnas växtkraft fick bestämma. 2021 satte det stora projektet i gång.

Här en länk om hur det hela såg ut i början:

Östra Promenaden 2021

Nu har den totalt nedgångna Östra Promenaden genomgått en metamorfos. Allt har blivit riktigt fint!

Underjordens ledningssystem helt omlagt. 190 uppvuxna träd från de friska sticklingarna planterade. Körbanor med kantsten av granit. Spårvagnsspår. Grusgångar med naturgrus, planteringar, insektshotell och skulptural utsmyckning.

Bilderna tagna med Pentax K-1, Pentax Shift 28mm, stativ och trådutlösare. ISO 100, f 11.

Västersol, vy norrut:

Spårvagnen skymtar ute till höger:

In genom en grind:

(Ett par bilder från gården och en berättelse om hur funkisen förändrade synen på gårdar i den här länken:

Östra Promenaden, en gård )

Ut genom en grind:

Skulpturen "Utsikt inifrån ett träd" av Alvaro Campo är en avgjutning av ett av de träd som stod på platsen. Nu är miljön lugn och vacker.

Postat 2023-06-18 13:07 | Läst 726 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa