CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Konstforum Norrköping nu gatufotoutställning

”Jag ser det någon sekund innan jag ser det.”

Platsen saknar betydelse. Bara det finns människor i rörelse. Birgitta Nilsson observerar livet. Önskar fånga det. Hon återvände till uppväxtens Norrköping efter en lång karriär som modell följd av arbete inom psykiatrin.

Utställningens bilder är tagna i Norrköping, Stockholm, Berlin och inte minst i Palermo."Mitt fokus är stadslivet. Jag ser någonting som väcker mig, berör mig. Det är bara att lyfta kameran. Det handlar mycket om att aldrig tveka. Just do it!"

Birgitta Nilsson bär kameran öppet i handen, alltid redo. Intuitivt läser hon av det hon ser på gatan. "Jag ser det någon sekund innan jag ser det. Jag hinner inte tänka så mycket mer än att ta en bild. Mina bilder är ögonblicksbilder. Skulle jag få en reaktion, så tar jag hand om det efteråt …"

Foto © Birgitta Nilsson hämtat från Konstforums hemsida.

Vernissage lördag 18 februari 2023. Öppettider se hemsidan.

Foto Pentax K-1 med Pentax FA 35mm f2 @5,6; ISO 400, slutartid 1/10 sekund.

Hasse Erikson på Konstforum har märkt ett stort intresse redan under hängningen. Folk vill in och titta!

Postat 2023-02-16 17:42 | Läst 503 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Småföretagarna håller liv i stan

Ett av våra favoritfik är Åby Konditori på Drottninggatan i centrala Norrköping. Här kliver en kund ut ur butiken.

Nästa bild är tagen genom glaset till spårvagnshållplatsen. Norrköping har spårvagnar! Det blev ett himla liv då stan ville lägga ner och köra dieselbussar i stället, som i Stockholm. Sossarna som styrde stan tänkte om och lät spårvagnarna vara kvar. Som i Göteborg, fast Norrköpings vagnar är lite smalare.

Butiker och kafeer och andra ställen med direktingång från gatan ger liv åt stan. Helt ovärderligt, men stormarknader och e-handeln har medfört en utarmning. Även i Norrköping. De som finns kvar har det ofta tufft.

Bagarn själv, Krister Anderzen, berättade häromdan om hur det är att vara småföretagare. Det mötet var på en annan lokal, i ett f d bomullsväveri inne i Industrilandskapet.

Krister är utbildad i livsmedelsbranschen och uppenbarligen tävlingsmänniska. Har med framgång tävlat med sitt kaffebröd i Sverige och tillsamman med kollegor inte helt utan framgång representerat Sverige på internationella tävlingar.

Att vara bagare innebär att stiga upp vid fyrasnåret och sen jobba hela dan. De bakar brödet i Jursla norr om Norrköpings tätort, har butik där och en i näraliggande Åby, en i Eneby centrum (en förort till Norrköping) och så den jag och min fru frekventerar på Drottninggatan. Företaget har funnits i 60 år. 

Även normalt är det fullt knog. Pandemin slog hårt, men de lyckades behålla alla anställda. Nu stiger råvaror, transporter och el jättefort och det går inte att bara höja priserna, för kunderna har det också tufft. Fuska med råvarorna är ingen lösning, företagets renommé är knutet till att produkterna är bra.

Mitt i alltiihop har Krister lyckats fortsätta att ta emot praoplatser och lärlingar. Långsiktigt är det bra både för ungdomarna och företaget. Ungdomarna får kontakt med yrkeslivet, några blir intresserade av livsmedel. Krister har tagit hand om skoltrötta ungdomar som trivts bra med att jobba bland andra som jobbar. Några har sedan  studerat vidare, andra är kvar. Personalomsättningen är låg på Åby Konditori AB!

Postat 2023-02-15 21:38 | Läst 639 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sverige i världen

Häromveckan skrev jag ett inlägg här på Fotosidan om bränning av biblar och andra skrifter. Björn Thundal hakade på med "Religion och koranbränning" i sin blogg. Det kom många kommentarer! Frågan är verkligen laddad! Sen läste jag på i lagstiftningen, kollade World Values Survey och skrev en artikel i ämnet som Folkbladet Östgöten tog in i fredags. Länk:

https://folkbladet.se/debatt/artikel/pa-sikt-borde-vi-ha-lagar-mot-den-som-smadar-det-heliga/lw3yk91j

World Values Surveys diagram grupperar världens länder efter hur sekulära och hur individualistiska de är. Sverige sticker ut på ett sätt som inte stämmer med vår gamla självbild av landet lagom:

https://www.worldvaluessurvey.org/images/Map%202022_June%202022%20corrected.png

The Inglehart-Welzel World Cultural Map - World Values Survey 7 (2022). Source: http://www.worldvaluessurvey.org/

Kartans pålagda färger skulle fungera dåligt i tidningstryck, göra det svårt att läsa texterna. Den behövde göras mer läsbar för papperstrycket.

Att bara "desaturate" funkade inte. Allt blev bara mörkgrått. Den här beskrivningen gäller Affinity Photo men liknande funktioner finns i t ex Photoshop. Det gick att ljusa  upp en färg i taget, sedan använda "posterize" för att bara få svart eller vitt, och sen markera Sverige, Finland, USA och Turkiet med en liten toning, sist lägga på en ram. Det blev så här:

The Inglehart-Welzel World Cultural Map - World Values Survey 7 (2022). Source: http://www.worldvaluessurvey.org/

World Values Survey placerar Sverige längst upp till höger, mest individualistiskt och synnerligen sekulärt. Finland hör till samma grupp men är inte så extremt. USA ligger ganska nära mitten, Turkiet ganska långt åt andra hållet. Den här sammanfattningen döljer ju de stora skillnader som finns inom länderna, men Sverige framstår ändå som en ganska så speciell plats i världen.

Postat 2023-02-14 11:54 | Läst 739 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Trappan i bibblan. Sten Samuelson.

Idag hade jag ett ärende på bibblan i Norrköping. Huset är från 1970 och av betong. Utifrån och in och inifrån och ut. Älskat av några, avskytt av fler. Arkitekt Sten Samuelson. En karismatisk person med kontor i Malmö, Schweiz och Japan. Jag gillade honom och berättade det för några kollegor som kände honom sen studietiden.  Hå hå ja ja, Sten! sa en av dom. Då det var teckningsinlämning kom vi andra med våra små papper med våra försiktiga skisser. Sten dundrade in med ett väggtäckande verk, "Arkitekturens Födelse".

Huvudtrappan är spiralformad, av betong, handledaren av stål som klätts med svart läder. Betongen göts på plats i formar av bräder som jag tror sandblästrats för att framhäva ådringen.Undrar om det inte sitter kvar lite trä här och där.

Bild uppifrån och nedåt:

Bild nerifrån och uppåt:

Postat 2023-02-12 21:36 | Läst 480 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Därför finns jag på Fotosidan!

Att sitta på en parkbänk och skjuta duvor lockade inte mig. I stället öppnade jag eget vid 67. Kanske skulle fotohobbyn kunna utvecklas till vindkraftfoto? Husprojektering och planering hade jag redan viss kunskap om. Skrivklåda fanns. Firman fick heta Måns Hagberg Bild-Bygg-Plan-Text. Den har f-skattesedel och redovisningskonsult. Ett problem var att Skatteverket inte accepterar att man driver en verksamhet för att känna sig nyttig och ha kul, man måste ha vinstintresse. Men det finns kryphål, så jag fick starta ändå.

Hemsida behövdes. Det blev Fotosidans "Portfolio". Bra layout, rimligt pris och inte värre att använda än att jag klarade det. Och jag gillade Fotosidan. En bra community, civiliserad, med många hjälpsamma medlemmar som kan mycket. Jag har medlemsnummer 25 758 och gillar fortfarande Fotosidan.

Min första bild på Fotosidan hette "Brobygge över gränsvatten". Den togs i januari 2004 med en Sony Mavica, 1,3 megapixlar och bildlagring på en sån där brun diskett.

Sen tog jag det här vindkraftfotot med en Nikon F3 och 75 - 150 E-zoom. Köpte framkallning med skanning och lade in det här på FS. Hjälpsam kritik! Efter lite justeringar blev det en omslagsbild.

Sen tog jag kontakt med en bildbyrå för att sälja vindkraftbilder. En trött tjej tyckte att vindkraftfoto skulle vara "väldigt smalt". Det var ju inte så uppmuntrande. Men jag lärde mig av kommentarerna här på FS och lyckades sälja en del vindkraftbilder. Det var kul! 

Så där fortsatte det. Jag lade in bilder, fick och gav kritik i den positiva bemärkelsen att man bryr sig om varandras försök. Här på Fotosidan finns ju också forum där man kan fråga och få svar, det har varit ovärderligt! Blev gruppvärd på Cityscapes, där får man se stadslandskap från hela världen. Startade Cityscapes: Bloggen. Den handlar om gruppen Cityscapes, stadslandskap och en hel del annat.

"En hel del annat" innebär bland annat samhällsfrågor. Såna kallas ibland politik fast de kan beröra alla. Senast blev det en en blogg med en vördsamt behandlad bibel som bildmotiv för en diskussion om att bränna koraner, biblar och liknande skrifter i provokativt syfte. Björn Thundal bloggade vidare på temat. Sen tog jag till mig alla synpunkter och skrev en debattartikel åt Folkbladet här i Norrköping. Återkommer då den publicerats! 

Postat 2023-02-11 10:32 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera