Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

"Hemmakontor". Behövs städer?

Nu visas utställningen "Hemmakontor" på Arbetets Museum i Norrköping. En högintressant inblick i ett väldigt speciellt skede.

I början av pandemin hörde yrkesfotografen Daniel Nilsson hur grannarna grejade för att jobba hemifrån. Då föddes idén att dokumentera det som kom att förändra Sverige. Han lyckades få tillträde till många hemmakontor. Fotona visar dessa i enhetlig och skärpt form.

Sju trappor upp på Arbetets Museum.

Mitt första intryck var att fotona såg ut som mäklarbilder. Ljust och fräscht. Men sen tittade jag på en i taget. De  visar så mycket mer! Detaljer, garderober, källare, husvagnar, egna sängar, trädgårdar. Sträv humor emellanåt. En hemifrånarbetare har hört "komma ut ur garderoben" minst tusen gånger på Zoom och Teams. Damen som jobbar med kontoret på strykbrädan visar dess överdrag. En födelsedagspresent från sin exmake. Presentvalet förklarar "ex".

Just den här bilden visar hur ett litet kök kan funka som kontor.

Avfotograferad bild som ingår i utställningen.

Varenda bild har text. Texterna sitter på rullstolsanpassad höjd. Man kan vinkla upp och läsa dom. Föredömligt! Som bonus visas videosnuttar i ett avskilt utrymme. Där får man höra de intervjuade prata skånska. Ett par miljöer har rekonstruerats. 

Rekonstruktion på Arbetets Museum.

Hur har han burit sig åt för att ta dessa skugglösa och detaljrika bilder? Jag ringde Daniel och frågade. Verktyget var en Canon EOS 5 D Mark IV med en jättestor ringblixt som drevs av ett kraftfullt aggregat.  Med den utrustningen fick han med både personen, i något fall personerna, och alla detaljer. Fotona skulle ha en likartad form men visa olika innehåll.

Projektet har bäring på stadsbyggnad.

Om alla som jobbar vid datorn kan jobba hemifrån, behövs städerna? De intervjuade tycker ganska samstämmigt att det gick att jobba hemifrån. Men de allra flesta saknade den fysiska närheten. Några saknade den intensivt. Att fika ihop vis Zoom är ett surrogat, inte äkta vara.

Daniel Nilsson har fått Lars Tunbjörkpriset för projektet. Han har länge jobbat med mycket blixt, men har inte försökt efterlikna Tunbjörks bilder. Och jag som tittare ser ett annat temperament bakom kameran.

Projektet har också fått utmärkelsen "Årets Bild". Bilderna finns publicerade i boken "Hemmakontor".  Utställningen har skapats i samarbete med TCO.

Länk:

https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/hemmakontor/

Inlagt 2023-06-13 20:10 | Läst 383 ggr. | Permalink

"Hej Conny! Jag bor nära Arbetets Museum och har faktiskt tittat tre gånger på den här utställningen. Mycket att ta in. Bläddrade också i boken, den verkar också vara bra och bilderna rejält tilltagna. "Drag åt det Tunbjörkska hållet" kan nog stämma, men jag uppfattar inte Daniel Nilsson som någon epigon utan som en självständig bildskapare som jobbar på ett parallellt spår."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det hade varit kul att se utställningen och bilderna i stort format. Det låter som om du hade en bra upplevelse och att bilderna gjorde intryck även på dig. Jag köpte boken när den kom ut och jag gillar den skarpt. Mycket ironi och visst mått av absurditet och har drag åt det Tunbjörkska hållet. Ett boktips att rekommendera, den pryder sin plats i fotobokshyllan bredvid Tunbjörks Retrospektiv.
Hej Conny! Jag bor nära Arbetets Museum och har faktiskt tittat tre gånger på den här utställningen. Mycket att ta in. Bläddrade också i boken, den verkar också vara bra och bilderna rejält tilltagna.

"Drag åt det Tunbjörkska hållet" kan nog stämma, men jag uppfattar inte Daniel Nilsson som någon epigon utan som en självständig bildskapare som jobbar på ett parallellt spår.