CITYSCAPES: BLOGGEN
Livet Döden Meningen
Norrköpings symfoniorkester, SON, sätter nu upp sin största produktion någonsin. Premiär idag 14 oktober 2022. "Livets Bok", en berättelse om att vara människa. En existentiell resa genom händelser i en visionär återgestaltning av Bibelns berättelser. Huvudpersonerna betraktar, lyssnar och reflekterar. Vad är meningen? Livet och döden. Livets bok ställer de stora frågorna.
Pentax K-1 med SMC Pentax f1,8 77mm @ f1,8
Tonsättaren Sven-David Sandström skrev verket som en opera till libretto av Niklas Rådström, baserad på dennes roman Boken från 2013. Den sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan, utom den mest spridda boken i världen. Det är en djärv och visionär återgestaltning av de bibliska böckerna.
Världspremiären blir en dramatiserad konsertversion. Verket är skrivet för stor orkester, kör och ett stort antal större och mindre solopartier.
Länk med litet musikprov och intervjuer:
https://soundcloud.com/user-552745373/30-livet-doden-meningen
Varför kan dessa portar inte öppnas utifrån?
Dörrvred och draghandtag kommer man i handgriplig kontakt med. Det kan bli den första taktila kontakten med en byggnad. Den kan ge intryck.
Huvudentrén till Rådhuset i Norrköping ger ett speciellt intryck. Porten kan inte öppnas utifrån! Arkitekten Gustaf Clason lämnade intet åt slumpen, så detta är en överlagd symbolik. Vad står frånvaron av dörrvred och handtag för? Nån som vet?
Från början, drygt 100 år sen, byggdes Rådhuset för att rymma även Rådhusrätten. Samma där, porten kan inte öppnas utifrån. Runt porten finns symboler, lejon, spöknippen (fasces på latin) och bilor. De symboliserar maktutövning. Men varför inget dörrvred?
Inzoomat utsnitt här nedan:
Nåt fel här, retusch har tagit bort dörrspringa
Här nyframkallad bild från RAW-fil.
Ljus i vattnet
Jag var för tidigt ute till ett möte och ställde mig att plåta eftersom ljuset nere i vattnet såg fint ut
Malevich satte tonen
Igår var jag på Galleri Kameleont i Norrköping. Det var kul! Thomas Edetun och Stefan Teleman hade lattjat friskt med de senaste hundra årens konst och stuvat om den med "nya sensationella upptäckter". Till exempel var de där Brilloboxarna som gjorde skandalsuccé i New York och på Moderna Muséet inspirerade av Persilkartonger som stått i trappen till villa Swartz i Norrköping. Något som helt glömts bort av den etablerade konsthistoriken.
På väggen satt den här tavlan. Min spegelbild syns lite grann i den. Den sortens konst var ju byggd för att betraktaren skulle se sig själv (och viktigast, konstnären) i verket.
Jag gissar att den alluderar på Kazimir Malevitjs "Svart kvadrat", verket som var den gamla konstens absoluta nollpunkt och samtidigt den nya konstens startpunkt. Tänk svart hål och Big Bang.
Kazimir Malevitj anses vara ryss men så enkelt är det inte. Hans föräldrar var polacker. Han hade polska som modersmål.
Då han föddes 1879 bodde familjen i guvernementet Kiev i tsardömet Ryssland, d v s det som nu oblast Kiev i Ukraina. Innan denna ryska epok ingick regionen i det det polsk-litauiska samväldet. Detta var som störst 1619.
Polsk-litauiska samväldet 1619. Karta från Wikipedia, sign Mathiasrex.
Pappan jobbade i en sockerfabrik, mamman tog hand om hemmet. Där fanns ikoner på väggarna. Vid 15 års ålder fick han ett målarskrin och började måla föreställande. Men tog sig 1904 till Moskva och blev en viktig del av den framväxande modernismen. 1915 målade han "Svart kvadrat" och kunde varken sova eller äta på en vecka. Han hade funnit nollpunkten.
"Svart kvadrat" är inte glömd. Arkitekturen är en långsammare konstart, det är dyrt att bygga, men modernismen i arkitekturen jobbade sig hela tiden ned mot den nollpunkten. Först tog man bort spröjsarna, sen fönstren (det blev fönsterband eller glasfasad). Tog bort taken, dom skulle vara platta, kosta vad det kosta ville. En svart kub med platt tak utan synliga fönster, dörrar eller annan utsmyckning borde blivit arkitekturens uppföljare av den svarta kvadraten. En sån byggnad finns säkert nånstans.
Varje kilowattimme räknas
Energimyndigheten har dragit i gång en elsparkampanj. Mottot är varje kWh räknas.
-------
Det där att räkna på varje kWh är ett sätt att tänka.
Här Leif GW Persson om Göran Persson:
"I måndags gjorde Göran ett av sina återkommande besök på Maskincenter i Sparreholm. En både utmärkt och nödvändig inrättning för oss som valt att leva ett lantligt liv och till och från kan behöva det mesta från traktorer och motorsågar till spik och färg. Den här gången var Göran där för att köpa tråd till ett elstängsel. En allt mer eftertraktad produkt i takt med att den lokala vildsvinsstammen växer. Kunderna på Maskincenter är heller inte vilka som helst. De vet vad de vill ha och kan själva plocka fram det så när Göran kommer fram till kassan med fyra rullar stängseltråd är det inget konstigt med det. En av dem med 1 000 meter tråd och tre med vardera 300 meter. Dessutom har han en fråga till den unga kvinnliga kassörskan som hon helt enkelt inte förstår.
Av prislapparna på rullarna framgår det nämligen att tråden på tusenmetersrullen kostar 1 krona och 31 öre per meter medan samma tråd på trehundrametersrullen bara kostar 1 krona och 30 öre. En skillnad på ett öre per meter, eller knappt noll komma åtta procent om man så vill, och att landets gamle finansminister - för det var ju det han var innan han blev chef för alltihopa - räknat ut den saken utan hjälp av sin miniräknare är jag fullkomligt övertygad om.
Göran Persson var förvånad över denna prissättning. Enligt vedertagen affärssed borde ju priset vara det omvända. Ju mer du köper desto billigare per enhet och problemet är att kassörskan inte riktigt förstår vad han pratar om. Göran löser det hela genom att köpa de tre rullarna på vardera trehundra meter och därmed spara nio kronor. Knappt noll komma åtta procent och förvisso ingen dålig besparing med tanke på de ekonomiska realiteter under vilka vi lever. Och för en gammal finansminister som han handlar det kanske inte om nio kronor utan närmare tio miljarder åt oss alla på den tiden det begav sig."
-------
Jag börjar med att gräva där jag står. Eller för att vara alldeles exakt, där jag sitter framför min tämligen nya dator.
Den är en MacMini M1. Den drar så lite att den inte ens blir ljummen då jag använder den, men kan dra några tiotal Watt vid full belastning. I viloläge ska den enligt Apple dra 0,18W, men vakna till lite grann då och då och då dra nån watt. Det är ingen idé att stänga av en sån dator helt och hållet om den används varje dag. Det blir en massa jobba att logga in på sina sajter. Troligen skulle det även kosta mer elektrisk energi, datorn drar ju fler watt då den jobbar. Skärmen är ju separat. Den stänger jag av då jag lämnar skrivbordet.
Mobilbild.
Men dessutom har jag en sån där dongel för att få några behövliga extraportar. En Satechi USB-C Slim V2 Multi-Port Adapter. Den blir ganska varm även i tomgång. Uppskattningsvis drar den 5W. 5 W 8760 timmar per år blir 43,8 kWh per år. Med dagens elpris 3 kronor kWh här i Norrköping blir det 130 kronor om året.
Bredbandsroutern som står i fönstret drar 2,4 W. Det blir 21 kWh per år. Om jag stänger av den och dongeln halva dygnet skulle jag spara nån hundralapp om året. Och om Energimyndigheten har rätt bidra till att få elmarknaden i balans och därmed lägre elpris.