Gatuskyltar med kort tele
Besökare och Norrköpingsbor kan orientera sig med hjälp av många årgångar gatuskyltar. Målade på fasaden, emaljerade av stålplåt, modern massproduktion. Jag applicerade mitt exemplar av kultlinsen SMC Pentax-FA 77mm Limited på min Pentax K3 II. Bildvinkeln motsvarar 115 mm med 24x36 mm sensor. Klev ut på gatan och började plåta hemmavid.
Kv Duvan namngavs 1728. Namnet saknar såvitt känt nån direkt koppling till platsen, ett djurnamn bland andra.
G:a Rådstugug. betyder ju Gamla Rådstugugatan. Den fick namnet 1769. Stadens första rådstugor låg några kvarter söderut.
Skylten är av tunn emaljerad plåt med omvikta kanter. Typografin är lite skum. Bokstaven g borde ju se ut som i den här texten, d v s att nedre delen av g-et hänger nedanför raden. Men skyltmakaren baxade upp g-et så att underkanten linjerar med raden och att det blev underligt upptill. Läsbart men ganska fult. Detta var ingen engångsmiss, så det var nog staden som tillhandahöll den här skylten, kanske mot ersättning.
Byggnaden uppfördes 1930. Norrköpings första funkishus. Det tog ett bra tag innan magistraten accepterade den avskalade designen.
Mitt på kvarteret ligger Norrköpings och jag tror Sveriges första P-hus. Uppfördes 1921. Det rymde inte bara bilar utan också eleganta lägenheter. Arkitekten/byggherren/byggmästaren Otto W. Moberg valde att pryda byggnaden med DUVAN i guldfärgade versaler. Fasaden är gjuten av betong och märkligt nog smyckad med kolonner! Varg-Far Bergström hade mack i bottenplanet. Kanske självaste Varg-Olle har gasat på här. Forskning pågår. 6 mars 2021, RÄTTELSE: Varg-Far förvarade och mekade med begagnade bilar i garaget. Det var Taxi som hade en bensinpump, inte Varg-Far Bergström. Varg-Olle har befunnit sig här.
Detta är kvarterets äldsta hus. Det uppfördes omkring 1770. Nuvarande ägaren har satsat på att behålla gamla stilen och "bättrat på" med rosa färg och gammeldags lampor. Skylten har en lite modernare typografi än den vid andra kvartershörnet, kolla lilla g. Utförandet är traditionellt i emaljerad stålplåt.
Tack för idag, nog för idag!
En annan sak...apropå skyltar...har i många år önskat att arkitektens eller arkitektbyråns namn skulle finnas att läsa på någon liten plåt på byggnaderna, så man slapp googla och leta när man blev intresserad...
Arkitektnamn: Det finns länder där arkitekten alltid ser till att signera byggnaden. Inte så i Sverige.
Jag tror att det bidrar till att byggena blir sämre. Arkitekten tar emot sitt arvode, svär över dumsnåla beställare och inkompetenta tjänstemän men sätter inte klackarna i på allvar.
Här finns dessbättre Föreningen Gamla Norrköping som sätter upp skyltar på många historiska hus.