Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Varför kan dessa portar inte öppnas utifrån?

 Dörrvred och draghandtag kommer man i handgriplig kontakt med. Det kan bli den första taktila kontakten med en byggnad. Den kan ge intryck.

Huvudentrén till Rådhuset i Norrköping ger ett speciellt intryck. Porten kan inte öppnas utifrån! Arkitekten Gustaf Clason lämnade intet åt slumpen, så detta är en överlagd symbolik. Vad står frånvaron av dörrvred och handtag för? Nån som vet?

Från början, drygt 100 år sen, byggdes Rådhuset för att rymma även Rådhusrätten. Samma där, porten kan inte öppnas utifrån. Runt porten finns symboler, lejon, spöknippen (fasces på latin)  och bilor. De symboliserar maktutövning. Men varför inget dörrvred?

Inzoomat utsnitt här nedan:

Nåt fel här, retusch har tagit bort dörrspringa

Här nyframkallad bild från RAW-fil.

Inlagt 2022-10-13 10:04 | Läst 425 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Lite konstigt att inte kunna öppna utifrån, man måste tydligen slå sig in.
Någon inifrån måste tydligen släppa in folk, men någon måste förstås vara den förste som ska in, och hur.
På den i zoomade bilden ser det ut som det fattas en bit dörrspringa.
Tack skarpögda Margareta! Jag har lagt in korrekt inzoomad bild, dörrspringan hade försvunnit vid nån bearbetning.

Betr "slå sig in" så öppnas ju porten inifrån. Den stora ceremoniella huvudporten väldigt sällan men jag undrar över porten till rådhusrätten. Satt det en vaktmästare på heltid där innanför?

(I läroverket jag gick i.hade vaktmästaren tjänstebostad innanför porten. Han låste upp på morron. Men det fanns nån sorts handtag eller trycke att använda. Jag antar att om rektor eller nån lärare hade ärende utanför skoltid så hade dom nyckel till nån sidodörr.)
Det är bastanta portar som ska tåla musköter och arga bönder med stock att banka med. Inga handtag utifrån betyder för mig att de där inne bestämmer vilken som är välkommen - låt den rätte komma in.
Svar från Måns H 2022-10-13 17:19
Hej Stefan och tack för kommentaren!

Att det är dom där inne som ska bestämma tror jag stämmer!

På Gotland har ytterdörrar traditionellt varit inåtgående. Jag har gissat att det varit en tradition från tiden man hade stadiga låsbommar att skjuta för på insidan. Funkade bättre än haspar och liknande.

Och att man inte ville kunna få dörren blockerad utifrån och kanske brännas inne.