Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gotland har fått återfall i rivningsraseriet. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort.

Miljonprogrammet såg helt annorlunda ut på Gotland än i t ex Göteborg. Där byggde man så här i Hammarkullen och trodde det var progressivt. 

Bildkälla: Fotosidans anmälan av Jens S Jensens nya fotobok. https://www.fotosidan.se/cldoc/news/ny-fotobok-jens-s-jensen-samlat.htm

Visbys svar på miljonprogrammet var att bygga lågt, inte särskilt tätt och så trivsamt som de statliga lånereglerna medgav.

Dags för disclosure som det heter på nutida svengelska. Jag jobbade som stadsarkitekt i Gotlands kommun. Kring 1972 fick jag med mig byggnadsnämnden på att bygga lägre. Det var jättelätt eftersom dom tyckte likadant. Gotlandshem var lite svårare att komma överens med, men det gick. Innerst inne visste även Gotlandshem att hyresgäster som trivs och stannar ger god ekonomi på sikt.

Kvarteren Riggen och Myran byggdes i 1 1/2 och 2 plan. Husen fick träfasader målade med Falu rödfärg och gammaldags sadeltak. Spröjsade fönster på sina håll. Varje lägenhet fick egen ingång. Gotlandshem slapp trappstädning. Bilfritt inom kvarteren, men tillräckligt med P-platser, carports och garage vid entrén.

Nu har Gotlandshem fått för sig att riva alltihopa, bygga nytt, dubbelt så högt och höja hyrorna. Är det verkligen så illa ställt med områdena?

I går åkte jag dit och kollade.

Det var eftersatt underhåll på en hel del håll. En del fasader hade nog inte målats sen husen var nya. Men en hel del fönster var utbytta, ytterdörrarna bytta, det hela såg tämligen okej ut. Bäst fråga en hyresgäst tänkte jag och ringde på där det lyste i köksfönstret.

Ulf: Bästa lägenheten jag bott i. Vi har bott här i tio år och stortrivs!

Jag: Men  Gotlandshem vill ju riva, det måste väl finnas problem?

Ulf: Här behöver två fönster bytas, i övrigt är allt bra. Det kan finnas några hus med problem längst ner i området, men inte här. Nu betalar vi 8000:- i månaden för en fyra i två plan. River dom och bygger nytt blir det mycket högre hyra för mindre yta. Vi måste flytta. Förstår inte hur det kunnat bli så här.

Jag: Ofta är förklaringen en ny direktör vill visa handlingskraft.

Ulf: Den här kom för ett halvår sen.

(Ulf har godkänt att refereras i bloggen.)

-----------

Här nedan kvarteret Riggen. Jag tycker det ser ganska trevligt ut. Lite eftersatt underhåll men inget rivningsobjekt!

Flertalet hus i kv Riggen verkar helt OK, men där pilen pekar i bilden nedan ser man att det saknas fall utåt från gavelfasaden t h. Sånt kan ge fuktproblem. De går att åtgärda, men kan bli dyrt.

Alla tak är täckta med grovkorrugerade eternitplattor. De innehåller asbest. Eterniten är inte nåt större problem så länge taken ligger i fred. Men vare sig husen rivs eller taken byts ut blir det en kostnad. Eternit måste hanteras av utbildad personal med skyddsutrustning och deponeringen blir dyr.

Taksprång saknas vid husen gavlar. Troligen var detta en gest mot gotländsk byggnadsutformning, men här hade det varit bättre med taksprång. Man kan se att en hel del gavlar har fått ny brädfodring som målats med nåt annat än Falu Rödfärg.

Enligt min åsikt är det helt fel att döma ut hela kvarter. Låt kunniga byggnadsvårdare gå igenom varje hus för sig. De flesta kan säkert göras i ordning. Det kanske kan vara läge att revetera en del fasader, det skulle kunna ge omväxling. Några kanske behöver rivas. Men en totalsanering av svensk 1950-talsmodell framstår för mig som en direkt bisarr tanke.

Riggen, en sliten fasad som visar att de som bor här har egen ingång.

Nedan en annan hustyp i kvarteret Riggen. Två lägenheter med varsin egen ingång. Rivningsobjekt? Bisarr idé.

Nedan kvarteret Myran. Rivningsobjekt enligt Gotlandshem. Med rimligt underhåll ett högattraktivt område tycker jag.

Sammanfattningsvis tycker jag att Gotlandshem ska tänka om. 

Omständigheterna har ändrats radikalt sen i våras. Priserna för byggmaterial rusar. Räntehöjningarna har vi bara sett början av, men redan de som genomförts försämrar ekonomin för nybyggen. Kolla varje byggnad för sig! Rusta upp det allra mesta. I några enstaka fall kan rivning och nybyggnad vara en enklare lösning än att renovera.

Totalsanering ger en sämre stad.

Inlagt 2022-11-02 10:37 | Läst 548 ggr. | Permalink

"Återvinning och att reparera är framtiden! :) Sänd den här bloggen till Gotlandshem och helagotland.se /B"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint reportage som det var intressant att ta del av - men förskräckande!!
Hur stora är möjligheterna att rädda saken? Kanske blir just de stundande dåliga tiderna räddningen?
Svar från Måns H 2022-11-02 11:29
Jag tycker ju att dom är helt fel ute. Byggnadsvårdsföreningen bildades 1975 för att stävja slit- och slängtänket, att man ska ta vara på det som byggts. Sen några år har det här totalsaneringstänkandet kommit krypande tillbaka, nästan gratis räntor gav utrymme. Hoppas ändrade förhållande skapar tillnyktring och att man tar vara på det man har.
syntax 2022-11-02 12:51
Dom flesta borde ju förstå att vi gör ett för stort fotavtryck på planetens resurser. Det retar mig därför när man inte vill tillvarata det man har och har investerat i.

Ett konkret och för mig näraliggande exempel: Jag kör en snåldiesel som jag köpte ny för 14 år sedan. 30 % av dieseln jag tankar är förnybart (alltså nollat vad det gäller koldioxiden). När den bilen tillverkades så representerade saken en avsevärd miljöpåverkan. Jag bör därför nyttja gjord investering så länge som möjligt.
Tillverkningen av en elbil representerar en mycket stor miljöpåverkan - så jag skulle inte göra någon miljövinst genom att byta min gamla snåldiesel mot en ny elbil. Tyvärr vill (eller kan) folk i gemen inte inse sådana sambandsförhållanden.
Svar från Måns H 2022-11-02 20:16
Tack för tilläggssynpunkterna! Även jag kör snåldiesel, fast på 100 % HVO, en symbolisk åtgärd, jag vet.
Återvinning och att reparera är framtiden! :)
Sänd den här bloggen till Gotlandshem och helagotland.se
/B
Svar från Måns H 2022-11-02 20:17
Tack Bengt för uppmuntran!
Bra blogg! Märkligt är det! I såna här ärenden (och en del andra) är det ju inte fel att ha ett namn som är bekant i aktuella kretsar. Bengts förslag är klokt, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-11-02 20:18
Tack Björn! Visst är det märkligt inte minst i dessa spar- och dyrtider där miljön ska prioriteras.