Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Livet Döden Meningen

Norrköpings symfoniorkester, SON, sätter nu upp sin största produktion någonsin. Premiär idag 14 oktober 2022. "Livets Bok", en berättelse om att vara människa. En existentiell resa genom händelser i en visionär återgestaltning av Bibelns berättelser. Huvudpersonerna betraktar, lyssnar och reflekterar. Vad är meningen? Livet och döden. Livets bok ställer de stora frågorna.

Pentax K-1 med SMC Pentax f1,8 77mm @ f1,8

Tonsättaren Sven-David Sandström skrev verket som en opera till libretto av Niklas Rådström, baserad på dennes roman Boken från 2013. Den sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan, utom den mest spridda boken i världen. Det är en djärv och visionär återgestaltning av de bibliska böckerna.

Världspremiären blir en dramatiserad konsertversion. Verket är skrivet för stor orkester, kör och ett stort antal större och mindre solopartier.

Länk med litet musikprov och intervjuer:

https://soundcloud.com/user-552745373/30-livet-doden-meningen

Inlagt 2022-10-14 09:32 | Läst 668 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den där gaveln fotade jag också! Intressant stad Norrköping! :)
/B
Ps. Kan rekommendera en annan bok med spännvidd, Arken av Peter Nilson! Där får vi följa Amoriten Benjamin på sin resa i bibliska myter och legender till tidens ände! Mao tills universums beståndsdelar faller sönder! Mao atomer lever inte heller för evigt! :)
Svar från Måns H 2022-10-14 11:23
Ser fram mot dina bilder från Norrköping! Jag är hemmablind, såg inte gaveln fast jag passerar varje dag. Det var en bild i tidningen som fick mig att titta efter.

(Bokläsandet går sakta. Ingen moped genom Louvren här inte. Har tagit mig igenom Learning to Die in the Anthroposcene av Roy Scranton och håller på med Ostron i Prag av Richard Swartz.)
syntax 2022-10-14 11:32
Vad har ordförande Mao att göra med att universums beståndsdelar faller sönder?? För all del - många skulle nog mena att det var just det han sysslade med... :-)
Det har sina risker med en allt för långt driven förkortningshysteri.
Personligen gillar jag inte förkortningar överhuvudtaget. Jag känner mig inte för lat för att skriva ut orden.
Dom eviga frågorna, hoppas den kommer att ges ut i någon form...
😊
Svar från Måns H 2022-10-14 18:22
Enligt podden i länken är Boken an Niklas Rådström slutsåld och Bonniers Förlag har bestämt att det inte ska bli fler upplagor.
Men den finns som e-bok och ljudbok.
Bara ett litet påpekande:
"Mening" är en tankekonstellation refererande till mänskliga samband. Utanför oss kan det inte finnas någon mening - då det alltså är vi som har hittat på begreppet. Det är nog helt uteslutet att det skulle finnas någon "mening" i vår mänskliga bemärkelse.

Det bästa jag har kommit på efter en lång tid här i jämmerdalen, är att livet är sig själv nog. Vägen är målet - och det är inte det sämsta!
Svar från Måns H 2022-10-14 18:13
Jag tycker nåt liknande för egen del, men avstår från att vara tvärsäker.
Benganbus 2022-10-14 19:39
Jag tycker också att vägen är det intressanta!
Slutmålet känns inte så kul!
/B