Gångjärnsriktaren
Lägenhetsdörren på min frus boende krånglade. Jag tog dit gångjärnsriktaren för att fixa saken. Men verktygets 17mm-hål var aningen för litet för gångjärnet. Så jag bad verksamheten justera dörren. Visst sa dom, lita på oss och på fastighetsägaren Hemsö! Jag tog ändå med verktyget till Gotland. Jag skulle kanske kunna få hjälp att vidga hålet lite.
Cedergrens Mekaniska i Klintehamn fixar det mesta, men inte i juli. "Nu kan vi inte hjälpe di me gångjärnskrökeren" sa mannen bakom disken. "Men på Snicken finns olike storlekar."
På byggvaruhandeln Snicken tittade dom på verktyget och sa "aha, gångjärnsbrytere". Vi har en med 19mm hål här. Den skulle kosta 570:-. Dyrt för att användas på 2 gångjärn och kanske ändå inte passa. Så jag avstod.
I stället gjorde jag ett verktyg av en rundstav och en för ändamålet lämplig skruv som fick fäste i chucken på en borrmaskin och slipade upp hålet någon tiondels millimeter med smärgelduk.
Åter hos hustrun här i Norrköping. Första dan träffades vi. Andra dan kändes dörren låst och min fru svarade inte i telefon. Personalen sa att dörren faktiskt är olåst, men att man får ta i ordentligt! Dom fick upp dörren och jag fick träffa min fru igen. Hon klagade på dörren och tyckte att det var bra om jag kunde rätta till den.
Och nu passade gångjärnsriktaren! Jag jobbade i omgångar med de två övre gångjärnen. Höll emot vid gångjärnsänden och drog hårt i gångjärnsriktarens fria ände tills dörren satt rakt igen.
Att jobba med såna här praktiska detaljer är på sätt och vis en flykt från de stora frågorna om livets korthet och dödens visshet. Men även praktiska detaljer tål att skötas. Min fru blev glad! Bra att kunna ta sig ut och in utan att använda hela kroppstyngden och bra att inte riskera att bli instängd.
Gångjärnsriktaren med 14mm och 17mm hål. Hålet till höger är lite uppslipat. Slitsarna passar plåten i gångjärnsfästet.
Exempel på dörr som hängt ner sig.
Dörren till min frus lägenhet efter åtgärd.
Då man använder en gångjärnsriktare ska man bara applicera vridmoment. Man drar i fria änden och håller emot inne vid gångjärnet. Jag som inbillar mig att jag kan jobbet ställer dörren på glänt och tar i lagom mycket i flera omgångar. Annars kan man lyfta av dörren för att se och känna vad man gör.
/MA
(Man får ju kolla så att inte hela karmen är på drift.)
Har aldrig hört om något liknande verktyg. Men om nu järnen kroknat och gått över sin sträckgräns och verkligen blivit deformerade så lär de väl bli det igen tänker jag. Så är detta riktande återkommande övningar Måns?
Ska googla och se om ett dylikt verktyg verkligen går att köpa 2021. Känns som någgot från en annan tid.
Har man sett! 239 spänn eller så på Bauhaus med 14 0ch 17mm hål.
Jag får väl beställa istället för att ge mig på dörren eller lägga brickor under gångjärnen. Tack för inspel, lite ny kunskap och bra tips!
Jag brukar kika på springorna runt dörren. Då ser man om den saggat snett. Se mittbilden ovan. En femtioårig dörr kan möjligen ha satt sig i själva dörrbladet fast troligen fib´nns väl ett lager masonit e d som styvar upp. Och så kan karmen ha satt sig.
Riktiga hantverkare har gångjärnsriktare med sig i bilen. Dom finns att köpa också.
Det är ju märkligt att vi inte gjort något åt detta för typ 10 år sedan. Man blir väl hemmablind kanske?